Luomu karitsan paistia

Ainekset

Ohje 4:lle

 

Tamminen luomu karitsan paisti

12 valkosipulinkynttä
suolaa ja mustapippuria

 

Punaviini-valkosipulikastike

3 dl karitsan paistinlientä
4 dl punaviiniä
1 salottisipuli
4 valkosipulin kynttä
½ porkkana
70 g selleriä
1 oksa rosmariinia
suolaa ja mustapippuria
100 g voita

 

Selleripyre

500 g selleriä
2 dl kermaa
200 g voita
suolaa ja valkopippuria

Ohjeet

Tamminen luomu karitsan paisti

Tee lihan pintaan pieniä viiltoja ja täytä viillot valkosipulinkynsillä. Hiero paistin pintaan suolaa ja pippuria. Aseta paistin paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari. Voit kypsentää paistin paistopussissa. Laita liha 200-asteiseen uuniin 20 minuutiksi. Laske uunin lämpö 150-asteeseen. Kypsennä paistia, kunnes lihalämpömittari näyttää 60 °C astetta. Tällöin liha on punertavaa. Jos haluat täysin kypsän paistin, jatka kypsennystä, kunnes mittari näyttää 70°C astetta. Valele paistia noin 15 minuutin välein liemellä. Ota kypsä paisti pois uunista ja anna vetäytyä ennen tarjoilua ainakin 20 minuuttia. Siivilöi paistista irronnut paistoliemi kattilaan kastiketta varten.

Punaviini-valkosipulikastike

Paahda pieneksi pilkotut sipulit ja juurekset kuivalla pannulla. Lisää liemi, punaviini sekä rosmariini. Anna hautua hiljalleen noin ½ tuntia jonka jälkeen siivilöi kastike. Mausta kastike suolalla ja pippurilla sekä lisää lopuksi voi joukkoon.

Selleripyre

Laita kuutioidut sellerit suolattuun veteen kiehumaan ja keitä noin 14 minuutin ajan. Kaada vesi pois ja lisää kerma tilalle. Anna hautua hitaasti kypsäksi niin, ettei nestettä ole juurikaan jäljellä. Lisää voi joukkoon ja aja massa mikserillä tasaiseksi pyreeksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Viinisuositus aterialle on Casillero del Diablo Reserva Shiraz 2015.