Viinisuositukset burgundinpadalle

Sommelierimme valitsi burgundinpadan seuraksi neljä lämmittävää punaviiniä. Valitse omasi ja valmista herkkuillallinen yksin, kaksin tai isomman seurueen kanssa!

El Coto Crianza

Vain muutamassa vuosikymmenessä 1970-luvulla perustettu El Coto on noussut Espanjan myydyimmäksi Riojan brändiksi. Sitä myydään myös ulkomaille yli 50:en maahan. Tilan tynnyrimäärä on maailman suurimpia, keskimäärin 3 vuotiaita tynnyreitä löytyy kellarista noin 70 000 kpl!

Rioja Altasta kerätyt rypäleet ovat käyneet terästankeissa 20-25 päivän ajan. Tämän jälkeen viini on kypsynyt Riojan tiukkojen vaatimusten mukaan amerikkalaisissa tammitynnyreissä 12-15 kuukautta ja pullossa vähintään 6kk ennen myyntiin laskua.

Syvän rubiininpunaisen viinin tuoksu on kirsikkainen, puolukkainen, mausteinen ja paahteinen. Kuiva ja keskihapokas, keskitäyteläinen ja keskitanniininen kokonaisuus, jonka aromit ovat Riojan crianza-tyylille ominaisesti samalla nuorekkaat ja helposti lähestyttävät, mutta tyylikkään paahteiset. Sopii burgundinpadan lisäksi kevyiden juustojen, makkaroiden ja pihvien kumppaniksi.

Tilaa tästä

Emiliana Novas Gran Reserva Pinot Noir

Emiliana on viinitalo, joka vaalii luonnonmukaisuutta käyttäen mm. viinikasvia sekä maaperää kunnioittavia vaihtoehtoisia tuholaisentorjuntakeinoja. He uskovat, että kestävän kehityksen keinoin myös itse viini on lopulta paremmin balanssissa, luonnollisempaa sekä aidompaa.

Novas –viinisarjan nimi on latinaa merkiten uusia vastasyntyneitä tähtiä. Laadukkaat viinit ilmentävät hienosti kasvupaikkansa maaperää.

Pinot Noir –rypäleet kerätään Casablancan laaksossa 400kg:n koreihin, ja kuljetuksen jälkeen ensin tertut ja kantojen poistamisen jälkeen yksittäiset rypäleet valikoidaan tätä viiniä varten tarkoin. Viinin annetaan valmistua mahdollisimman luonnollisesti: murskattujen rypäleiden annetaan maseroitua kontrolloidussa lämpötilassa sekä ennen luonnonhiivojen käynnistämää käymisprosessia että sen jälkeen. Myös malolaktinen käyminen tapahtuu spontaanisti. 70% viinistä saa levätä ranskalaisissa tammitynnyreissä 6kk ajan ennen suodausta ja pullotusta.

Kirsikanvärinen viini tuoksuu lajikkeelle tyypillisesti vadelmille, mustaherukoille ja ruusunterälehdille. Kuiva ja hedelmäinen suutuntuma saa ryhtiä varsin hyvästä hapokkuudesta sekä pehmeistä tanniineista. Jälkimaun miellyttävä paahteisuus täydentää tuoretta hedelmäisyyttä. Ruokasuositus: vaaleat lihat ja rasvaiset kalat, täsmävalinta sienirisotolle parmesaanilla!

 

Tilaa tästä

Château Pech-Latt

Luomuviljelyn pioneeri, Château Pech-Latt sijaitsee Etelä-Ranskassa Corbières:n viinialueella keskiaikaisen Lagrassen kaupungin läheisyydessä. Alueella on todistettavasti viljelty viiniä jo vuodesta 784 lähtien. Viinitilan vanha nimi (pech=kukkulan huippu, latum=suuri) viittaa punakivisiin ja kalkkipitoisiin kukkuloihin, jotka suojelevat viinitarhoja etelästä puhaltavilta voimakkailta tuulilta.

Pech-Latt:n 340 hehtaaria ovat nauttineet luomuviljelystä jo vuodesta 1991 lähtien. Kaikki rypäleet poimitaan käsin tarkasti valikoiden, ja tuholaistorjunta tapahtuu luonnollisin menetelmin kokonaisvaltaista ekosysteemiä vaalien.

Grenache, Carignan, Syrah ja Mourvèdre –tertuista poistetaan kannat, jonka jälkeen rypäleet murskataan hellästi. Viiniksi käyvä mehu saa kerätä väriä, tanniineja sekä aromeja kuorikontaktissa 20–25 päivän ajan suurissa betoniastioissa. Pneumaattisen puristamisen jälkeen viiniä kypsytetään vielä vähintään 8 kuukauden ajan.

Syvä rubiininpunainen viini tuoksuu kukkaisan marjaiselle. Orvokin, mustikan, luumun ja karpaloiden aromeja seuraa lakritsityyppinen yrttisyys. Suussa kuiva, keskitäyteläinen, pehmeä, kypsän marjainen ja kevyen tanniininen kokonaisuus, jonka kanssa maistuvat grillatut lihat, muhkeat padat ja hieman mausteisetkin ruoat.

 

Tilaa tästä

Dal Cero Selverello Syrah

Toscanan sisämaassa, lähellä Trasimenon järveä ja Umbrian rajaa sijaitsee pieni ja verrattain nuori viinialue, Cortona DOC. Hurmaavan kukkulakaupungin laidalla sijaitsevien viinitarhojen ylpeys on Syrah-rypäle, joka menestyy erinomaisesti paikallisissa olosuhteissa. Alueen viinit ovat kovassa nosteessa ja (vielä) varsin hyvässä hinta-laatusuhteessa verrattuna maailmankuuluihin naapureihinsa Montepulcianoon ja Montalcinoon!

Selverello-tarhan Syrah-rypäleiden annetaan maseroitua kuoriainestensa päällä 18 päivän ajan, jonka jälkeen mäski puristetaan hellästi. Sekä alkoholi- että pehmentävä malolaktinen käyminen tapahtuvat terästankeissa, ja rypäleen omia aromeja vaalien viinin annetaan kypsyä kuuden kuukauden ajan suurissa tammitynnyreissä.

Kirkas, tumman rubiinin värinen viini tuoksuu rehevän hedelmäiselle, kirsikkaa ja tuoretta luumua seuraa lajikkeelle ominainen pippurinen mausteisuus. Suussa kuiva ja täyteläisen hedelmäinen viini toistaa tuoksun aromit, ja silkkiset tanniinit viimeistelevät laadukkaan kokonaisuuden. Oivallinen pari naudan pihveille ja lihapadoille, tuhdeille pastoille ja koville juustoille!

Tilaa tästä