Tussock Jumper -viinit – Miksi possu sai punaisen villapaidan?

Tussock Jumper viinien etikettien kyljessä komeilee kunkin viinialueen tyypillinen eläin punaisessa villapaidassa
Mitä yhteistä on ketulla, peuralla, possulla, lehmällä, sarvikuonolla ja jäniksellä? Ainakin punainen villapaita, mikäli Tussock Jumper -viinien etiketteihin on uskominen. Sympaattinen eläin viinipullon kyljessä sulattaa helposti sydämen. Kun sille vielä pukee pörröisen villapaidan, vaikutus on taattu. Lisäksi jokainen otus edustaa alueelleen tyypillistä viinityyliä. Ja ne osaavat muuten myös puhua…
Omintakeisen etiketin takana toimiva Tussock Jumper ei sekään ole ihan tavanomainen viinitalo, sillä sen “villapaitaviinit” tulevat kaikilta maailmankolkilta. Yhteistä niille on – villapaidan lisäksi – että viinit ovat aina alueelleen tyypillisiä, konstailemattomia ja selkeitä. Tussock Jumperin idea onkin tarjota kuluttajalle mutkaton mutta laadukas viinivalinta jokaiseen tilanteeseen.
Maasta maahan, viinistä viiniin
Espanjassa päämajaansa pitävän Tussockin portfolioon kuuluu yli 30 viiniä 11 maasta. Alkon valikoimissa näistä on myynnissä tällä hetkellä neljä nimikettä, mutta tarjontaa tullaan varmasti jatkossa kasvattamaan. Sen verran mukavan vastaanoton punaiset villapaidat ovat saaneet myös suomalaisilta viininystäviltä.
Näin yritys itse kuvaa viinifilosofiaansa: “Tussock tarkoittaa tupastavaa ruohoa, jota kasvaa kaikkialla maailmassa. Se myös symboloi sitoutumistamme luonnon suojelemiseen. Huolehdimme siitä, että kaikki viinimme kasvatetaan ja tuotetaan kestävällä tavalla ja parhaissa olosuhteissa. Se ei ainoastaan takaa hyviä viinejä, vaan myös turvaa niiden tulevaisuuden. Haluamme, että punainen neulepusero on aitouden sinetti – takuu siitä, että olemme tehneet kaiken voitavamme tarjotaksemme sinulle parasta mahdollista laatua ja parhaan makuista viiniä”.
Yhteistyössä pienten tuottajien kanssa
Oikeastaan Tussock Jumper on enemmän kuin vain viinibrändi. Se on kokoelma pulloon pantuja tarinoita paikoista, ja viineistä, joilla jokaisella on erityinen luonteensa ja ainutlaatuinen perinteensä. Jokainen viini syntyy yhteistyössä useiden paikallisten pientilojen kanssa sen sijaan, että viini tulisi yhden tuottajan tarhoilta.
Tussock Jumper -viineihin haetaan aina alueen parhaat rypäleet, jotka myös puristetaan, kypsytetään ja pullotetaan paikan päällä. Pulloihin halutaan tallettaa alueelle omaleimaiset aromit ja maut. Tussock Jumper tukee näin myös paikallista taloutta ja pienten perhetilojen toimeentuloa ympäri maailman.
Eläimet sen kertovat
Maistuisiko tänään raikas Prosecco Italiasta, mehevä Malbec Argentiinasta, marjaisan muheva, kevyesti kukkainen Pinot Noir Ranskasta tai herkullisen hedelmäinen Riesling Saksasta? Paikallisuus on viinien vahvuus ja perusominaisuus, mikä tekee niistä myös kuluttajalle mielenkiintoisia.
Lisäksi tulee valinnan helppous, jota Tussock Jumper avittaa AR- eli lisätyn todellisuuden sovelluksella. Etiketin eläinhahmon voi herättää eloon osoittamalla sitä omalla älypuhelimella. Animoitu hahmo kertoo viinin luonteesta ja alkuperästä sekä suosittelee sille sopivia ruokayhdistelmiä resepteineen.
Resepti-ideoita Tussock Jumper -viineille
Tässä vielä muutama “perfect match” -resepti Tussock Jumper -viineille. Bring your wine to life -applikaation, josta löytää lisää tietoa ja ruokasuosituksia, voi ladata sovelluskaupasta tai Tussock Jumperin verkkosivulta.
Tussock Jumper Prosecco & Lohibruschetta
- 1 Ciabatta-leipä
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 purkki (150 g) vihreää pestoa
- 2 pihvitomaattia
- 200 g savulohta siivuina
- hyvää oliiviöljyä
- tuoretta basilikaa
Käytä tomaatit nopeasti kiehuvassa vedessä, kuori ja kuutioi ne. Leikkaa ciabattasta noin 10 viipaletta ja paista ne oliiviöljyssä kullanruskeiksi. Hiero kuorittu valkosipulinkynsi paistetun leivän toiselle puolelle ja levitä tämän päälle vihreää pestoa. Lisää tomaattikuutiot ja lohiviipaleet. Koristele basilikanlehdellä. Tarjoa alkupalana raikkaan proseccon kera.
Tussock Jumper Pinot Noir & grillatut karitsanfileet
- 2 karitsanfilettä
- 3 oksaa timjamia
- 2 oksaa rosmariinia
- 1 valkosipulinkynsi
- suolaa ja pippuria
- oliiviöljyä
Ripottele fileille tuoretta hienonnettua timjamia, rosmariinia sekä hienoksi hakattua valkosipulinkynttä. Anna fileiden marinoitua n. 2 tuntia. Valele fileet tilkalla oliiviöljyä ja grillaa n. 2 minuuttia kummaltakin puolelta tai paista pannulla 2 minuuttia per puoli. Ripottele päälle merisuolaa ja tarjoa grillattujen vihannesten, kuten paprikan ja kesäkurpitsan kanssa.
Tussock Jumper Riesling & paahdettua helmikananrintaa
- 4 helmikanan rintapalaa
- 4 isoa perunaa, jauhoinen lajike
- 1 purkki creme fraichea
- 400 g hapankaalia
- 200 g kasvatettuja sieniä (siitake-, herkku- tms.)
- 4 siivua pekonia
- 1 sipuli
- voita, suolaa, pippuria
Mausta helmikananrinnat suolalla ja pippurilla, ruskista ne pannulla ja paista sitten 170-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Paista myös perunat kuorineen kypsiksi uunissa, kuori ja murskaa ne haarukalla pyreeksi, johon lisäät pari ruokalusikallista creme fraichea. Kanan ja perunoiden kypsyessä uunissa paista pannulla pekoni ja kuullota silputtu sipuli, lisää sitten hapankaali ja loppu creme fraiche. Hauduttele hetki ennen kuin lisäät mukaan sienet. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.
Kuvat: Tussock Jumper
Suositukset
Vaalean vihertävänkeltainen viini tuoksuu Glera-lajikkeelle tyypillisesti runsaan päärynäiselle, vihreälle omenalle ja vaaleille kevään kukille. Suussa se on puolikuiva, kevyt ja lempeä, kuitenkin pirteästi kupliva ja iloinen. Kuin kulkisi päärynälehdossa kesäisenä iltana… Tätä viiniä ei ole vaikea lähestyä – se on tarkoitettu välittömään nautiskeluun!
Italia
Puolikuiva makumaailma on yhdistelmä melonia, päärynää ja limettimäistä hapokkuutta, joka runsaana ryhdistää jäännössokerin lempeyttä ja leveää hedelmää. Keskitäyteläinen ja lempeä kokonaisuus sopii hyvin viilennettynä niin seurusteluun kuin maustetuille(kin) ruoille. Kiinalainen tai thaimaalainen keittiö tarjoavat useita hyviä vaihtoehtoja äyriäisineen ja tulisine kanakastikkeineen.
Saksa
Tussock Jumper Pinot Noir
Helposti lähestyttävä viini on varsin lempeä tuttavuus: se tarjoilee metsän marjoja, kuten vadelmaa, mustikkaa ja karpaloa, ja kevyehkö kokonaisuus on maltillisen hapokkuuden ja tanniinien ansiosta miellyttävän suunmyötäinen. Jälkimaultaan hieman mokkainen viini sopii grillatulle possulle ja nahastaan maustetulle kanalle, mutta myös pizzoille ja pastoille tai suolaisille pikkupaloille.
Tussock Jumper Malbec
Täyteläisen rubiininpunaisen viinin tuoksu on hilloisen hedelmäinen: uhkean kirsikan ja kypsän luumun ja vadelmien lisäksi siitä voi erottaa mokkakahvia ja minttusuklaata. Suussa kuiva, keskihapokas ja keskitäyteläinen makumaailma täydentyy vielä mustapippurilla, ja lempeät tanniinit kuivattavat tyylikkäästi marjaista jälkimakua. Viini on monipuolinen ruoan kumppani ja täydentää mukavasti vaikkapa, lihatäytteistä pizzaa, grillattuja lihoja ja makkaroita, burgereita sekä muita helpon kesäisiä mutta tuhteja herkkuja.

Vaalean vihertävänkeltainen viini tuoksuu Glera-lajikkeelle tyypillisesti runsaan päärynäiselle, vihreälle omenalle ja vaaleille kevään kukille. Suussa se on puolikuiva, kevyt ja lempeä, kuitenkin pirteästi kupliva ja iloinen. Kuin kulkisi päärynälehdossa kesäisenä iltana… Tätä viiniä ei ole vaikea lähestyä – se on tarkoitettu välittömään nautiskeluun!

Puolikuiva makumaailma on yhdistelmä melonia, päärynää ja limettimäistä hapokkuutta, joka runsaana ryhdistää jäännössokerin lempeyttä ja leveää hedelmää. Keskitäyteläinen ja lempeä kokonaisuus sopii hyvin viilennettynä niin seurusteluun kuin maustetuille(kin) ruoille. Kiinalainen tai thaimaalainen keittiö tarjoavat useita hyviä vaihtoehtoja äyriäisineen ja tulisine kanakastikkeineen.

Tussock Jumper Pinot Noir
Helposti lähestyttävä viini on varsin lempeä tuttavuus: se tarjoilee metsän marjoja, kuten vadelmaa, mustikkaa ja karpaloa, ja kevyehkö kokonaisuus on maltillisen hapokkuuden ja tanniinien ansiosta miellyttävän suunmyötäinen. Jälkimaultaan hieman mokkainen viini sopii grillatulle possulle ja nahastaan maustetulle kanalle, mutta myös pizzoille ja pastoille tai suolaisille pikkupaloille.

Tussock Jumper Malbec
Täyteläisen rubiininpunaisen viinin tuoksu on hilloisen hedelmäinen: uhkean kirsikan ja kypsän luumun ja vadelmien lisäksi siitä voi erottaa mokkakahvia ja minttusuklaata. Suussa kuiva, keskihapokas ja keskitäyteläinen makumaailma täydentyy vielä mustapippurilla, ja lempeät tanniinit kuivattavat tyylikkäästi marjaista jälkimakua. Viini on monipuolinen ruoan kumppani ja täydentää mukavasti vaikkapa, lihatäytteistä pizzaa, grillattuja lihoja ja makkaroita, burgereita sekä muita helpon kesäisiä mutta tuhteja herkkuja.