Pikalippu Paratiisiin: Ihana viini ja sopivat juustot!

Unohda kokkaaminen ja arjen askareet, istahda sohvalle ja anna hyvän viinin ja sille sopivien juustojen kohottaa sinut ja seuralaisesi makujen taivaaseen! Viini ja juusto yhdistelmä sopii kuin nenä päähän syksyisiin iltoihin.

Koska kaikki juustot eivät nauti samoista viineistä, mitä jos valitsisitkin ensin viinin, ja sitten vasta sille sopivat juustot? Viinipostin täsmävalinnoilla säästät aikaa sekä kauppareissulla että kotona!

Valitse yksi seuraavista ”koreista”, sen sisältä voit valita minkä tahansa viinin ja juustot mieltymyksiesi mukaan.

1) Kuiva aromaattinen valkoviini + kevyet nuoret juustot

Juustot

Mozzarella, ricotta, edam, tuorejuustot, feta, vuohenjuusto, nuori raclette, brebiou, hallomium

Viinit

Novas Sauvignon Blanc

Gustave Lorentz Sylvaner Réserve

de Ladoucette Pouilly-Fumé

Domaines Schlumberger Riesling Les Princes Abbés

2) Kuiva, hedelmäinen, aavistuksen tammitettu valkoviini + nuorehkot keskivoimakkaat pähkinäiset juustot

Juustot

Voimakas emmental, kypsytetyt fondue ja gruyere, mustaleima, maasdam

Viinit

Bonterra Chardonnay

Jekel Gravelstone Chardonnay

3) Runsaan hedelmäinen, keskitäyteläinen valkoviini + puolikovat kermaiset juustot, valkohomejuustot

Juustot

Edam, raclette, tilsit, appenzeller, cheddar, comté, gruyére, nuori manchego, tuhkajuustot, punakittijuustot, valkohomejuustot, brebiou

Viinit

Jekel Riesling

Welmoed Gewürztraminer

Gustave Lorentz L’ami des Crustacés Pinot Blanc

Black Tower Riesling Gewürztraminer

4) Voimakas, täyteläinen, makea viini + homejuustot, voimakkaat kypsytetyt juustot

Juustot

Voimakkaatkin sini- ja valkohomejuustot, tuhkajuustot, pecorino, parmesaani, grana padano, vanhat gouda ja manchego

Viinit

Tommasi Recioto della Valpolicella Fiorato

Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese

Graham’s Natura Reserve Port

Graham’s  Late Bottled Vintage Port 2012

Graham’s  Malvedos Vintage Port 2004

5) Kuiva, aromaattinen kevyt punaviini + puolikovat juustot, nuoret valkohomejuustot

Juustot

Appenzeller, cheddar, gruyére, tilsit, edam, emmental, maasdam, nuoret valkohomejuustot

Viinit

Jekel Pinot Noir

Domaines Schlumberger Les Princes Abbés Pinot Noir 

Tommasi Valpolicella

6) Runsas hilloinen punaviini+ homejuustot, kovat ja puolikovat juustot

Juustot

Kaikki homejuustot, parmesaani, pecorino, grana padano, manchego, cheddar, appenzeller, gouda, comté, tilsit

Viinit

Zenato Amarone della Valpolicella Classico

Tommasi Ripasso Valpolicella

Bonterra Zinfandel

7) Rouhea ja tanniininen punaviini + kovat suolaiset juustot

Juustot

Parmesaani, pecorino, grana padano, vanha gouda, vanha manchego

Viinit

Symington Altano Organic

Perelada 5 Finques Reserva

Trivento Golden Reserve Syrah

 

Juustojen ja viinien yhdistämiseen pätevät samat perussäännöt, kuin muidenkin ruokien kohdalla. Juustoja jaotellaan mm. rasvaisuuden, kovuuden ja kypsytyksen perusteella. Rasvat kaipaavat happoja, voimakkaat maut hedelmää. Kypsyttäminen voimistaa juuston makua sekä kasvattaa umamipitoisuutta. Usein juustot ovat kuitenkin kypsytettyinä myös voimakkaan suolaisia, ja tämä helpottaa yhteensopivuutta viinien kanssa. Perussääntö on – aivan kuten muulloinkin: kevyttä kevyelle ja voimakkaalle voimaa.

Juusto ei kaipaa välttämättä lisukkeita, kun tarjolla on viiniä. Jos kuitenkin niitä kaipaat, valitse neutraalin makuisia keksejä ja pähkinöitä. Muista, että viinirypäleet ja hedelmät eivät sovi välttämättä yhteen viinien kanssa!

 

Jos et vielä ehtinyt lukea, tässä linkki lokakuussa julkaistuun ruoan ja viinin yhdistämistä käsittelevään artikkeliimme!

 

Teksti: Liisa Huttu-Hiltunen