Rypälelajikkeet

Vaaleat rypäleet

Chardonnay

  • Kaikkialla viinimaailmassa viljelty rypäle ja erittäin suosittu uudessa maailmassa.
  • Alun perin kotoisin Ranskan Burgundista, jonka viinit tehdään lähes pelkästään chardonnaysta.
  • Rypäle soveltuu hyvin tammikypsytykseen.
  • Suuren tarjonnan myötä viinifriikkien keskuudessa on syntynyt sanonta ABC (anything but chardonnay) eli mitä tahansa muuta kuin chardonnayta.
  • Chardonnay on kuitenkin mainettaan parempi monessa: Burgundin viinien lisäksi upeat, usein pitkäikäiset, Chablis-viinit syntyvät siitä ja hyvien kuohuviinien, mm. samppanjan valmistuksessa se on välttämätön. Ainoa rypäle blanc de blancs – samppanjoissa.
  • Tyypillisiä aromeja: kuivatut ja trooppiset hedelmät, omena, voi, pähkinä, vanilja ja toffee (erityisesti tammitetuissa).
  • Ruoka: useimmat kalaruoat, etenkin rasvaiset, äyriäiset ja tuhdimmat tammitetut sopivat myös vaalealle lihalle ja linturuoille.

 

Sauvignon Blanc

  • Toinen laajalti viljelty Ranskasta peräisin oleva rypäle, josta valmistetut viinit ovat kuivia ja melko hapokkaita, aromikkaita sekä selväpiirteisiä.
  • Viljellään Euroopassa myös mm. Espanjassa ja Itävallassa ja monissa uuden maailman viinimaissa, hienoja viinejä erityisesti Uudessa-Seelannissa.
  • Ranskassa parhaat viinit rypäleestä ovat sancerre, pouilly-fumé Loiresta ja Bordeauxin valkoviinit, joihin sekoitetaan usein Sémillonia.
  • Tuoksusta löytyy vihreitä aromeja, yrttimäisyyttä, helposti tunnistettava rypäle, jota harvoin kypsytetään tammessa.
  • Tyypillisiä aromeja: mustaherukan lehti, karviainen, nokkonen, omena, raparperia, kissanpissa
  • Ruoka: äyriäiset, grillattu kala, Nizzan salaatti ja klassisesti vuohenjuusto.

 

Riesling

  • Saksasta peräisin, ja maan suurin, lajike, joka tuottaa aromikkaita, runsaan hedelmäisiä ja hapokkaita, moni-ilmeisiä viinejä kuivasta makeisiin.
  • Lajikeviinejä ja sekoitteita.
  • Viljellään Euroopassa Saksan lisäksi mm. Ranskan Alsacessa, Itävallassa ja Unkarissa.
  • Suosittu myös Etelä-Afrikassa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Chilessä.
  • Tyypillisiä aromeja: hunaja, kukat, sitrushedelmät, persikka, savu, mineraalisuus, petrolisuus (kehittyessään).
  • Ruoka: kana, kala- ja äyriäiset (kuiva), aasialainen ruoka (puolikuiva/puolimakea), monet jälkiruoat (makea).

 

Viognier

  • Vähäsatoinen ja oikukas rypäle on kotoisin Ranskan Pohjois-Rhônesta ja suosittu myös erityisesti Australiassa ja Kaliforniassa.
  • Muodikas rypäle, josta valmistetaan syvänkeltaisia, kuivia, voimakasaromisia, melko vähähappoisia, paksuja, usein tammikypsytettyjä viinejä.
  • Tyypillisiä aromeja: aprikoosi ja persikka, intialaiset mausteet, kuten kardemumma ja kaneli, trooppiset hedelmät, kukat.
  • Ruoka: kanaruoat ja grillattu kala, äyriäiset, juustoiset piirakat ja kasvisruoat.

 

Chenin Blanc

  • Ranskan Loiren alueen, erityisesti Vouvrayn, rypäle, joka tuottaa viinejä kuivista makeisiin ja kuohuviin.
  • Viljellään myös Etelä-Afrikassa (Steen), Kaliforniassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.
  • Viineille on ominaista hapokkuus ja mineraalisuus. Sekoiteviineissä sitä käytetään tuomaan viiniin hapokkuutta.
  • Tyypillisiä aromeja: vihreä omena, päärynä, makeissa myös hunaja, trooppiset hedelmät.
  • Ruoka: seurustelu/aperitiivi (kuohuviini, täyteläiset kuivat), suomalaiset kalaruoat (kuiva), äyriäiset mm. hummeri (puolikuiva).

 

Gewürztraminer

  • Ranskan Alsacesta mahdollisesti peräisin oleva rypäle tuottaa aromiltaan voimakkaita, runsaan alkoholipitoisia viinejä.
  • Parhaat syntyvät viileissä oloissa, erityisen hyviä Alsacessa, ja lisäksi mm. Saksassa, Itävallassa ja Uudessa-Seelannissa.
  • Mausteinen, lähes hajuvesimäinen tuoksu on tälle lajikkeelle tyypillistä.
  • Viinit ovat kuivia ja makeita.
  • Tyypillisiä aromeja: kukat, litsihedelmä, kypsä päärynä, mausteet esim. inkivääri, kaneli.
  • Ruoka: voimakasmakuiset, runsaat kalaruoat, savupotka hapankaalin kera, aasialainen ruoka.

Tummat rypäleet

 

Cabernet Sauvignon

  • Maailman tunnetuin ja yleisin punaviinirypäle, jota viljellään lähes kaikissa viinimaissa.
  • Peräisin Lounais-Ranskan Bordeaux’sta Gironden alueelta.
  • Tuottaa väriltään runsaita ja tuoksultaan aromikkaita, tanniinipitoisia viinejä, jotka kypsyvät pitkään ja paranevat vanhetessaan.
  • Tyypillisiä aromeja: punaiset hedelmät, mustaherukka, kahvi, tumma luumu, karhunvatukka, minttu, sikarilaatikko, setri ja lyijykynä tammikypsytetyissä.
  • Ruoka: punainen liha (nauta, lammas, riista) kaikissa muodoissaan, kypsät, kovat juustot.

 

Carmenère

  • Chilen oma lajike, joskin eurooppalaista alkuperää, ja sitä luultiinkin pitkään Merlot- rypäleeksi.
  • Pienisatoinen lajike, joka vaatii lämpimät ja kuivat kasvuolosuhteet.
  • Tuottaa aromikasta, matalahappoista, melko tanniinista, alkoholipitoista ja väriltään tummaa viiniä.
  • Tyypillisiä aromeja: chili, marjat, mausteet, mokka, savu
  • Ruoka: grillattu punainen liha, lihaiset pataruoat ja pastat, myös mausteiset ruoat.

 

Pinot Noir

  • Ranskan Burgundiin erityisesti liitetty rypäle, jota viljellään myös Champagnessa ja Alsacessa.
  • Levinnyt myös muualle Eurooppaan ja Uuteen maailmaan.
  • Viineille on ominaista verraten vaalea väri, runsas hapokkuus sekä hedelmäisyys ja marjaisuus.
  • Parhaimmillaan voimakkaita ja pitkäikäisiä punaviinejä, joista parhaat Burgundista.
  • Yksi samppanjan rypäleistä.
  • Tyypillisiä aromeja: punaiset marjat, ruusu, orvokki, mausteet, vanilja, suklaa, nahka.
  • Ruoka: erityisesti linturuoat ja vaalea liha, rasvainen kala.

 

Merlot

  • Ranskasta peräisin oleva rypäle, jota viljellään eniten Bordeaux’n alueella ja laajalti muualla maailmassa Etelä-Amerikkaa myöten.
  • Tuottaa pehmeitä, hedelmäisiä, täyteläisiä, pehmeätanniinisia ja alkoholipitoisia viinejä.
  • Sekoitetaan usein Cabernet Sauvignonin kanssa tuomaan pehmeyttä ja mehevyyttä.
  • Merlot-viinit ovat yleensä helposti ruoan kanssa yhdistettäviä.
  • Tyypillisiä aromeja: punaiset marjat, rusinat, luumu, suklaa
  • Ruoka: vaalea liha, kana (keskitäyteläinen) ja punainen liha (täyteläinen) noutopöytä, salaatit (kevyet).

 

Syrah/Shiraz

  • Ranskan Rhônen laaksosta peräisin oleva rypäle tunnetaan Euroopan ulkopuolella nimellä Shiraz.
  • Tuottaa syvänpunaisia, maanläheisiä, rotevia ja mausteisia, hyvin kypsytystä kestäviä viinejä.
  • Australiassa Shiraz on erittäin suosittu lajike ja viinit usein erittäin täyteläisiä ja mehukkaita.
  • Tyypillisiä aromeja: mausteet mm. mustapippuri, luumu, karhunvatukka, terva, lakritsi, savu ja nahka (tammikypsytetyt).
  • Ruoka: voimakkaan makuiset liharuoat, häränpihvi ja riista, kovat juustot.

 

Malbec

  • Argentiinan nimikkorypäle.
  • Peräisin Ranskasta ja viljellään myös muissa viinimaissa.
  • Tuottaa väriltään sinipunaisia, täyteläisiä ja aromikkaita viinejä, joista parhaat ikääntyvät hyvin.
  • Kypsytetään usein tammessa.
  • Malbec-päivää vietetään 17.4.
  • Tyypillisiä aromeja: tumma luumu, kypsä kirsikka, tummat marjat, mausteet, savuisuus ja vanilja (tammikypsytys)
  • Ruoka: grillattu punainen liha, riista, tuhdit, runsasmakuiset lihapadat ja voimakkaat juustot.

 

Nebbiolo

  • Italian Piemonten rypälelajike. Parhaimmillaan alueen suurissa viineissä Baroloissa ja Barbarescoissa. Se tunnetaan paikallisesti myös nimellä Spanna.
  • Kasvupaikastaan tarkka Nebbiolo kypsyy myöhään ja on pienisatoinen.
  • Viinit ovat väriltään syvän punaisia ja vaativat pitkän kypsytyksen.
  • Tyypillisiä aromeja: terva, ruusu, orvokki, mausteet mm. pippuri, luumu, vadelma, yrtit ja tryffeli.
  • Ruoka: punainen liha ja riista, mausteiset lihapadat, juustot.

 

Sangiovese

  • Sangiovesen kanta-alue on Toscana ja Keski-Italia, viljellään jonkin verran myös muualla Italiassa.
  • Italian yleisin rypäle, josta on useita muunnoksia.
  • Rypäle tuottaa vaihtelevia viinejä keveistä roseeviineistä voimakkaisiin supertoscanalaisiin.
  • Parhaimmillaan viinit ovat täyteläisiä, aromikkaita ja pitkäikäisiä.
  • Tyypillisiä aromeja: mausteet mm. kaneli, paahtoleipä, mansikka, vadelma, luumu, omena, orvokki, navetta=talli.
  • Ruoka: arkiset viinit arkisille ruoille: pasta bolognese, pizza, paremmat viinit: riista ja punainen liha yleensä.

 

Tempranillo

  • Tempranillo on kotoisin Pohjois-Espanjasta, Riojan viinialueelta, missä siitä valmistetaan laadukkaita viinejä.
  • Viljellään myös muualla Espanjassa ja tunnetaan useilla eri nimillä. Viljellään myös mm. Portugalissa, Kaliforniassa ja Argentiinassa.
  • Rypäle viihtyy lämpimässä ja kypsyy nopeasti, siinä on paljon aromeja, mutta vähän happoja ja tanniineja.
  • Tuottaa meheviä, mausteisia ja hedelmäisiä viinejä keveistä täyteläisiin.
  • Tyypillisiä aromeja: punaiset marjat, mausteet mm. neilikka, vanilja ja savu (tammikypsytys).
  • Ruoka: vahvat liharuoat kuten lammas ja riista, kovat juustot, mm. Manchego, kevyemmät tapaksille ja pastalle.