Kesäkuun uutuudet

kesäkuun uutuudet alkossa

Kesäkuun uutuudet saapuvat Uudesta-Seelannista ja Australiasta!

Suositukset

”Kei puta te Wairau” – siellä, missä pilvessä on reikä – on maorien kuvaus paikasta, jossa nykyään lukuisat viinitarhat nauttivat pitkistä aurinkotunneista, lämpimistä kuivista päivistä, mutta viileistä illoista ja öistä. ”Nau Mai” tarkoittaa tervetuloa, ja samoin toivotamme me Uuden-Seelannin Malborough’sta saapuvan, tyylikkään aromikkaan sauvignon blancin tervetulleeksi Suomeen!

Malborough’n alue nousi kuuluisuuteen 1980-luvulla, kun sen raikkaan mineraaliset sauvignon blancit nostivat Uuden-Seelannin laatuviinimaiden joukkoon. Eteläsaaren koillisnurkassa sijaitseva alue vastaa nykyään 2/3 koko maan viinituotannosta, ja viinit ovat kysyttyjä ympäri maailman.

Eurooppalaisittain varsin nuoren viinialueen etu on siinä, että uusinta teknologiaa voidaan hyödyntää alusta lähtien. Mitä paremmin rypälemehua onnistutaan suojelemaan hapelta ja epäsuotuisilta bakteereilta mekaanisin keinoin, sitä vähemmän on tarvetta lisä- tai apuaineille.

Keskivaalea vihertävänkeltainen viini tuoksuu runsaan aromaattiselle: mustaherukanlehdet, lime, sitruunamelissa ja vastaleikattu ruoho ovat tyypillisiä Sauvingon Blancin aromeja. Suussa kuiva, ryhdikkään hapokas ja keskitäyteläinen kokonaisuus jatkaa tuoksun linjoilla, ja jälkimaussa häivähtää hieman vihreää paprikaa ja tyylikästä mineraalisuutta. Laadukas sauvingon blanc esimerkiksi foliokalalle, parsalle ja yrteille, vuohenjuustosalaatille, ravuille ja kalatartarille!

Uusi-Seelanti

Samannimisen joen mukaan nimetty Murrayn laakso Kaakkois-Australiassa kukoistaa ihmisen toimesta. Välimerellinen ilmasto soveltuu hyvin monenlaisen sadon kasvattamiseen runsaine aurinkotunteineen, lämpimine kesineen ja lauhkeine talvineen, mutta ennen George ja William Chaffeyn kastelusysteemien kehitystyötä 1870-luvulla alue oli aivan liian kuiva. Kastelusysteemien ansiosta Murrayn alueesta on tullut kaupallisesti tärkeä, niin viinin kuin muidenkin viljelykasvien osalta.

Coral Reef Chardonnay-Semillon on valmistettu australialaisten suosimista aromikkaista lajikkeista, jotka nauttivat runsaasta auringosta. Chardonnay vastaa hedelmäisistä aromeista, kun taas Semillon tuo viiniin öljyistä tekstuuriaan.

Keskivaalea sitruunankeltainen viini tuoksuu varsin hedelmäiselle, siitä voi erottaa hunajamelonia, aprikoosia, ananasta, appelsiinin kukkaa ja omenaa. Suussa kuiva ja raikas kokonaisuus, jonka jälkimaussa tuntuvat limearominen hapokkuus sekä suuta supistava mineraalisuus. Puhdas ja eläväinen viini on ilahduttava kesäjuoma, joka sopii monenlaisille kalaruoille, runsaille salaateille ja kesäisille piirakoille.

Australia

Shiraz ja Cabernet Sauvignon -rypälelajikkeet vaativat lämmintä ilmastoa sekä runsaasti aurinkoa, eikä kummastakaan ole pulaa Etelä-Australian Murray ja Darling -jokien risteyksessä. Kiitos Chauffeyn veljesten uraauurtavan kastelusysteemien kehitystyön 1870-luvulla, alue tuottaa merkittävän määrään viiniä sekä muita viljelykasveja australialaisten – ja meidän – iloksi.

Shiraz’n tummanpuhuvat aromit ja värikylläisyys yhdistettynä Cabernet Sauvignonin ryhdikkääseen rakenteeseen ovat tyypillinen australialaisten suosima sekoitus. Viini on tarkoitettu nuorena nautittavaksi, ja kypsät rypäleet takaavat pehmeän suutuntuman.

Keskisyvän rubiininpunaisen viinin tuoksussa Syrah on hyvin tunnistettavissa tummanpuhuvilla aromeillaan. Karhunvatukkaa, boysenmarjaa, luumua ja mustaherukkaa seuraa aavistus mustetta. Suussa kuiva, maltillisen hapokas ja keskitäyteläinen kokonaisuus toistaa tuoksun aromit. Matala tanniinisuus tuntuu viiveellä, ja siksi viini sopiikin myös maustetuille ruoille, erityisesti makkaroille, possulle ja muille grilliherkuille.

Australia