Viini – lahja, jonka voi myös ”tuhota” hyvällä omallatunnolla!

Oikeanlaisen lahjan valitseminen tuottaa joka vuosi päänvaivaa. Hyllyt pursuavat muistoesineitä eikä kukaan halua tavaraa, jolle ei ole käyttöä.

Hyvä lahja tuottaa vastaanottajalle iloa ja muistuttaa antajastaan. Hyvä lahja on myös sellainen, jonka voi hyvällä omalla tunnolla ”tuhota” valitsemallaan hetkellä!

Valitse siis laadukas lahjaviini, ja liitä siihen vastaanottajasta riippuen jokin tarina – hän muistaa sen nauttiessaan viinistä!

Tässä Viinipostin monipuolinen lista lahjoiksi soveltuvista viineistä. Löydät jokaisesta viinistä kuvauksen ja ruokasuosituksen lisäksi hieman tarinaa sen alkuperästä, sekä suoran linkin Alkon tilaussivuille.

Toivotamme hyviä juhlahetkiä viinien myötä!

Coto de Imaz Gran Reserva 2011

Coto de Imaz Gran Reserva 2011

Kehittynyt ja moniulotteinen Gran Reserva Riojan kuuluisalta El Cotolta, joka on yksi Riojan johtavista tuottajista!

Tempranillo-rypäleet on kerätty Rioja Altan alueelta. Viiniä on käytetty lämpökontrolloiduissa terästankeissa 21-30 päivän ajan, jonka jälkeen niiden on annettu kypsyä osin amerikkalaisissa, osin ranskalaisissa tammitynnyreissä vähintään 24 kuukautta. Viiniä kypsytetään myös pulloissa vähintään 36 kuukautta pullossa ennen myyntiin laskua.

Tiileen vivahtava väri kertoo pitkästä tammi- ja pullokypsytyksestä, ja moniulotteiset aromit vahvistavat vaikutelman: kirsikoiden ja yrttien lisäksi mukana on kuivattuja marjoja, nahkaa ja tammen paahteisuutta. Suussa täyteläinen, kuiva ja hapokas mutta pehmeä, tanniinit ovat kypsät ja kehittyneet ja jälkimaku kertoo sadon laadusta.

Coto de Imaz Gran Reserva on omiaan grillatuille ja paahdetuille lihoille, myös vaaleille. Sen hapot kestävät hyvin rasvaisuutta, ja ikääntymisen mukanaan tuomat aromit komppaavat hienostuneitakin yrtti- ja sienilisukkeita.

El Coton viinitila on perustettu 1970, ja vaikka se on viinitilaksi varsin nuori, on se jo nyt yksi johtavista D.O.Ca -tuottajista. El Coto -viinejä viedään ympäri maailmaa, niitä löytyy Espanjan lisäksi noin 50 eri maasta. Tilan tynnyrimäärä on yksi maailman suurimmista, keskimäärin 3-vuotiaita tynnyreitä löytyy kellarista noin 70 000 kpl!

Tilaa tästä

Casisano Brunello di Montalcino DOCG 2011

Brunellot ovat Italian viinien ylintä aatelia. Alue sai ylimmän DOCG –laatuluokituksensa jo vuonna 1980, ensimmäisten joukossa!

Casisanon viinitila kohoaa Toscanan hiljaisten kukkuloiden rinteessä arvostetulla Montalcinon alueella, jossa aateloidut viinit ja majestettiset oliivipuut nauttivat erityisestä galestropitoisesta maaperästä. Sangiovese Grosso –rypäleet poimitaan ja valikoidaan erityisen tarkasti brunelloa varten. Rypäleet käyvät kuorikontaktissa 25 päivän ajan, jonka jälkeen viinin annetaan kypsyä 3 vuotta suurissa slavonialaisissa tammitynnyreissä. Viinin annetaan kehittyä pullossa myös vähintään 6 kk ennen myyntiin laskua.

Keskisyvä, jo hieman tiileen vivahtavan rubiinin värinen viini on tuoksultaan elegantti ja moniulotteinen. Siinä voi aistia mm. kirsikkaa, orvokkia, karhunvatukkaa, yrttejä, pippuria ja nahkaa. Suussa kuiva, täyteläistä tunnelmaa kohottavat runsas hapokkuus ja kypsät tanniinit. Jälkimaku on eläväinen, tiivis ja erittäin pitkä.

 Ruokasuositus: laadukkaat pihvit, riista, sienet, tryffeli. Upea brunello, joka tulee kehittymään pullossa vielä pitkään!

Tilaa tästä

Jekel Pinot Noir 2014

Jekel Pinot Noir 2014

Pehmeä Kalifornialainen Pinot Noir sopii vaalealle mausteiselle lihalle, kinkulle ja savustetulle lohelle – myös nautinnolliseen iltaan puolikovien juustojen kera!

Keskisyvä rubiininpunainen viini tuoksuu kutsuvasti kirsikoille, vadelmille, ruusunlehdille, lakritsalle ja vaniljalle. Suussa kuiva, runsaan hapokas, keskitäyteläinen ja varsin aromikas: Pinot Noir –lajikkeen tyypilliset marjaiset aromit ovat kypsiä ja täydentyvät tammikypsytyksen tuomilla paahteisilla ja vaniljaisilla aromeilla. Silkkiset tanniinit viimeistelevät kokonaisuuden.

Viinin Pinot Noir -rypäleet kasvavat Rancho Solo –nimisellä tarhalla Salinasin laaksossa, yhdessä Montereyn viileimmistä osista. Rauhallinen ja tasainen ja viileä tuuli Tyyneltämereltä kulkeutuu Santa Lucia vuorten kuilujen läpi laaksoon viilentäen iltapäiviä. Tarhan maaperä on hyvin vettä läpäisevää hiekan ja kiven seosta.

Viiniä on kypsytetty 11 kuukauden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Tilaa tästä

Don Melchor Cabernet Sauvignon 2013

Don Melchor Cabernet Sauvignon 2013

Ikoniviini Chilestä, joka vuodesta toiseen nousee maailman palkituimpien joukkoon! Huikea taidonnäyte, joka on kiilannut suoraan vanhan maailman perinteisten huippujen rinnalle!

Maipon laakson Puente Altosta kerätyt Cabernet Sauvignon (96%) ja Cabernet Franc (4%) valikoidaan tarkoin tätä viiniä varten. Viiniä käytetään 26°C lämpötilassa terästankeissa 10 päivän ajan, päälle pumpaten 4-6 kertaa päivässä. Kuorikontaktin maksimoimiseksi viinien annetaan maseroitua tankeissaan vielä 11 päivän ajan. Jokainen erä maistetaan ja vain parhaat niistä päätyvät osaksi viinitalon perustajan Don Melchorin nimeä kantavaa viiniä. Valikoitu sekoitus kypsyy ranskalaisissa tammitynnyreissä (66% uusia, 34% vanhoja) 15 kuukauden ajan.

 Syvän kirsikanvärinen viini tuoksuu avoimen intensiiviselle. Mustaherukkaa, karhunvatukkaa ja mustikkaa täydentävät suklaan ja tupakan aromit. Suussa kuiva, erittäin tiivis ja täyteläinen, runsaan hapokas ja tanniininen viini täydentää aromejaan vielä aavistuksella savua. Kypsä hedelmäisyys sekä mielenkiintoinen mausteisuus viipyvät suussa pitkään.

Erinomainen viini, jolla on vuosikymmenten kypsytyspotentiaali. Parhaimmillaan voimakkaiden liharuokien kuten lampaan, riistan tai paahdettujen pihvien kumppanina – punaviinikastikkeet, rosmariini, sienet ja tomaatit vain täydentävät makunautintoa!

Tilaa tästä

Zenato Amarone  della Valpolicella Classico Riserva 2010

Zenato Amarone  della Valpolicella Classico Riserva 2010

Amarone syntyi alun perin vahingon kautta. Makea recioto-viini saattoi joskus tynnyrissä kypsyessään käydä uudelleen. Kuivaksi käynyttä ”pilaantunutta” reciotoa kuvailtiin sanalla ”amarone” – suuri ja katkera. Vasta 1950-luvulla makumieltymysten käännyttyä kuivien viinien suuntaan amaronea ryhdyttiin valmistamaan myös tarkoituksella.

Zenaton amaronet tulevat arvokkaalta Classico-alueelta. Normaalisti amaronea kypsytetään tammitynnyreissä 36 kuukautta, mutta isoisä Sergio Zenaton nimeä kantavaa Amarone Riservaa on mahdollista saada aikaisintaan 5 vuoden iässä. Ennen sitä se on saanut kypsyä peräti 46 kuukautta tynnyreissä sekä vähintään yhden vuoden pullossa.

Reunoiltaan aavistuksen rusehtava syvän kirsikanpunainen viini tuoksuu salaperäisen monikerroksiselle: kypsää kirsikkaa, hillottua luumua, kuivattua mustikkaa, makeita mausteita, nahkaa, multaa, suklaata ja kahvia. Suussa erittäin täyteläinen ja tiivis, runsas mutta elegantti, huikea hapokkuus ja kypsä tanniinisuus tukevat voimakasta hedelmää jättäen suuhun miellyttävästi kuivattavan eloisan jälkimaun.

Zenaton perhetilan –ja koko alueen huipputuote, jota on saatavilla vain rajallinen määrä. Huikean kypsytyspotentiaalin omaava viini sopii voimakkaillekin liharuoille voimakkaine lisukkeineen, juustoille (jopa sinihome) ja usko tai älä: tummalle suklaalle.

Tilaa tästä

Perelada Finca Malaveïna 2013

Perelada Finca Malaveïna 2013

Single Vineyard –viini nousevasta Koillis-Espanjasta maineikkaasta Pereladan talosta on upea viiden rypälelajikkeen blendi, joka ilmaisee erityistä punasavista maaperäänsä.

Malaveína (”paha naapurinainen”) –nimi juontuu legendasta, jonka mukaan viinitarhan viereisessä vanhassa tähystystornissa asunut nainen rakastui vihollisupseeriin, ja suojellakseen häntä paljasti paikallisten hyökkäyssuunnitelman – estäen näin omiensa voiton. Nainen heitettiin ulos tornista ja se purettiin.”Pahasta naapurista” muistuttavat edelleen ”verenpunaisessa maassa” makaavat rauniot, jonne huonosti käyttäytyvien lasten uhkaillaan joskus päätyvän…

Finca Malaveína –viinitarha sijaitsee DO Empordán ”sisämaan” tasaisella ylängöllä, jonka savisen ja soraisen maaperän punainen väri kertoo rautapitoisuudesta. Koillis-Espanjan rannikon alueen ilmastolle on leimallista Tramontana – vuorilta jopa 120km/h puhaltava pohjoistuuli, joka keskimäärin 57 päivää vuodessa kiusaa ihmisiä sekä luontoa, mutta toisaalta myös ehkäisee hyvin viiniköynnökselle haitallista kosteutta. Viiniköynnösrivit onkin istutettu pohjois-eteläsuunnassa, jotta tuulien repivä vaikutus olisi minimaalinen.

Syvä luumunpunainen viini tuoksuu runsaan marjaisalle: luumua, kirsikkaa ja mustaherukkaa täydentävät paahteiset sekä tyylikkään nahkaiset aromit. Suussa kuiva ja runsaan hapokas viini on tiivis ja runsaan aromikas, suorastaan lihaisa. Kokonaisuus huipentuu hitaisiin kypsiin tanniineihin ja maku säilyy suussa pitkään. Tyylikäs esimerkki nousevasta DO-alueesta (vielä) hyvässä hinta-laatusuhteessa

Tilaa tästä

Jekel Riesling 2015

Jekel Riesling 2015

Täyteläinen ja aromikas riesling Kalifornian arvostetusta Montereystä, jossa viinitalo Jekel tunnetaan laatuviinien pioneerina. Puolikuiva mutta erittäin ryhdikäs kokonaisuus on nappivalinta joulun makeansuolaisille lisukkeille, kuten rosollille ja laatikoille! Toimii myös runsaiden äyriäisruokien sekä mausteisen aasialaisen ruoan kumppanina erinomaisesti.

Viinin tuoksu on runsas: persikkaa ja aprikoosia, sitruunaa sekä jännittäviä makeita yrttejä. Suussa puolikuiva, ryhdikkään hapokas, täyteläinen ja runsaan aromikas. Makeat ja kirpeät hedelmäiset maut vaihtelevat miellyttävästi jälkimaussa.

Viinin ala-alue on nimeltään Arroyo Seco. Erityiset kasvuolosuhteet syntyvät viilentävistä merituulista ja muinaisen joen uoman lietteisestä ja kivisestä maaperästä. Kasvukausi on pitkä sallien rypäleiden kehittää aromikkuuttaan hyvin vettä läpäisevässä ja lämmön vaihteluita tasaavassa maaperässä.

Tilaa tästä

Grahams Late Bottled Vintage Port 2012

Grahams Late Bottled Vintage Port 2012

Tämä mustasävytteinen, intensiivisen marjainen, taatelinen ja viikunainen makea port ja suklaa: voiko ihanampaa hemmottelua kuvitellakaan?

Graham’s LBV:n rypäleet on kerätty pääasiassa Quinta dos Malvedosin tilalta Pinhãon ja Tuan kaupunkien välissä Dourojoen pohjoisrannalla, sekä Quinta das Lagesin tarhoilta Rio Torton alueelta.Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barocca, Tinta Roriz, Tinto Cao

Syvän rubiininpunainen viini tuoksuu voimakkaan marjaiselle. Kypsä luumu, mustikka, kuivattu karhunvatukka ja orvokki toistuvat myös makeassa, ryhdikkäässä ja täyteläisessä maussa. Mausteinen jälkimaku säilyy pitkään.

Juustot, varsinkin stilton ja muut laadukkaat sinihomejuustot, sekä parmesaani suorastaan janoavat Graham’s LBV:n seuraan, samoin suklaa- ja marjajälkiruoat

W. & J. Graham & Co. on kahden skottilaisen veljeksen William ja John Grahamin vuonna 1820 perustama portviinitalo. Vuonna 1970 yhtiön osti Symingtonin perhe, joka on yksi merkittävimmistä portviinintuottajista. Graham’s on ansainnut maineensa erityisesti huippuluokan vuosikertaportviinien tuottajana.

Tilaa tästä