Lenz Moser: benediktiiniläismunkkien viinikellarista Itävallan johtavaksi viinitaloksi

itävaltalainen jälkiruokaviini

Itävaltalainen jälkiruokaviini trockenbeerenauslese tunnetaan itävaltalaisena kultana...

Tonavan mutkassa, Rohrendorfin kylässä sijaitsee viinikellari, joka linkittyy merkittävästi alueen mahtipontiseen historiaan. Sen rakennustyöt sijoittuvat vuosien 920-950 väliin, ja historiallisten dokumenttien mukaan itse Keisari Heinrich III lahjoitti kellarit benediktiiniläismunkeille vuonna 1040. Ensimmäinen Moser-suvun jäsen asettui isännöimään kellareita vuonna 1124, mutta suvun omistukseen talo siirtyi Melkin luostarilta vasta vuonna 1849.

Moserin nimi linkittyy siis itävaltalaiseen viiniin yhtä vahvasti kuin Mozart musiikkiin – molemmat synonyymeina laadulle ja alaansa uudistaville innovaatioille. Vuosina 1927-1971 viinitaloa johtaneen Lenz Moser III:n tutkimus ja uudistukset viiniköynnösten kasvatus- ja sidontatavassa johtivat siihen, että nykyään 90% Itävallan viininviljelijöistä seuraa hänen esimerkkiään. Koko alaa uudistava elämäntyö palkittiin yliopiston kunniatohtoriuudella ja presidentin myöntämällä professorin arvonimellä. viinimatkaRohrendorfin viinirinteitä on viljelty jo yli 2000 vuotta. Nyt ne sidotaan menetelmällä, joka kantaa virallista nimeä ”Lenz-Moser”

Traditio ja Innovaatio käsi kädessä

”Viini paljastaa viljelijän rakkauden luontoa kohtaan, hänen omistautumisensa köynnöksilleen, huolellisuutensa valmistusprosessissa, rehellisyytensä kellarissa ja sitoutumisensa tuotteen autenttisuuteen.” – Lenz Moser III (suom. LHH)

Syyskuisena iltapäivänä Lenz Moserilla kuhisee. Viinikuorma toisensa perään saapuu viinimöön, ja koko tuotantolinja on täydessä vauhdissaan. Pullojen sterilointilaite puhisee kuumaa höyryään, aiemmin valmistettu viini ilmestyy pulloihin ja tietokoneellistettu skanneri tarkastaa, että kaikki on täydellistä. En ole koskaan nähnyt yhtä vaikuttavaa tehokkuutta, puhtautta ja uusimman teknologian loistetta. Teknologia ei kuitenkaan sivuuta perinnettä vaan toimii sen apuna: ylimääräisiä kemikaaleja ei tarvita kun hygieniataso on korkealla ja pullot puhdistuvat puhtaalla vesihöyryllä – samalla kun tuhatvuotisessa kellarissa arvoviinit kypsyvät suurissa tammitynnyreissään, joiden etusivujen koristeelliset kaiverrukset sijoittuvat benediktiiniläismunkkien aikaan. viinimatkaVasemmalla: ”Nooa” on Lenz Moserin suurin tynnyri, jonka sisällä 56 589 litraa punaviiniä odottaa pullotustaan. Se sijaitsee kellarin uudemmassa osassa. Oikealla: kellarin vanhemmissa osissa säilytetään mm. talon vanhimpia vuosikertoja 1800-luvulta.

Noudattamalla omia periaatteitaan Lenz Moser on noussut paitsi kotimaansa laatuviinien (Qualitätswein) johtajaksi, myös niiden merkittävämmäksi maastaviejäksi. Lenz Moser vuokraa ja hoitaa kahta viinitarhaa: Maltan ritarikunnan omistamaa Malteser Ritterordenia Mailbergin kaupungin läheisyydessä sekä Klosterkeller Siegendorfia Neusiedlerseen rannalla. Molemmat tarhat ovat kokonaan Lenz Moserin istuttamia, ja niitä viljellään ekosensitiivisesti.

Lisäksi Lenz Moser työllistää jopa 3000:a itsenäistä itävaltalaista viininviljelijää, jotka sitoutuvat viinitalon periaatteisiin.

Lenz Moser tuottaakin kokonaista itävaltalaisten viinien kirjoa aina kuohuviineistä raikkaan puhtaisiin valkoviineihin ja itävaltalaisista punaisista lajikeviineistä tammikypsytettyihin bordeauxblendeihin. Pyramidin huipulla komeilee heidän maailmanlaajuisesti palkittu viininsä Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese, jota nautinnoksemme on saatavilla myös Alkosta.

Viinimatka suunnitteilla? Lenz Moser ottaa vastaan vierailijoita mielellään. Tule mukaan Viinipostin seuraavalle matkalle Itävaltaan! Joko luit artikkelimme Feiler-Artingerista, jossa myös vierailimme?

@liisahuttuhiltunen #viinipostireissaa

Kiinnostaako viinimatkat? Haluaisitko räätälöidä oman tai tulla mukaan meidän valmismatkoille? Lue lisää!

Suositukset

Hong Kongissa vuonna 2016 maailman parhaaksi jälkiruokaviiniksi valittu trockenbeerenauslese on kirjaimellisesti Itävallan kultaista nektaria: Sitä voidaan valmistaa ainoastaan vuosina, jolloin syksyn olosuhteet ovat otolliset jalohomeen kurtistamien rypäleiden myöhäiseen keruuseen. Luonnollisesti saavutettu makeusaste on uskomattoman tiivis ja täynnä hunajan sekä marmeladien aromeja, mutta samalla leveysasteelle tyypillinen korkea hapokkuus tekee viinistä täydellisen tasapainoisen – ja viinimaailman ehdotonta aatelia.

Kullankeltaisen viinin tuoksu on tulvillaan aprikoosin, ananaksen, marmeladin, hunajan ja hienon jalohomeen aromeja. Suussa makea, täyteläinen, erittäin hapokas, aromeillaan aistit täyttävä ja erittäin pitkä kokonaisuus, joka on täydellisessä tasapainossa – superlatiivien täydentäessä toisiaan. Viini ei kavahda voimakkaitakaan juustoja ja sopii myös (sini)homejuustoille runsaan makeutensa ansiosta. Perinteinen yhdistelmä se on hedelmätortuille ja –kakuille.

Itävalta