Pyhäinpäivän pääruoka: Peuranfile, savustettua kurpitsaa ja hunajamarinoituja mustajuuria

Ainekset

4:lle
700 g peuranfilettä
2 oksaa tuoretta rosmariinia
voita paistamiseen
sormisuolaa
mustapippuria

Savustettu kurpitsa
1 pieni Butternut-kurpitsa
1-2 tl savupaprikaa
Balsamicokastike
5 dl vasikanlientä (esim fondista)
2 oksaa tuoretta rosmariinia
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
0,5 dl balsamicoa
1 tl soijakastiketta
2 rkl voita
ripaus sokeria
2 rkl tummaa maizena-suurustetta

Hunajaglaseeratut mustajuuret
600 g mustajuuria
2 rkl voita
2 rkl hunajaa
3 rkl hienonnettuja paahdettuja pistaasipähkinöitä
1 rkl sitruunamehua

Ohjeet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Halkaise kurpitsa ja kaiva siemenet pois lusikalla. Jaa halkaistut puolet pitkittäin paloiksi ja pilko palat viipaleiksi. Laita viipaleet voideltuun uunivuokaan tai leivinpaperille pellille. Ripottele päälle savupaprikaa, pari hyppysellistä suolaa ja muutama voinokare. Paista noin 25 min uunissa kunnes palat ovat saaneet mukavasti väriä ja tuntuvat pehmeiltä. Ota uunista ja pidä lämpiminä. Laske uunin lämpötila 125 asteeseen.
  2. Kuori ja keitä mustajuuret sitruunamehulla maustetussa vedessä noin 10 min. Kaada vesi pois. Paista mustajuuret voissa pannulla, kaada päälle hunaja ja sekoittele. Ripottele päälle pistaasipähkinämurske ja kevyesti sormisuolaa. Pidä lämpimänä.
  3. Puhdista liha, mausta suolalla ja mustapippurilla sekä ripottele päälle rosmariinia. Kuumenna voita paistinpannussa ja paista filee nopeasti kuumalla pannulla joka puolelta kauniin ruskeaksi. Laita liha uunivuokaan. Työnnä lihaan paistimittari ja paista kunnes lihan sisälämpötila on 58-60 astetta. Anna lihan levätä hetki ennen kuin paloittelet sen.
  4. Laita vasikanliemi paistinpannuun jossa juuri paistoit lihan. Lisää rosmariinioksat ja valkosipulit. Anna kiehua hiljalleen samalla kun sekoittelet lientä – kannattaa käyttää vispilää ja sekoitella ihan pohjaa myöten jolloin lihasta irronnut neste sekoittuu vasikanliemeen. Siivilöi pois rosmariini ja valkosipulit. Laita kastike kattilaan ja lisää balsamico, soijakastike ja voi. Mausta ripauksella sokeria, suolaa ja ja mustapippuria. Saosta maizenalla. Pidä lämpimänä.
  5. Tarjoile peuranfile kurpistaviipaleiden, mustajuurien ja kastikkeen kera.

Tulosta resepti mukaan täältä

Katso myös pyhäinpäivän menun alku– ja jälkiruoka.

Katso viinisuosituksemme täältä