Ranskalainen kalakeitto bouillabaisse ja rouille

Ainekset

Valmistusaika

30 minuuttia

Annoksia

4 henkilölle

 

Ainesosat

500 g turskafileetä
500 g hyvin pestyjä tuoreita simpukoita
250 g kuorimattomia katkarapuja
1 rkl oliiviöljyä
2 sipulia pilkottuna
1 porkkana
1-2 appelsiinia
2 tl fenkolinsiemeniä
1 pkt sahramia
1 punainen chili
1 purkki tomaattimurskaa
2 dl valkoviiniä
1 l vettä
2 kalaliemikuutiota tai kalafondia
3 valkosipulinkynttä puristettuna tai hienonnettuna
2 rkl hienonnettua persiljaa ja timjamia
Rouille 
2 viipaletta vaaleaa leipää ilman reunoja
2 keltuaista
1 valkosipulinkynsi murskattuna
2 dl rypsiöljyä
1 pkt sahramia
suolaa ja pippuria maun mukaan

Ohjeet

Ranskalainen kalakeitto bouillabaisse on klassikko, joka tunnetaan ympäri maailmaa. Keiton salaisuus piilee sen liemessä, joka voidaan valmistaa jo edellisenä päivänä, jotta se ehtii maustua yön yli. Bouillabaissea valmistaessa on hyvä muistaa, ettei keitä kaloja ja äyriäisiä ylikypsiksi. Lusikallinen samettista rouillea annoksen päälle ja upea makunautinto on taattu!

Makusinfonian kruunaa annokseen sopiva viini. Täältä löydät meidän viinisuosituksemme bouillabaisselle.

  1. Kuumenna öljy kattilassa keskilämmöllä. Lisää pilkottu sipuli sekä valkosipuli ja kuullota niitä hieman.
  2. Raasta appelsiinin kuori. Lisää sipulien joukkoon appelsiininkuori, fenkolinsiemenet,  pilkottu porkkana, sahrami sekä chili. Hauduta noin minuutti miedolla lämmöllä.
  3. Lisää tomaattimurska, vesi, kalafondi ja viini. Nosta lämpötilaa ja keitä liemi kasaan niin, että se muuttuu paksummaksi. Liemen voi valmistaa myös etukäteen edellisenä päivänä. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Lisää mukaan simpukat ja keitä niitä, kunnes niiden kuoret avautuvat. Heitä pois kaikki ne simpukat, joiden kuori ei ole auennut. Lisää turska ja viimeisenä katkaravut. Mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Liota leipää vedessä, kunnes se on pehmentynyt. Purista siitä ylimääräinen vesi pois. Sekoita leipämassa kulhossa keltuaisten, valkosipulin ja sahramin kanssa. Kaada öljy ohuena vanana massan joukkoon ja vispaa käsin tai vatkaimella, kunnes rouille saa majoneesimaisen rakenteen. Mausta suolalla ja pippurilla.
  6. Viimeistele bouillabaisse hienonnetulla persiljalla ja timjamilla. Alenna lämpötilaa, jotta kala ja äyriäiset eivät kypsy liikaa. Tarjoile bouillabaisse rouille-kastikkeen kera.