Tummat rypäleet – mitä tulisi tietää?

Kuinka hyvin tunnet tummat rypälelajikkeet? Osaatko jo viiniä juodessasi tunnistaa rypälelajikkeen? Viiniposti kokosi yhteen yleisimmät tummat rypäleet ja knoppitiedot näistä. Mikä on sinun suosikkisi?

Kuinka hyvin tunnet tummien rypäleiden eron? Kutsu ystävät ja lähimmäiset koolle ja järjestäkää viinitasting kotona Viinipostin valitsemilla punaviineillä! Löydätkö sinä oikeat tuoksut ja maut?

Cabernet Sauvignon

  • Maailman tunnetuin ja yleisin punaviinirypäle, jota viljellään lähes kaikissa viinimaissa.
  • Peräisin Lounais-Ranskan Bordeaux’sta Gironden alueelta.
  • Tuottaa väriltään runsaita ja tuoksultaan aromikkaita, tanniinipitoisia viinejä, jotka kypsyvät pitkään ja paranevat vanhetessaan.
  • Tyypillisiä aromeja: punaiset hedelmät, mustaherukka, kahvi, tumma luumu, karhunvatukka, minttu, sikarilaatikko, setri ja lyijykynä tammikypsytetyissä.
  • Ruoka: punainen liha (nauta, lammas, riista) kaikissa muodoissaan, kypsät, kovat juustot.

Carmenère

  • Chilen oma lajike, joskin eurooppalaista alkuperää, ja sitä luultiinkin pitkään Merlot- rypäleeksi.
  • Pienisatoinen lajike, joka vaatii lämpimät ja kuivat kasvuolosuhteet.
  • Tuottaa aromikasta, matalahappoista, melko tanniinista, alkoholipitoista ja väriltään tummaa viiniä.
  • Tyypillisiä aromeja: chili, marjat, mausteet, mokka, savu
  • Ruoka: grillattu punainen liha, lihaiset pataruoat ja pastat, myös mausteiset ruoat.

Pinot Noir

  • Ranskan Burgundiin erityisesti liitetty rypäle, jota viljellään myös Champagnessa ja Alsacessa.
  • Levinnyt myös muualle Eurooppaan ja Uuteen maailmaan.
  • Viineille on ominaista verraten vaalea väri, runsas hapokkuus sekä hedelmäisyys ja marjaisuus.
  • Parhaimmillaan voimakkaita ja pitkäikäisiä punaviinejä, joista parhaat Burgundista.
  • Yksi samppanjan rypäleistä.
  • Tyypillisiä aromeja: punaiset marjat, ruusu, orvokki, mausteet, vanilja, suklaa, nahka.
  • Ruoka: erityisesti linturuoat ja vaalea liha, rasvainen kala.
  • Suositusviini: Novas Pinot Noir 13,99 €/0.75l

Merlot

  • Ranskasta peräisin oleva rypäle, jota viljellään eniten Bordeaux’n alueella ja laajalti muualla maailmassa Etelä-Amerikkaa myöten.
  • Tuottaa pehmeitä, hedelmäisiä, täyteläisiä, pehmeätanniinisia ja alkoholipitoisia viinejä.
  • Sekoitetaan usein Cabernet Sauvignonin kanssa tuomaan pehmeyttä ja mehevyyttä.
  • Merlot-viinit ovat yleensä helposti ruoan kanssa yhdistettäviä.
  • Tyypillisiä aromeja: punaiset marjat, rusinat, luumu, suklaa
  • Ruoka: vaalea liha, kana (keskitäyteläinen) ja punainen liha (täyteläinen) noutopöytä, salaatit (kevyet).

Syrah/Shiraz

  • Ranskan Rhônen laaksosta peräisin oleva rypäle tunnetaan Euroopan ulkopuolella nimellä Shiraz.
  • Tuottaa syvänpunaisia, maanläheisiä, rotevia ja mausteisia, hyvin kypsytystä kestäviä viinejä.
  • Australiassa Shiraz on erittäin suosittu lajike ja viinit usein erittäin täyteläisiä ja mehukkaita.
  • Tyypillisiä aromeja: mausteet mm. mustapippuri, luumu, karhunvatukka, terva, lakritsi, savu ja nahka (tammikypsytetyt).
  • Ruoka: voimakkaan makuiset liharuoat, häränpihvi ja riista, kovat juustot.

Malbec

  • Argentiinan nimikkorypäle.
  • Peräisin Ranskasta ja viljellään myös muissa viinimaissa.
  • Tuottaa väriltään sinipunaisia, täyteläisiä ja aromikkaita viinejä, joista parhaat ikääntyvät hyvin.
  • Kypsytetään usein tammessa.
  • Malbec-päivää vietetään 17.4.
  • Tyypillisiä aromeja: tumma luumu, kypsä kirsikka, tummat marjat, mausteet, savuisuus ja vanilja (tammikypsytys)
  • Ruoka: grillattu punainen liha, riista, tuhdit, runsasmakuiset lihapadat ja voimakkaat juustot.

Nebbiolo

  • Italian Piemonten rypälelajike. Parhaimmillaan alueen suurissa viineissä Baroloissa ja Barbarescoissa. Se tunnetaan paikallisesti myös nimellä Spanna.
  • Kasvupaikastaan tarkka Nebbiolo kypsyy myöhään ja on pienisatoinen.
  • Viinit ovat väriltään syvän punaisia ja vaativat pitkän kypsytyksen.
  • Tyypillisiä aromeja: terva, ruusu, orvokki, mausteet mm. pippuri, luumu, vadelma, yrtit ja tryffeli.
  • Ruoka: punainen liha ja riista, mausteiset lihapadat, juustot.

Sangiovese

  • Sangiovesen kanta-alue on Toscana ja Keski-Italia, viljellään jonkin verran myös muualla Italiassa.
  • Italian yleisin rypäle, josta on useita muunnoksia.
  • Rypäle tuottaa vaihtelevia viinejä keveistä roseeviineistä voimakkaisiin supertoscanalaisiin.
  • Parhaimmillaan viinit ovat täyteläisiä, aromikkaita ja pitkäikäisiä.
  • Tyypillisiä aromeja: mausteet mm. kaneli, paahtoleipä, mansikka, vadelma, luumu, omena, orvokki, navetta=talli.
  • Ruoka: arkiset viinit arkisille ruoille: pasta bolognese, pizza, paremmat viinit: riista ja punainen liha yleensä.

Tempranillo

  • Tempranillo on kotoisin Pohjois-Espanjasta, Riojan viinialueelta, missä siitä valmistetaan laadukkaita viinejä.
  • Viljellään myös muualla Espanjassa ja tunnetaan useilla eri nimillä. Viljellään myös mm. Portugalissa, Kaliforniassa ja Argentiinassa.
  • Rypäle viihtyy lämpimässä ja kypsyy nopeasti, siinä on paljon aromeja ja se on korkeahappoinen ja -tanniininen.
  • Tuottaa meheviä, mausteisia ja hedelmäisiä viinejä keveistä täyteläisiin.
  • Tyypillisiä aromeja: punaiset marjat, mausteet mm. neilikka, vanilja ja savu (tammikypsytys).
  • Ruoka: vahvat liharuoat kuten lammas ja riista, kovat juustot, mm. Manchego, kevyemmät tapaksille ja pastalle.
  • Suositusviini: El Coto Crianza 12,75 €/0.75l