Tommasi ja Tunteiden Trilogia

Tommasin viinit ovat hurmanneet suomalaiset. Tommasi itsessään on tarina. Yli vuosisadan kestänyt rakkaustarina viiniin.

Tarina alkaa oikeastaan jo aiemmin, mutta musteeksi paperille se piirtyi vuonna 1902, kun Giacomo Tommasi osti omakseen jo pitkään hoitamansa viinitarhan Valpolicella Classico –alueen sydämessä. Siitä lähtien hänen perheensä jokainen jäsen, jokainen jälkeläinen on lisännyt oman lukunsa perheen viinilliseen kertomukseen.

Nyt johdossa oleva neljäs sukupolvi on suunnannut katseensa kauemmas kuin koskaan ennen: yli sinertävän Gardajärven, yli Po-joen tasankojen, Toscanan historiallisille kukkuloille ja aina etelään saakka Apulian ylängöille ja Vulturen tulivuorelle saakka. Heidän haaveensa ei ole enempää eikä vähempää kuin saada vaikuttaa Italian parhailla viinialueilla maailman parhaita viinejä valmistaen.

Serkukset ovat taittaneet matkaa nyt 20 vuotta. On tullut aika pysähtyä ja katsoa mihin on päästy.

Tommasi viini

Tästä kertoo Tunteiden Trilogia.

 Haastatellessani Pierangelo Tommasia lokakuussa olin valmistautunut kuulemaan tarinoita Gardalta ja hänen sukunsa vaiheista. Sen sijaan hän kaataa laseihini kolme viiniä ja katsoo minua silmiin: ”Tässä suurimmat saavutuksemme. Tässä on Tommasi Family Estates.”

Brunello di Montalcino.
Aglianico del Vulture.
Amarone della Valpolicella Classico.

 Kuuluisia viinialueita, Italian aatelia. Viinejä, joita nautitaan juhla-aterioilla. Viinejä, jotka puhuttavat. Viinejä, jotka vetoavat tunteisiin.

Onnittelen Pierangeloa. Heidän erinomaiset amaronensa ja Casisanon tilan brunellonsa tunnen jo hyvin, mutta aglianico?
– Oletteko ostaneet viinitilan myös eteläisestä Basilicatasta Vulturen tulivuoren kupeesta? ihmettelen. Pierangelo hymyilee voitonriemuisesti.
– Ei minkä tahansa viinitilan, vaan PARHAAN!”

Ja tämä on totta: kolme huippuviiniä. Kolme erilaista tarinaa. Trilogia.

Complimenti! Olen sanaton.

Teksti: Liisa Huttu-Hiltunen Kuvat: Tommasi Family Estates ja Liisa Huttu-Hiltunen

Casisano Brunello di Montalcino DOCG

Casisano Brunello di Montalcino DOCG

Casisanon viinitila kohoaa Toscanan hiljaisten kukkuloiden rinteessä arvostetulla Montalcinon alueella, jossa aateloidut viinit ja majestettiset oliivipuut nauttivat erityisestä galestropitoisesta maaperästä.

Sangiovese Grosso –rypäleet poimitaan ja valikoidaan erityisen tarkasti brunelloa varten. Rypäleet käyvät kuorikontaktissa 25 päivän ajan, jonka jälkeen viinin annetaan kypsyä 3 vuotta suurissa slavonialaisissa tammitynnyreissä. Viinin annetaan kehittyä pullossa myös vähintään 6 kk ennen myyntiin laskua.

Keskisyvä, jo hieman tiileen vivahtavan rubiinin värinen viini on tuoksultaan elegantti ja moniulotteinen. Siinä voi aistia mm. kirsikkaa, orvokkia, karhunvatukkaa, yrttejä, pippuria ja nahkaa. Suussa kuiva, täyteläistä tunnelmaa kohottavat runsas hapokkuus ja kypsät tanniinit. Jälkimaku on eläväinen, tiivis ja erittäin pitkä. Ruokasuositus: laadukkaat pihvit, riista, sienet, tryffeli. Upea brunello, joka tulee kehittymään pullossa vielä pitkään!

Tilaa tästä

Paternoster Aglianico del Vulture DOC Don Anselmo

Paternoster Aglianico del Vulture DOC Don Anselmo

Viini on omistettu Don Anselmolle, perheen isoisälle, joka vuonna 1925 möi ensimmäiset pullonsa aglianicoa. Vanhojen Aglianico-köynnosten rypäleet poimitaan käsin pikkuisen Barilen kylän läheisyydessä Vulture-tulivuoren rinteellä, 600m meren pinnan yläpuolella.

Tertuista poistetaan kannat ja rypäleet murskataan hellästi, jonka jälkeen niiden annetaan käydä kuoriensa kanssa 15 päivän ajan 25-28°C lämpötilassa, säännöllisesti päälle pumpaten. Puolet viineistä kypsyvät ranskalaisissa, puolet slavonialaisissa suurissa tammitynnyreissä kahden vuoden ajan, jonka jälkeen viinin annetaan rauhoittua pullossa vielä vähintään vuoden ennen myyntiin laskua.

Väriltään keskitäyteläinen kirsikanpunainen viini, joka taittaa reunoiltaan hieman oranssin suuntaan. Runsas tuoksu on ihastuttavan rustiikkinen: kypsää kirsikkaa ja luumua täydentävät happamat marjat kuten puolukka sekä maanläheiset, syksyn märkiä oksia muistuttavat aromit. Maultaan kuiva, täyteläinen, erittäin hapokas ja runsaan tanniininen, uljasrakenteinen viini toistaa tuoksun aromit. Tiivis ja pitkä jälkimaku jää marjaisena ja mukavan hapokkaana suuhun kuin ruokaa kutsuen.

Aglianico del vulture –viinejä ei turhaan kutsuta ”etelän baroloiksi” – ainakaan tämän perinteikkään perhetilan upea kokonaisuus ei kalpene tippaakaan pohjoisen verrokkinsa edessä! Se sopii voimakkaillekin liharuoille kuten lampaalle, riistalle ja porolle hapokkaidenkin kastikkeiden (ja puolukan)kera. Hienon rakenteen omaava viini lupaa myös pitkää kypsytyspotentiaalia.

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico DOCG

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico DOCG

Tommasin Amarone valmistetaan neljästä Valpolicellan alueen perinteikkäästä rypäleestä (Corvina, Corvinone, Rondinella ja Oseleta), jotka kasvavat arvostettujen Groletta ja Conca d’Oro -tarhojen rinteillä. Köynnöksistä valitaan parhaat ja kypsimmät tertut, jotka laitetaan ilmaviin laatikoihin avoimeen varastoon syys- ja talvituulten kuivattavaksi. Helmikuuhun mennessä rypäleet menettävät kosteutta noin puolet painostaan. Käymisen jälkeen viini kypsyy vähintään 3 vuotta suurissa slavonialaisissa tammitynnyreissä ja pullossa vuoden ajan ennen myyntiin laskua.

Syvän rubiininpunaisen viinin tuoksu on intensiivinen ja runsas: kypsää kirsikkaa ja karhunvatukkaa, kuivattua luumua, viikunaa, taatelia, nahkaa, paahteista kahvia, rusinaa, makeita mausteita ja yrttejä. Erittäin täyteläinen viini on suorastaan uhkea suussa, runsasta hedelmää ja aavistusta jäännössokeria tasapainottaa pehmeä tanniinisuus sekä suunmyötäinen hapokkuus. Jälkimaku on tiivis, aromikas ja pitkä.

Ruokasuositus: riista, poro ja muut voimakkaan makuiset liharuoat, suolaiset kovat juustot ja suklaa. Viini kestää myös makeutta sisältäviä lisukkeita. Viiniä voidaan varastoida jopa vuosikymmeniä.

Tilaa tästä