Viinilehden valitsemat Vuoden samppanja ja kuohuviini 2018

vuoden kuohuviini

Vuoden 2018 kuplivat on nyt julkaistu! Viini-lehden valitsema Vuoden 2018 samppanja on Charles Heidsieck Réserve Champagne Brutin ja Vuoden kuohuviini Engel Crémant d’Alsace Chardonnay Brut 2014. Nostata tunnelma kattoon näillä voittajakuplivilla!

Engelin perhe iloitsee Vuoden kuohuviini -palkinnostaan neljässä sukupolvessa!

Pienessä Rorschwihrin kylässä Alsacen viinitien varrella Engelin neljän sukupolven perhe iloitsee kuohuviininsä valinnasta Vuoden 2018 kuohuviiniksi Suomessa! Matka 45 hehtaarin laatuviinitilaksi ei ole ollut mikään kiitosuora, se on vaatinut pitkäjänteistä työtä ja tinkimätöntä uskoa luonnonmukaisen viljelyn kannattavuuteen ja siihen, että maaperästä ja ympäristöstä huolehtiminen palkittaisiin lopulta myös viinin laadussa.

Kun Fernard ja Elisa vastavihittyinä vuonna 1949 muuttivat esivanhempiensa pienelle maatilalle, selviytyminen sodanjälkeisessä Ranskassa ei ollut helppoa. He viljelijät pienen pientä maaplänttiään, kunnes luonnon katastrofi koitui yllättäen heidän onnekseen: Talven 1956 pakkaset tuhosivat lähes koko alueen sadon, ja Fernardin viimeinen tynnyrillinen viiniä osoittautui pienen omaisuuden arvoiseksi. Rahat käytettiin – mihinpä muuhun kuin viinipalstan hankintaan.

Engelin perhe kiinnostui luonnonmukaisesta viljelystä kun heidän poikansa Bernard sai vuonna 1997 voimakkaita allergisia reaktioita kemikaaleista, joilla viiniköynnöksiä hoidettiin. He sitoutuivat ohjelmaan, jonka usean vuoden siirtymäajan jälkeen heidät palkittiin luomusertifikaatilla. Nyt myös Bernardin tyttäret puolisoineen osallistuvat viinitilan töihin, ja lapsenlapset auttelevat mm. rypälemehujen maistelussa.

Teknologia auttaa kasvitautien ja sääilmiöiden ennakoinnissa: viinitarhoille asennettu sääasema monitoroi olosuhteita, jotka saattaisivat olla haitallisia kasveille tai vastaavasti suotuisia tuhoeläimille. Maata lannoitetaan biodynaamisilla preparaateilla ja hyötykasveilla, ja tuholaisia torjutaan niiden luonnollisilla vastustajilla. Myös viinimössä perheen filosofia on kunnioittaa maaperän antia: viinin tekeytymiseen puututaan niin vähän kuin mahdollista, ja viinien annetaan kypsyä rauhassa hiivasakkansa päällä ennen pullotusta.

Nauti lasillinen samppanjaa Charlesin kanssa, kun kaipaat elämääsi ripauksen luksusta kuohuviini lahjaksi

Charles Heidsieck perusti nimeään kantavan samppanjatalon vuonna 1851. Hänen rohkean visionsa ja lannistumattoman työnsä tuloksena samppanjat löysivät tiensä aikanaan Euroopan seurapiirien ja kuninkaallisten hovien lisäksi myös Atlantin toiselle puolelle. Samppanjatalo vaihtoi omistajaa vuonna 2011, minkä myötä perinteikkään samppanjanvalmistajan viinit elävät uutta tulemistaan. Tänä päivänkin Charles Heidsieck haluaa kuplia viininystävien lasissa kaikkialla missä arvostetaan laadukasta samppanjaa ja sen ainutlaatuista perintöä.

Vakiosamppanja, josta talon tyyli yleensä tunnistetaan, valmistetaan kunkin vuoden sadosta ja siihen lisätään nk. reserve-viinejä kellarimestarin määrittelemässä suhteessa. Reserve-viinit ovat parhaina vuosina varastoituja, laadukkaita viinejä, joiden avulla samppanjan laatu pidetään tasaisena satovuosien vaihteluista huolimatta.

Charles Heidsieck Brut Réserve -vakiosamppanjassa 8-10 vuotta vanhojen reserve–viinien osuus on peräti 40 % eli reilusti enemmän kuin yleensä. Satokauden viinit on valmistettu kaikista kolmesta lajikkeesta: Pinot Noir antaa sekoitukseen rakennetta, Pinot Meunier hedelmäisyyttä ja Chardonnay raikkautta ja eleganssia. Lisäksi samppanja kypsyy pitkään, peräti kolme vuotta, talon ainutlaatuisissa, roomalaisajalta peräisin olevissa kalkkikellareissa.

Charles Hedsieckin kerralimestari Cyril Brun kruunattiin The International Wine Challenge -kilpailussa parhaaksi kuohuvien viinintekijäksi. Lue juttu!

Suositukset

Engel Crémant d'Alsace Chardonnay Brut Organic

Engel Crémant d'Alsace Chardonnay Brut Organic

Vuoden Kuohuviini 2018

Rypäleet on poimittu optimaalisessa kypsyydessä kalkkia ja graniittia sisältäviltä hiekkaisen savisilta tarhoilta, jotka valmistavat runsaan hapokkaita rypäleitä. Kun Alsacessa normaalisti poimitaan cremantiin päätyvät rypäleet jo 11%:n alkoholipotentiaalissa, Engelin chardonnayt poimitaan vasta 12,5%:ssa. Viini käytetään 11-prosenttiseksi, ja kun se keväällä pullotetaan, rypäleiden omat jäännössokerit saavat aikaan kuplakäymisen luoden viiniin kermaisen moussen. Engelin metodi on puhdas ja luonnollinen, aivan kuten itse viini!

Keskisyvän sitruunankeltaisen kuohuviinin tuoksu on runsas ja kypsän hedelmäinen. Siitä voi aistia mm. keltaista omenaa, persikkaa, greippiä, briossia ja alkavaa pähkinäisyyttä. Suussa kuiva ja runsaan hapokas, mousseltaan suuntäyttävä mutta pehmeä kokonaisuus täydentää aromien kirjoaan keltaisella luumulla ja makeilla mausteilla. Jälkimaku tuntuu pitkänä ja eloisana sitrushedelmien, kypsien makeiden hedelmien ja miedon paahteisten aromien tanssina.

Älä epäröi yhdistää tätä ryhdikästä viiniä ruokaan! Se kestää runsaatkin, grillatut ja paistetut kalat, ja nauttii juustokuorrutteisista kasvispiirakoista tai runsaista kala- tai kanasalaateista.

Raadin kommentit: “Vuoden kuohuviinivalinnassa oli loppusuoralla kolme hyvin tasaväkistä kuohuviiniä. Tyylikkään ranskalaisvoittajan rinnalla maaliviivalla kamppailivat herkullisen hedelmäinen saksalainen Spürnasen Riesling Brut 2015 ja ryhdikkään raikas Pongrácz Méthode Cap Classique Rosé Brut Etelä-Afrikasta. Cremantin valitsimme voittajaksi, koska se oli kaikkein tyylikkäin, harmonisin ja elegantein. Hieno viini.”

Ranska 17,98€

Vuoden Samppanja 2018

Syvän kullankeltaisen värinen samppanja, jonka tuoksu on moniulotteinen ja houkutteleva: tuoretta briossia, paahdettua kahvipapua, mangoa, aprikoosia, pistaasia ja mantelia. Suussa kuiva, hapokas ja mousseltaan intensiivinen. Maussa luumua, kypsää kirsikkaa ja kerroksittain nugaata ja kermaisuutta, pitkässä jälkimaussa hiven vaniljaa ja praliinia. Kypsä ja syvä viini runsaan reserveviinien määrän ja pitkän pullokypsytyksen ansiosta.

Samppanjan sopii sellaisenaan nautittavaksi mutta voit parittaa sen myös esimerkiksi ostereiden, foie gras’n, pata negra-kinkun, katkarapujen ja kypsien juustojen kanssa.

Raadin kommentit: “Valinta osui tänä vuonna jo toisen kerran samaan samppanjaan, jonka valitsimme Vuoden kuohuviiniksi myös vuonna 2016. Vaikka samppanjavalikoima laajenee Alkossa, alle 70 euron hintaisia huippusamppanjoita ei vakiovalikoimaan juurikaan ole tullut lisää. Tänä vuonna kolmen parhaan samppanjan joukkoon ylsivät myös tyylikkäästi kehittyneet Nicolas Feuillatte Millésimé Blanc de Blancs Brut 2006 ja Besserat de Bellefon Cuvée des Moines Millésime Champagne Brut 2006. Erittäin herkullisia molemmat.”

Ranska