Alsacen pullotettua kultaa - Riesling Grand Cru Saering 2014 on Vuoden Viini 2018

Domaines Schlumberger Riesling Grand Cru Saering

Alsacelaisen viinintuottaja Domaines Schlumberger Riesling Grand Cru Saering 2014 voitti kultaa valkoviinisarjassa ja platinaa koko kilpailussa eli valittiin Vuoden Viiniksi 2018. Kilpailun järjestää Vuoden Viinit Kilpailu – Yhdistys ry. Tämänvuotiseen kilpailuun osallistui 32 viiniedustajaa, jotka ilmoittivat kisaan yhteensä 832 viiniä. Viini on myynnissä Alkon tilausvalikoimassa.

Alsace on viininviljelylle otollista aluetta. Parhaat tarhat sijaitsevat rinteillä, joilta Vogeesit pitää sateet poissa, ja joita aurinko hellii runsaalla kädellä. Alsace on erityisesti valkoviinien valtakuntaa ja Riesling sen ehdoton kuningas. Alsacen Rieslingit ovat maultaan intensiivisiä ja hapokkuutensa ansiosta pitkäikäisiä.

Voittoisan viinin tuottajan, Domaines Schlumbergerin, 140 hehtaarin viljelyalasta 70 hehtaaria on Grand Cru – luokiteltuja huipputarhoja neljällä eri alueella: Kitterlé, Kessler, Spiegel ja Saering. Tarhoilla kasvatetaan kolmea Alsacen neljästä Grand Cru – rypälelajikkeesta; Rieslingiä, Pinot Gris’tä ja Gewürztramineria.

Saeringin Grand Cru - tarha käsittää 20 hehtaaria. Sen kivikkoinen ja karu maaperä soveltuu erityisen hyvin Riesling - rypäleelle. Sato on pieni jo ihan luonnonolosuhteista johtuen, eikä Grand Cru – viiniä valmisteta kuin parhaina vuosina. Rypäleet on poimittu käsin ja käyminen tapahtui lämpötilakontrolloiduissa terästankeissa. Tuottajan mukaan viini on parhaimmillaan 7-10 vuotta pulloon merkityn vuosikerran jälkeen, mutta säilyy hyvin varastoituna 10 -15 vuotta.

Domaines Schlumberger on vuonna 1810 perustettu perheyritys, jossa tänä päivänä työskentelee kaksi sukupolvea rinnakkain: Alain Beydon-Schlumberger (6. sukupolvi) ja Thomas ja Séverine Schlumberger (7. sukupolvi). Viinitalo sijaitsee Quebwillerissa ja se käyttää viinintuotantoon ainoastaan omilta tarhoilta poimittuja rypäleitä. Luonnonmukaisuus ja kestävä kehitys ovat nykypäivää viljelyssä ja tuotannossa. Mm. rinnetarhoilla työskennellään edelleen hevosten kanssa ja 20 hehtaaria on omistettu biodynaamiselle tuotannolle. Vuosituotanto on rajoitettu 700.000 pulloon.

Suositukset

Tuomaristo luonnehti viiniä seuraavasti:

”Vaaleankeltaisen viinin avoin ja rehevä tuoksu on moniulotteinen, kypsän hedelmäinen, sitruksinen, hunajainen, hennon yrttinen ja hieman pähkinäinen. Viini on kuiva, erittäin hapokas ja sen maussa toistuu tuoksun moniulotteinen aromipaletti. Kypsä hedelmäisyys yhdessä tiukan hapokkuuden kanssa tekevät viinistä maukkaan ja tasapainoisen kokonaisuuden. Hieno tyylikäs viini, jolla on pitkä ja polveileva jälkimaku.”

Tarjoa hyvin viilennettynä (n. 12 ºC) esimerkiksi aasialaisittain maustettujen kala- ja äyriäisruokien kanssa. Se on myös erinomainen osteri-viini ja sopii paikallisten ruokien, mm. Munster – juuston kumppaniksi.

  • Tuottaja Domaines Schlumberger, luokitus AOC Alsace Grand Cru, Ranska
  • Rypälelajike 100 % Riesling
  • Sokeripitoisuus 8,9 g/l, happopitoisuus 5,70 g/l, alkoholia 13,5 t-%
  • Alkon tilausvalikoiman tuotenro 909387 ja hinta 29,49 €
Ranska