Neljä kesäistä kalaa ja kalaruokaa viinisuosituksineen – Testaa, tunnistatko nämä kalasaaliit!

Tuhannet järvet ja yli 1000 km merenrantaa takaavat sen, että suomalaisessa ruokapöydässä syödään kalaa, erityisesti kesäaikaan. Olivat kesän kalat sitten savustettuja, paistettuja, loimutettuja, keitossa tai sushi-nigirissä, on valkoviini niiden paras kaveri.

Monelle on myös tärkeää pyydystää omat kalansa… mutta kenen pyrstö onkeen ottikaan? Testaa, tunnetko nämä neljä ruokakalaa!

Kuhalle viini1. Tämä miedon makuinen mutta herkullinen kala on Uudenmaan maakuntakala. Voissa paistettuna se on klassikko, mutta se voi luontevasti ryydittää vaikkapa Tom yum -keittoa.

Tom yum -tyyppisen mausteisen, aasialaisen ruoan pariksi käy hienosti raikas ja hapokas valkoviini, kuten Blanc Pescador, kevyesti pirskahteleva espanjalainen.

Lohelle viini2. Tämä vaelluskala on alunperin kotoisin Pohjois-Atlantin vesistä ja niihin virtaavista joista. Suomessa sitä esiintyy niin merissä kuin järvissäkin. Sushiravintolan ehdottomasti tärkein kala.

Sushin kaveriksi sopii upeasti L’ami des Crustacés eli “merenelävien ystävä”, nuorekas Alsacen valkoviini.

Siialle kala3. Tämä maukas kala on muikun sukulainen. Sen kalastuskausi on alkukeväästä, heti jäiden lähdön jälkeen. Klassisimmillaan tätä kalaa nautitaan savustettuna, mutta se on herkkua myös graavattuna.

Kauniin ja kesäisen graavikalakattauksen kruunaa esimerkiksi tämä merenelävillä koristeltu pinot blancin kaunis pullo, jonka sisältö taas saa kalan maistumaan entistäkin maukkaamalta.

Haulle kala4. Suomalaisittain ikoninen petokala, joka on oman ravintoketjunsa huipulla. Aktiivinen liikkuja, mutta ei vaella vaan pysyy mielellään pienehköllä alueella koko elämänsä. Isokokoisena omiaan murekkeisiin ja pulliin. Pienet yksilöt eivät välttämättä kaipaa muuta kuin paistamista voissa pannulla.

Tällaiselle miedolle, valkoiselle kalalle omiaan on hapokas ja raikas valkoviini. Esimerkiksi tämä espanjalainen on siihen pirskahtelevuudessaan omiaan.

Jokiravulle viini

 

5. Bonustehtävä: Tämä kaveri ei ole kala, mutta yksi rakastetuimmista ruokamerenelävistä. Sillä on kymmenen raajaa ja se on liki kaikkiruokainen. Tämän kaverin kotiseutua ovat järvet ja virtaavat vedet pohjoisessa ja keskisessä Euroopassa. Se on levittäytynyt laajasti myös Suomeen.

Myös tämän ihana merenelävän kanssa on paikallaan nauttia lasillinen tai pari merenelävien ystävää.

Oikeat vastaukset:

1. Kuha

2. Lohi

3. Siika

4. Hauki

5. Jokirapu

Lue myös:

L’ami des Crustacés – viini äyriäisruoille Pariisin brasserioiden pyynnöstä

Blanc Pescador -valkoviini on kuin pulloon pakattu etelänmatka

 

L’ami des Crustacés

Nuorekas pinot blanc Alsacesta. Omiaan simpukoiden, osterien, sushin, rapujen ja muiden merenelävien kanssa.

L’ami des Crustacés – viini äyriäisille Pariisin brasserioiden pyynnöstä

Tilaa tästä

Blanc Pescador

Hennosti pirskahteleva, rento katalonialainen valkoviini, jonka sanotaan olevan “ikoninen osa välimerellistä ruokavaliota”.

Blanc Pescador – pulloon pakattu matka Katalonian rantakaduille

Tilaa tästä