Lampaanfile ja juustoinen perunasose, paahdetut juurekset, rosmariinipunaviinikastike

Lampaanfile ja juustoinen perunasose, paahdetut juurekset, rosmariinipunaviinikastike
Ainekset

800 g lampaan ulkofilettä

2 rkl kuivattua rosmariinia

sormisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria

voi-öljyseosta paistamiseen

Rosmariinipunaviinikastike

2 oksaa tuoretta rosmariinia

3 dl punaviiniä

2 dl vasikanlientä fondista

n 1 rkl Maizenaa

1 rkl voita

1 tl hunajaa

suolaa ja vastajauhettua mustapippuria

Perunasose

700 g jauhoisia perunoita

2 dl maitoa

100 g tuorejuustoa

1 dl hienonnettuja yrttejä (esim. timjami, lehtipersilja)

2 rkl voita

2 dl raastettua juustoa, esim. cheddar

Paahdetut juurekset

porkkanoita, juuriselleriä, palsternakkaa, punajuuria

oliiviöljyä

suolaa ja vastajauhettua mustapippuria

Ohje:
  1. Kuori ja lohko haluamasi juurekset. Laita ne kulhoon ja kaada päälle hieman oliiviöljyä. Kääntele palat niin että ne ovat kauttaaltaan kevyesti öljyssä. Lisää suola ja mustapippuria ja sekoittele. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda 200 asteisessa uunissa noin 30-40 min.
  2. Kuori ja keitä perunat väljässä vedessä kunnes kypsiä. Kaada vesi pois. Lämmitä maito ja lisää perunoiden sekaan samalla kun soseutat perunat. Lisää tuorejuusto ja hienonnettu yrttisilppu. Lisää voi ja raastettu juusto. Lämmitä ja mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Ota liha noin tuntia ennen huoneenlämpöön. Hiero lihan pintaan kuivattu rosmariini ja reilusti suolaa ja pippuria. Kuumenna voiöljyseos paistinpannulla ja ruskista liha kauttaaltaan, kunnes se on on saanut hyvän värin. Laske lämpöä ja paista lihaa käännellen noin 5 min, kunnes se on kauniin rose sisältä. Älä pese pannua vielä. Kääräise liha folioon ja anna levätä n 10 min.
  4. Tee sillä välin kastike: Paista lihan paistamiseen käytetyssä pannussa tuoretta rosmariinia hetken aikaa. Lisää viini pannuun ja keitä sitä kasaan kunnes jäljellä on noin puolet alkuperäisestä määrästä. Lisää vasikkaliemi ja keitä vielä noin 3-4 min. Siivilöi kastike kattilaan ja mausta suolalla, pippurilla ja pienellä määrällä hunajaa. Lisää voi ja suurusta Maizenalla. Kiehauta kastike, mutta nosta sitten pois levyltä.
  5. Leikkaa liha viipaleiksi, tarjoa perunasoseen, juureksien ja kastikkeen kera.

Valmista alkupalaksi taas herkullisen helppo Waldorf-salaatti ja nappaa mukaan parhaat kuohuvat Suomen kunniaksi!

Suositukset

Coto de Imaz Reserva

Coto de Imaz Reserva

Uutuus Espanjan myydyimmältä Rioja-viinitalolta!

Rubiininpunainen viini tuoksuu luumulle, kirsikalle, vadelmalle, salmiakille, hieman yrttiselle ja aavistuksen vaniljajugurtille. Suussa kuiva, keskihapokas, täyteläinen ja lämmin. Runsas ja tiivis makumaailma täydentyy mustapippurilla ja miedolla paahteisuudella, ja makua saattelevat tuntuvat kypsät tanniinit. Jälkimaku on erittäin pitkä ja eläväinen tehden kokonaisuudesta erinomaisen esimerkin laadukkaasta riojalaisesta viinistä, jossa hedelmä, tammen tuomat aromit ja niitä kannatteleva rakenne ovat erinomaisessa keskinäisessä balanssissa.

Espanja 20,16€
Château de Seguin Cuvée Prestige

Château de Seguin Cuvée Prestige

Tykkääkö muhkeista punaviineistä? Tämä täyteläinen ja tanniininen, mutta samalla myös marjaisa ja mausteinen punaviini on tällöin oiva valinta juhlapöytään! Tumman rubiininpunainen viini tuoksuu maanläheisen marjaiselta, mustaherukoilta, kirsikoilta ja karhunvatukoilta. Suussa viini on kuiva, runsaan hapokas, muhevan marjaisa sekä miedon yrttinen. Täyteläinen ja tummasävytteinen, tasapainoinen bordeaux, jonka hieno rakenne suorastaan janoaa laadukasta pihviä!

Ranska 20,90€
Perelada Finca Malaveina

Perelada Finca Malaveina

Täyteläinen ja vivahteikas Finca Malaveïna on laadukas tarhaviini DO Embordán viinialueelta Kataloniasta. Viinin tuottaja Castillo Perelada on ollut merkittävä tekijä Embordán alueen kehittämisessä ja laadullisessa nousussa. Finca Malaveínan viinitarha sijaitsee tasaisella ylängöllä, jonka punainen maaperä on savinen ja sorainen. Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Syrah ja Garnatxa rypäleistä valmistettua viiniä on kypsytetty ennen pullotusta 22 kuukauden ajan ranskalaisissa Allier-tynnyreissä.

Kypsien punaisten marjojen syvässä tuoksussa on mukana paahteisuutta sekä mausteisuutta. Pitkä, kypsien tanniinien ryhdittämän maku on täyteläinen, marjainen ja tasapainoinen. Tämä roteva viini sopii erityisen hyvin tummille liharuoille, lampaalle sekä pihville. Kokeile viiniä myös kovien suolaisten juustojen kera.

Espanja 39,98€