Figarossa on viinillinen vire

ravintola figaro

Jyväskyläläinen winebistro ja ravintola Figaro saavutti legendaarisen maineen viiniosaamisen alueella, kun Viini-lehden lukijat valitsivat sen kolmesti vuoden viiniravintolaksi. Sen lisäksi kaupungin oma viiniklubi on valinnut Figaron viinilistan vuoden parhaaksi monta kertaa. Ravintola ilahduttaa asiakkaitaan säännöllisesti mielenkiintoisilla viini-tastingeillä ja oman keittiönsä osaamisen lisäksi monenlaisilla ruokamaailman tähtivierailulla.

Jyväskylää kutsutaan usein Suomen Ateenaksi. Nimitys hakee esikuvansa antiikin Ateenasta, jota pidetään länsimaisen kulttuurin kehtona. Jyväskylässä koulutus, kulttuuri ja liikunta ovat historiallisesti olleet tärkeässä roolissa ja leimallisesti osa myös tämän päivän kaupunkikuvaa.

Tittelin oikeutusta puolustavat mm. legendaarinen kulttuurifestivaali Jyväskylän Kesä, ralliautoilun nestoritapahtuma Neste Ralli, (ex- Jyväskylän suurajot), Suomen ainoa yliopistotasoinen liikuntatieteellinen tiedekunta, vanhin suomenkielinen oppikoulu Jyväskylän Lyseo, kirjailija ja lehtinainen Minna Canth, arkkitehtiylpeytemme Alvar Aalto, suomirockin Miljoonasade ja tietysti mäkikotka Matti Nykänen.

Ja sitten tämä ravintola Figaro, kolmesti vuoden viiniravintolaksi äänestetty viinibistro ja ravintola Asemakadulla. Sen ansiosta, ja toki muutoinkin vilkkaan ja monipuolisen ravintolatarjonnan perusteella, Jyväskylä voi lisätä kulttuuri- sanan alle myös ruoka- ja viinikulttuurin vaalimisen.

Ja nyt pitää heti lisätä tämä huomautus: yksikään helsinkiläinen ravintola ei viidesti järjestetyssä kisassa voittanut Vuoden viiniravintola – titteliä! Kaksi muuta voittoa vei Suomen Turku. Että se siitä Kehä III:sen ulkopuolella levittäytyvän Suomen mollaamisesta!

Ravintola Figaro uudisti ravintolatarjontaa

Ruokaravintola Figaron perustivat Erkki ja Liisa Tietäväinen vuonna 2000 ja se avasi ovensa uuden vuosituhannen vaihteessa. Ravintola oli jotain aivan uutta Jyväskylässä ja herätti heti kiinnostusta. Figaro – nimen Erkki Tietäväinen valitsi ravintolalle, koska se soi suussa kansainvälisesti ja luo hyviä, useampaankin asiaan viittaavia mielikuvia.

Vuodesta 2002 ravintolassa isäntäparia jeesaili vapaavuoroillaan nuori mies, jonka varsinainen työpaikka oli ruotsinlaivalla. Hän tykästyi kovasti perheravintola Figaroon ja sen ilmapiiriin, ja isäntäväki puolestaan reippaaseen ja osaavaan nuorukaiseen. Hyvin pian Erkki Tietäväinen pyysikin häntä jäämään vakituiseksi työntekijäksi.

─ Minä olen itsekin syntynyt ravintoloitsijaperheeseen Keski-Pohjanmaalla ja olin varmaan viisivuotias, kun aloitin avustavat keittiötehtävät ravintolassamme. Tiesin siis jo pienenä, että minusta tulee ravintoloitsija isona poikana, kertoo naurahtaen Niko Saarukka, tuo nuorimies, joka on nykyisin Figaron omistaja vaimonsa Johanna Herlevi-Saarukan kanssa.

─ Ensiksi otin hoidettavakseni sommelierin työt ja viinikellarin, siitä sitten ravintolapäälliköksi ja osakkaaksi, kunnes vuonna 2009 ostimme vaimoni kanssa koko Figaron liiketoiminnan. Perheyrityksenä toimimme edelleen. Äitini mm. alkoi hoitaa talouspuolta jäätyään samana vuonna eläkkeelle 40-vuotisen pankkivirkailijauransa jälkeen. Minulle ravintoloitsijan työ on ollut päämäärä. Rakastan yrittäjän vapautta toteuttaa omaa intohimoaan ja mahdollisuutta luoda aina jotakin uutta. Olen itse asiassa tehnyt aina töitä yrittäjähengessä, joten päätös oman ravintolan yrittäjäksi oli aika helppoa. Toki se muutos toi myös paljon vastuuta, mutta nautin siitäkin suuresti, Niko muistelee. Figaro-perhe kasvaa

Ravintola Figaro on oikeastaan kaksi ravintolaa: 90-paikkainen ruokaravintola ja 60-paikkainen winebistro. Ravintola Figaro sijaitsee keltaiseksi rapatussa, 1930-luvulla rakennetussa, kauniissa Jugend-talossa ja Figaro Winebistro sen vieressä valkoisessa, hieman uudemmassa rakennuksessa. Paikalla on toiminut mm. majatalo, kellarissa yleisösauna, rautakauppa ja matkatoimisto.

Yrittäjäperheen apuna on ammattitaitoinen henkilökunta, jonka avainhenkilöitä Figarossa ovat keittiömestari Jussi Pitkänen, sommelier Pekka Mantela ja ravintolatoimenjohtaja Saara Tani.

─ Työllistämme tällä hetkellä 18 henkilöä ja pyrin olemaan hyvä työantaja. Vaadin toki paljon, mutta vaadin myös paljon itseltäni. Ravintola-alalla menestyksen eteen on tehtävä määrätietoisesti töitä. On tykättävä kovasta työnteosta, jotta jaksaa ja vieläpä pystyy menestymään tällä kovin kilpailulla alalla. Se mitä teemme, teemme intohimolla ja innostuneina asiakkaitamme varten. Työstään innostunut arvostaa itseään, asiakkaitaan ja tehtäviään, uskoo Niko.

Figaron Winebistro avattiin uuden vuoden kynnyksellä 2012. Niko Saarukan mielessä idea viinibistrosta oli muhinut jo pitkään. Ajatuksena oli luoda olohuonemainen, viinin ja rennon ruuan ympärille rakennettu kokonaisuus, jollaisiin hän oli tutustunut maailmalla matkatessaan.

─ Me nähtiin myös, että kaupunkiin oli tarve saada paikka, johon jyväskyläläiset voisivat tulla nauttimaan vaikkapa vain lasillisen hyvää viiniä. Tämä ajatus vei meitä vahvasti kohti visiotamme. Olen ollut paljon Espanjassa mm. sadonkorjuussa viinitiloilla, jolloin rakastuin espanjalaiseen tapas- kulttuuriin. Halusin tuoda tuon rennon ruokailmiön uuteen ravintolaamme. Palkkasimme ensimmäisten kuukausien ajaksi espanjalaisen tapas- spesialistin työskentelemään kanssamme. Hän etsi ja loi yhteydet espanjalaisiin ruokatuottajiin ja perehdytti henkilökuntamme tapas- kulttuuriin.

Figaro kahdella tyylillä

Lounastamme ruokaravintola Figarossa aurinkoisena marraskuun päivänä. Ravintolaan on oma sisäänkäynti, mutta sinne pääsee myös winebistron puolelta. Koukkaamme sitä kautta, sillä onhan se juuri se osa ravintolaa, joka näyttelee pääosaa ilmiössä ”Kuinka tulla kolmesti valituksi Vuoden Viiniravintolaksi”.

Sisustuksellinen ilme on modernin pelkistetty ja avara, vastikään edesmenneen Kaisa Blomstedtin käsialaa. Paljasta, mutta lämmintä vaaleaa ja tummaa puupintaa. Koko takaseinää peittää viinihyllystö, eräänlainen viinien Hall of Fame, johon on koottu aivan erityisiä viinimaailman tähtipelaajia. Salista on erotettavissa pieni kabinetti, jota voi varata myös vaikka omaa, yksityistastingiä varten.

Winebistron lounasta on nauttimassa lähes kokon salillinen ruokailijoita. Lounaan salaattipöytä on värikäs ja houkuttelevan herkullinen kokoelma erityyppisiä salaatteja ja kasvislisäkkeitä. Torstain kunniaksi pääruokalistalla on luonnollisesti hernekeittoa ja vaihtoehtona paistettuja muikkuja. Muina aikoina listalta löytyy tapaksia ja muutama lämmin ruoka.

Perjantai-illan suosikkeihin kuuluu Winebistron After Work Pintxos Buffet kello 16.00-18.30, jolloin tarjolla on kahdenkympin hintaa lajitelma toinen toistaan herkullisempia tapasruokia. Ja lasillinen hyvää viiniä irtoaa kohtuuhintaan.

Vesi kielellä nousemme portaat ruokaravintolan puolelle ja astummekin aivan eri maailmaan. Kahdesta osasta rakentuva ravintola tuo mieleen herrasväen ruokasalin sekä sisustuksellisesti että kodikkaan tunnelman kautta. Vähän vanhahtava, retro-henkinen kalustus, valkoiset pöytäliinat, pöytäkoristeina kukkamaljakossa tuore vaaleanpunainen neilikka tai kynttilä. Tummanpunainen kukkatapetti yhdellä seinällä, muita seiniä koristavat paikallisen taiteilijan Kristiina Leinon värikkäät maalaukset ja monet ravintolan menestyksestä, ja muusta aktiviteetistä ravintola-alalla kertovat tunnustukset kehyksissään. Vitriinissä hieno sifonkipullojen kokoelma. Pöytiintarjoilu kuuluu luonnollisesti tähän maailmaan.

Hyvää, monipuolista ja kiinnostavaa ruokaa ja parasta palvelua

Ravintolatoimenjohtaja Saara Tani tulee tervehtimään. Hän on työskennellyt parisen vuotta Niko Saarukan oikeana kätenä ja vastaa päivittäisestä operatiivisesta toiminnasta. Saaralla on taustalla kokkikoulutus ja pitkä ura alan eri tehtävissä mm. pääkaupungissa. Rakkauden perässä Keski-Suomeen muuttanut Saara sanoo olevansa elämänsä toiveammatissa.

─ Rakastan salityöskentelyä, se on minun juttuni. Figarossa ollaan lähellä asiakasta ja koko muuta ravintolatoimintaan liittyvää yhteisöä, mm. tavarantoimittajia. Meidän asiakaskirjo on suuri, pankinjohtajista duunareihin, mikä tekee työstämme mielenkiintoisen ja haastavan. Bistron puolella meno on rentoa ja nopeaa, eikä pöytävarauksia oteta vastaan. Tällä puolella taas vallitsee rauhallinen ilmapiiri, jossa voi keskittyä vaikka palaverin pitoon ruokaillessa. Ja pöytävaraus on suositeltava.

Asiakkaana ei tule aina ajatelleeksi sitä miksi pöytävaraus kannattaa tehdä ravintolaan etu käteen. Saara antaa siihen hyvän selityksen: pöytävarauksella varmistat tietenkin paikan ravintolassa itsellesi ja seurueellesi, mutta samalla varmistat myös, että saat siellä hyvää palvelua. Pöytävarausten perusteella ravintola osaa varata tarvittavan määrän henkilökuntaa.

─ Tällä puolella ravintolapalvelu on klassista, myös ruokalista pohjautuu klassiseen keittiöön. Emme mitenkään erityisesti korosta lähiruoka-leimaa, vaan raaka-aineita hankitaan läheltä ja kaukaa, laatu ja maku edellä mennen. Sama filosofia jatkuu läpi ketjun raaka-aineista annokseen asiakkaan lautasella. Esimerkiksi viinibistron pintxos- annoksiin monet raaka-aineet tuodaan suoraan Espanjasta. Sesongin mukaan eletään meilläkin ja nyt esimerkiksi listalla on aivan suussa sulavaa katajanmarjoilla maustettua ylikypsää hirvenlapaa ja tattirisottoa, Saara hehkuttaa.

Ravintola Figaro on kuulu siitä, että sieltä ei tarvitse lähteä nälkäisenä, vaikka söisi vain pääruuan. Tämä tuli todistetuksi myös juuri nauttimani lounaan kohdalla. Listalla olisi ollut monenlaista houkutusta, mutta koska maksaa ei usein tule kotona laitetuksi, valitsin pariloidun vasikanmaksan tattipastalla. Maksa oli rakenteeltaan suussa sulavan pehmeä, kypsyysasteeltaan juuri sopiva ja pinnalta rapsakka. Tummaan tattikastikkeeseen kiedottu pasta oli loistava lisäke maksalle. Sokerihernejuliennet ja granaattiomenan siemenet toivat ripauksen väriä tummaan annokseen ja raikkautta vahvojen makujen joukkoon. Annoksen jälkeen oli totisesti tilaa vain kupilliselle espressoa. Figarossa ollaan avoimia yhteistyölle

Ravintolan viinilista käsittää noin 150 viiniä lähes kaikilta maailman viinialueilta. Sen lisäksi kellarista löytyy monia muita viinejä listan ulkopuolelta. Säännöllisesti on tarjolla vaihteleva sesonkiviini, joka hinnoitellaan edullisesti 8cl/4 euroa, 12cl 6 euroa ja pullo 36 euroa. Nk. kellariviini on joku erikoisempi ja vähän arvokkaampi viini, jota ei yleensä tarjoilla laseittain.

Vielä vuosikymmen sitten viini-Suomi sijaitsi hyvin etelässä: monikaan viinien maahantuoja ei kuljettanut vieraitaan maakuntiin, edes suurempiin kaupunkeihin. Tilanne on toki parantunut edelleenkin kasvavan maanlaajuisen viinikiinnostuksen ja mm. viini- ja ruokamessujen ja paikallisten viiniklubien ansiosta.

Figarossa yhteistyö viinien maahantuojien, ja toisten ravintoloitsijoiden, kanssa toimii vilkkaana. Tiistai- tastingeissä on vieraillut vuosien mittaan melkoinen joukko viinimaailman parhaimmistoon kuuluvien viinitalojen edustajia ja ruokapuolella asiakkaita on hemmoteltu pääkaupungin maineikkaiden ravintoloiden vierailuilla. Keittiöitään ovat käyneet maistattamassa jyväskyläläisille mm. Tomi Björk (Gaijin, Farang, Bronda, Boulevard Social) Teemu Laurell ja Antti Asujamaa (Shelter, Ragu).

─ Se että olemme saaneet maanlaajuista tunnustusta, on tehnyt meistä uskottavan. Mutta toki luulen, että he näkevät myös meidän tekemisen intohimon ja sen, että arvostamme kovasti myös heitä ja heidän työtään. Meitä kaikkia ravintoloitsijoita taas yhdistää samanlainen rakkaudesta lajiin – ajattelu. Haluamme tuottaa asiakkaillemme Wau - elämyksiä ja hymyn huulille. Tomi Björk on tuonut tiiminsä jo kolmesti Jyväskyläläisten iloksi ja lisää mielenkiintoista on tulossa, lupaa Niko.

Jyväskylää voi syystä kutsua kansainvälisesi kaupungiksi, jossa seurataan valveutuneesti ruoka- ja viinimaailman ilmiöitä.

─ Jyväskylä on kuitenkin maakuntakaupunki, ja monet ruoka-viinimaailman trendit, jotka toimivat maailmalla eivät välttämättä toimi täällä. Me kuljetaan maailmalla haistelemassa uusia tuulia ravintoloissa ja viinitiloilla ja sovelletaan kokemuksiamme Keski-Suomeen sopiviksi ajatuksella, että tuodaan aina jotain uutta ja mielenkiintoista kaupunkilaisille. Jyväskylä on hieno kaupunki ja ihmisillä on hyvä draivi päällä, kehaisee keskipohjanmaalainen, rakkauden perässä hänkin kaupunkiin ankkuroitunut.

Asiakas on aina oikeassa

Palataanpa vielä tuohon Vuoden viiniravintola – äänestykseen, jonka Viini-lehti järjesti lukijoilleen viisi kertaa, viimeksi vuonna 2015. Vuoden viiniravintolan valinnan kriteereitä olivat huolella toteutettu viinilista, ammattitaitoinen palvelu, hyvä tunnelma ja osaaminen myös keittiön puolella. Ja Figaro pokkasi tittelin heti ensimmäisenä vuonna 2012, seuraavana vuonna säännöt kielsivät osallistumisen, mutta 2014 ja 2015 titteli palasi Jyväskylään.

Miksi juuri ravintola Figaro on monen mielestä niin hyvä viiniravintola, että se on jo kolmesti päihittänyt useat yhtä kunnianhimoiset viiniosaamista tarjoavat ravintolat? Mielenkiintoinen viinitarjonta, monipuoliset, säännölliset viini-tastingit, viinitalojen tähtivierailijat. Näiden lisäksi ammattitaitoinen henkilökunta, hyvät ruoka ja viini - kombot, rento fiilis ja viihtyisä ilmapiiri ravintolassa. Ja tämä kaikki oikein hinnoitellussa paketissa, sanovat asiakkaat. Ja asiakashan on aina oikeassa.

Figarosta saa myös take away annoksia mukaan, lue lisää täältä!

Teksti: Sirpa Lauttamus-Ahola

Kuvat: Tero Ahonen

Figaro Ravintola

Asemakatu 2/4, Jyväskylä

Puh. 020 766 9810, info@figaro.fi

MA-PE 11-24 LA 13-24 SU suljettu Figaro Winebistro MA lounas 11-14 TI-PE 16-24, lounas 11-14 LA 14-24 SU suljettu

www.figaro.fi

Julkaistu 11/2017