Itsenäisyyspäivän kuohuvat

Suomi täyttää tänä vuonna 99-vuotta. Tätä kannattaa juhlistaa tyylikkäässä seurassa. Olemme valinneet sinulle kippistelyyn 3 erinomaista kuohuvaa eri hintaluokista.

Ylähylly

Charles Heidsieck Brut Réserve

51,90

Heidsieckin suvun samppanjataloista tuorein perustettiin 1851, mutta se on noussut niistä suurimpaan maineeseen. Myös Suomessa heidän samppanjansa ovat menestyneet: Vuoden Viinit 2016 – kilpailussa Charles Heidsieck Brut Réserve ansaitsi kultaa!

Samppanjan valmistusta ei turhaan kutsuta blendauksen taiteeksi. Charles Heidsieckin rypäleet kerätään 60:ltä eri tarhalta ja käytetään jokainen erikseen terästankeissa ennen kellarimestarin kaikkein tärkeintä ja vaikeinta työvaihetta: sekoitusta. Meunier, Chardonnay sekä Pinot Noir ovat kaikki tasapuolisesti edustettuina tässä huikeassa multi-vintagessa, jonka vanhemmat komponentit (reserveviinit) ovat keskimäärin kymmenvuotiaita, vanhimmat jopa yli 15. Myös reserveviinien määrällinen osuus on huomattava 40%. Kallis ja kellarikapasiteettia vaativa reserveviinien kypsytys paitsi varmistaa tinkimättömän laadun vuodesta toiseen, mutta ennen kaikkea tekee lopputuotteesta moniuloitteisen ja elegantin. Samppanja kypsyy ja stabiloituu tuhatvuotisissa kalkkiluolissa pullotuksen jälkeen vielä vähintään 3 vuotta.

Vaalean kullankeltainen viini tuoksuu uhkeasti mutta hienostuneesti kypsille hedelmille: mango, aprikoosi, luumu sekoittuvat tuoreen briossin sekä pähkinöiden aromien kirjoon. Kuivan ja hapokkaan viinin pehmeän muhkea mousse hyväilee suuta, tuoreet ja raikkaat sekä kypsemmät nugaiset ja kermaiset aromit jatkavat yhdessä sopusoinnussa ja pitkään. Ehdottoman tyylikäs niin aperitiivina kuin arvokkaaseen seurusteluun! Sopii myös suolaisten coctailpalojen tai äyriäisten seuraan erinomaisesti.

 

Tilaa tästä

Keskihylly

Casillero del Diablo Devil´s Brut

12,28

Paholaisen kuohuviiniä paholaisen kellarista? Yli 100 vuotta sitten viinitalon omistaja keksi suojella kellariaan varkailta ja alkoi levittää huhua kellarissaan asuvasta paholaisesta. Nykyään Casillero del Diablo on maailman tunnetuin chileläinen viinimerkki.

Viini on kotoisin Limarín laaksosta 400km Santiagosta Pohjoiseen. Yksi Chilen maineikkaimmista viinintekijöistä, Marcelo Papa (myös Marques de Casa Concha, Maycas del Limarí) ihastui alueen uniikkiin kalkkiseen ja saviseen maaperään sekä ilmastoon, jossa vaikuttavat sekä huomattava auringonpaiste että meren viilentävä läheisyys.

Kuivahkon kuohuviinin aromeista löytyy limeä, vihreää omenaa sekä kevyttä mineraalisuutta.

Viinin hapokkuus sekä hedelmä pärjäävät jopa friteeratuille kaloille, marinoiduille äyriäisille tai suolaisille alkupaloille.

Tilaa tästä

Alahylly

Perelada Reserva Cava Brut

9,99

Pereladan linnassa on todistettavasti tehty viiniä jo keskiajalla. Miguel Mateu osti linnan ja tilukset 1923 ja nykyään viinitaloa johtaa hänen vävynsä pojanpoika Javier. Pereladan cavaan on vaikea olla törmäämättä Espanjassa: Se on miltei vakionimi tähtiravintoloiden listalla.

Hinta-laatusuhde on ehdottomasti kuluttajan puolella tässä hienossa cavassa, ja arvioissa sitä verrataan useasti peräti samppanjaan. Valmistusmetodi onkin sama, pullokäymisen sekä 15 kuukauden pullokypsytyksen ansiosta siihen on kehittynyt paahtoleipäisyyttä säestämään rypäleiden sitruksisia ja omenaisia aromeja. Sen rakenne on erittäin raikas ja kuiva, mousse runsaan kermainen, jälkimaku kevyen mineraalinen.

Cava sopii aperitiiviksi, suolaisten tapasten seuraan tai rasvaiselle kalaruoalle. Hämmästytä ystäväsi sokkotastingissa tarjoamalla tätä samppanjan ohessa ja pyydä heitä arviomaan niiden hinta!

 

Tilaa tästä