Parhaat jouluviinit

Viinin tulo suomalaiseen joulupöytään antoi odottaa itseään viime vuosisadan loppupuolelle saakka. Tänä päivänä yhä useammalla jouluaterialla on tarjolla viiniä, vaikka sen sopivuudesta sekalaisista aineksista koostuvan jouluateriamme kanssa saatetaan olla montaa mieltä. Oikein valittu viini on jouluaterialla kuin kotonaan, ja joulu on hyvä syy myös panostaa laatuun ja hankkia ehkä vähän hinnakkaampia juomia. Eikä kannata unohtaa, että pullollinen hyvää viiniä on viininystävälle aina tervetullut joululahja! Kurkkaa alta parhaat jouluviinit.

Viini kruunaa joulupöydän

Joulupöydän kylmien kalaruokien ja muiden alkupalojen kanssa maistuu parhaiten valkoviini, jopa puolikuiva. Juhlan kunniaksi valitaan laadukas, raikkaan hedelmäinen ja mineraalinen, suutuntumaltaan monivivahteinen ja sopivasti hapokas viini, joka pärjää monenlaisten makujen kanssa.

Sen jälkeen nostetaan kinkku lisäkkeineen pöytään. Seurakseen se halajaa vähätanniinista, ei turhan tuhtia, kypsää, mutta ei liian hillomaisen makeaa punaviiniä. Marjainen täyteläisyys ja sopivasti viinille ryhtiä antava hapokkuus täydentävät makunautinnon.

Kinkku ei kuitenkaan kuulu jokaisen perheen jouluun, vaan monessa pöydässä tarjoillaan punaista lihaa, usein riistaa. Silloin tarvitaan seuraksi hieman rehevämpää punaviiniä, jolle on tunnusomaista tuoksun ja maun runsaus ja jämäkkä rakenne. Mukavasti tammitettu ja aromikkaan hedelmäinen, ryhdikäs valkoviini on hyvä valinta kalkkunan ja kinkun seuraksi niille, jotka eivät välitä punaviinistä.

Sitten onkin jo aika aterian lopulliselle huipennukselle; jälkiruoalle ja portviinille. Joulu on portviinin kulta-aikaa: portviini kun sopii jälkiruokien lisäksi myös juustoille ja pukinkonttiin. Mausteiset kakut ja leivonnaiset, marjaiset jälkiruoat ja tummasuklaa kaikissa muodoissaan ja suolaiset juustot ovat oivallisia portviinin seuralaisia. 

Livon Friulano

Livon Friulano

2014, 16,98

Collion kukkulat sijaitsevat Koillis-Italiassa, Slovenian rajalla. Friulilainen hieno lajike on sukua Sauvignon Blancille, erinomainen niin aperitiivina kuin laadukkaana kumppanina kalaruoille. Hieman sukulaistaan täyteläisempänä sitä tarjoillaan paikallisesti myös suolaisen ja rasvaisen crudo-kinkun tai merellisten risottojen seurana.

Väriltään vaalean, hieman vihertävän keltainen viini tuoksuu miellyttävästi keltaisille hedelmille, päärynälle, vienoille kukille. Suussa se on kuiva, keskitäyteläinen, raikkaan hapokas, hieman yrttinen ja mantelinen, ja sen pitkä jälkimaku on tyylikkään mineraalinen.

Suomalaisessa joulupöydässä viini on herkullisimmillaan suolaisten, kylmien kala-alkupalojen kanssa. Se ei säikähdä myöskään tuhdimpaa lipeäkalaa, ja jos tarjoat hienompia vaaleita kaloja paistettuna – erinomaista.

 

Tilaa tästä

Gustave Lorentz Sylvaner Reserve

Gustave Lorentz Sylvaner Reserve

2015, 10,48

Sylvaner on lajikkeena melko neutraali ja siksi käytännöllinen ja monipuolinen ruokaviini. Rakenteeltaan se on kuiva, kevyt ja hapokas ja sopii useanlaisille kaloille, simpukoille, suolaisille piirakoille, kala- tai kanasalaateille… Alsacessa Sylvaneria nautitaan perinneruokien, kuten friteerattujen karppien tai valkoviinissä haudutetun taimenen kanssa.

Väriltään vaalean vihertävän keltaisen viinin tuoksu on elegantti: sitrushedelmiä, omenaa, valkoisia kukkia sekä mietoja yrttejä. Suutuntuma on kuiva ja raikkaan hapokas, jälkimaku kevyen mineraalinen. Joulupöydässä viini on paikallaan suolaisten alkupalojen, esimerkiksi graavilohi- tai mätivoileipien kanssa.

Lorentzin perhe asettui Alsaceen jo 1600-luvulla. Edelleen perheomisteinen viinitalo perustettiin vuonna 1836, ja nyt sitä johtaa jo 6. sukupolvi. Perheen filosofia kunnioittaakin perinteitä sekä maaperää vaalivaa luonnonmukaisuutta. Vuodesta 2012 lähtien kaikki Gustave Lorentzin 33 hehtaaria ovat olleet sertifioitua luomua.

Tilaa tästä

Clarendelle Rouge

Clarendelle Rouge

2012, 19,99

Perheomisteisen viinitalon tarina alkoi vuonna 1934, kun amerikkalainen Clarence Dillon vieraili Bordeaux’ssa ja ihastui Chateau Haut-Brioniin. Hän osti tilan itselleen 1935, ja myöhemmin perhe on kasvattanut omistuksiaan Bordeaux’ssa. 2005 Clarencen pojanpoika, Prinssi Robert de Luxemburg loi uuden brändin nimeten sen isoisäänsä kunnioittaen Clarendelleksi. Sen punaiset rypäleet Merlot, Cabernet Sauvignon sekä Cabernet Franc tulevat Saint-Emilionin, Haut-Medocin sekä Pessac-Leognanin kuuluisilta alueilta.

Intensiivisen tumman punainen viini on runsaan marjainen, siinä tuoksuvat mustaherukka, mustikka sekä luumu, joita säestävät pähkinäiset sekä hieman nahkaiset tammen aromit. Sen silkkiset tanniinit sekä raikas hapokkuus tasapainottavat keskitäyteläistä kokonaisuutta tehden viinistä elegantin blendauksen mestarinäytteen. Viini voidaan nauttia nyt, mutta sillä on myös kypsytyspotentiaalia.

Punainen Bordeaux on tyypillinen liharuokien kumppani. Jos valmistat kinkkusi sinappikuorrutuksella tai ruiskuoressa saat tästä viinistä hyvän kumppanin. Sopii myös kovien juustojen kera

Tilaa tästä

Zenato Valpolicella Superiore

Zenato Valpolicella Superiore

2014, 12,99

Niin Suomessa kuin kansainvälisestikin arvostettu Zenato on perheomisteinen viinitalo, jonka 70 hehtaarin tarhat sijaitsevat Valpolicella Classicon alueella Gardajärven suotuisassa vaikutuspiirissä. Heidän viininsä ovat kautta linjan tiiviitä ja puhdasaromisia ilmentäen hienosti sekä aluetta että perinteisiä rypälelajikkeita.

Valpolicellat ovat Italiassa perinteisesti monikäyttöisiä ”paremman arki-illan” ruokaviinejä. Superiore viittaa astetta pidemmälle tiiviydessä, kypsytyksessä ja laadussa. Zenaton Valpolicella Superiore onkin täyteläinen, ryhdikäs mutta pyöreä, hienon balanssin omaava viini: sen hapokkuus sekä pehmeät tanniinit eivät hyökkää vaan tasapainottavat eleganttia kokonaisuutta. Aromeista löytyy kypsiä marjoja kuten luumua, karhunvatukkaa ja hapankirsikkaa sekä aavistus nahkaisuutta ja paahteisuutta, yrttejä.

Tämän viinin yhdistäminen ei ole vaikeaa! Tämän kanssa sopii joulun pikkusuolaiset, kovat juustot, makkarat tai perinteisesti kinkku.

Tilaa tästä