Luumuinen Tarte Tatin & Harveys Bristol Cream Sherry

Ainekset

Taikina

100 g kylmää voita

3 dl vehnäjauhoja

1 dl tomusokeria

1 pieni muna

tai

400 g valmista murotaikinaa

Täyte

100 g voita

2 dl sokeria

500 g tuoreita luumuja

1 tl piparkakkumaustetta

1/2 dl konjakkia ( esim. Monnet VS)

Konjakkikermavaahto

2 dl kuohukermaa

2 tl vaniljasokeria

2 rkl konjakkia ( esim. Monnet VS)

Herkullinen reseptimme on esimakua Tiina Rantasen tammikuussa ilmestyvästä Klassikkoruokia –kirjasta!

Ohjeet

  1. Leikkaa voi pieniksi paloiksi. Sekoita voi, jauhot ja sokeri nopeasti murumaiseksi seokseksi. Riko kananmuna ja vatkaa kevyesti. Lisää muna taikinaan ja sekoita taikina tasaiseksi. Pane taikina jääkaappiin luumujen valmistamisen ajaksi. Voit myös käyttää valmista murotaikinaa, sulata se pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Pese ja puolita luumut, poista kivet. Sulata voi uuninkestävässä (valurauta)paistinpannussa (halkaisija 23-24 cm) ja sirottele sokeri pannulle. Kuumenna seosta hiljalleen ja keitä, kunnes vuokaan muodostuu karamellimainen kullanruskea seos. Lisää sokeriseoksen joukkoon piparkakkumauste ja konjakki. Asettele luumujen puolikkaat kauniisti pannulle ja jatka kypsentämistä viisi minuuttia.
  3. Kauli taikinasta vuoan reunat peittävä kansi ja paina reunat sisään. Paista torttua 200 asteessa 25 minuuttia.
  4. Aseta paistinpannun päälle iso vati ja keikauta hieman jäähtynyt kakku vadille.
  5. Tarjoa torttu konjakilla ja vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon kanssa.

 

 

Tumman meripihkan ruskea sherry on tuoksultaan erittäin makea: rusinaa, viikunaa, kahvia, suklaata ja pähkinää. Suussa makea, suutuntumaltaan kermainen mutta eloisan hapokas ja vivahteikas. Maussa toistuvat finosherryn mustelmainen omena, oloroson pähkinät ja kuivattu luumu, Pedro Ximenez’n makea rusina ja karamelli sekä tammitynnyrikypsytyksen lempeä toffee.

Harvey’s Bristol Cream on ylellinen sherry, jota britit rakastavat jälkiruokana tai sen seuralaisena. Säilyy avattuna pitkään ja sopii monenlaiseen herkkuhetkeen: digestiiviksi sellaisenaan tai keksien, kuivakakkujen, jäätelön ja vanukkaiden kanssa – erityisen loistavasti kun sen aromit toistuvat myös ruoassa. Tarjoillaan hyvin viilennettynä.

Kurkkaa linkin takaa tarkemmat tiedot Harveys Bristol Cream Sherrystä!