Viini riistalle – 6 viiniä, jotka toimivat aina
Millainen viini riistalle sopii?
Riistakausi alkaa! Syksyisen metsästyskauden alkaessa pöytään tarjoillaan herkullisia riistaruokia.
Viini tukee riistan aromimaailmaa
Riista maistuu sille mitä syö; metsäiset ja maanläheiset elementit myös viinissä viimeistelevät kokonaisuuden. Aromeja tärkeämpää on kuitenkin viinin rakenne: älä peitä herkkää lintua liian suurella viinillä tai hienoa burgundia karhulla! Otetaan siis huomioon nämä asiat kun valitaan viini riistalle:
- Rasvainen lintu kaipaa hapokkuutta viiniltä
- Vähärasvaisempi hirvi puolestaan nauttii runsaasta hedelmäisyydestä
- Padat pitävät pyöreistä viineistä
- Veriseksi jätetyt fileet tulisi parittaa tanniinisten viinien kanssa
Miten lisukkeet tulisi huomioida?
- Hapokkaat marjalisukkeet vaativat runsaan hapokkuuden myös viiniltä
- Makeat lisukkeet tarvitsevat puolestaan runsaan hedelmäisiä tai jopa hieman jäännössokerisia viinejä
- Muista, että varsinaisen hillolisukkeen lisäksi myös esimerkiksi keitetty porkkana tai lanttu ovat makeita elementtejä!
Käythän katsomassa K-Ruoan sivuilta riistaisia reseptejä!
Syksy on myös sienien aikaa, kurkkaa 6 sieniviiniä eri sieniruoille täältä!
Suositukset
Château de Seguin
Luotettava Bordeaux-klassikko
Keskisyvä rubiininpunainen viini tuoksuu tiiviin marjaisalle. Punaherukkaa, karpaloa, kirsikkaa ja luumua seuraa pehmeä soraisuus. Suussa kuiva, täyteläinen, ryhdikkään hapokas ja kypsän tanniininen kokonaisuus toistaa tuoksun tiukan marjaiset aromit, ja jälkimaku saa veden kielelle. Laadukas, gastronominen viini riistaruoille!
Tommasi Ripasso
Voimakkaille riistaruoille
Tämä ”amaronen pikkuveli” on rotevan särmikäs ja rustiikkinen viini voimakkaille riistaruoille. Tummanpuhuva viini huokuu hapankirsikkaa, luumua, mausteisuutta ja paahteisuutta. Mausta on aistittavissa rehevyyttä, rotevuutta ja täyteläisyyttä. Ripasso löytää parinsa myös muista voimakkaan makuisista liharuoista, pastoista ja kypsytetyistä juustoista.
Tommasi Ripasso on arvosteltu erinomaisesti ammattilaisten johdosta:
⭐⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Tyylikäs huippuviini, ❤️=Luonteikas viini, Hinta-laatusuhde: EDULLINEN OSTOS (Viinilehti)
Engel Pinot Noir Elevé en Fût de Chêne Organic
Herkullinen Pinot Noir kuuluu yhteen riistalintujen kanssa
Mehevä ja hilloinen punaviini. Kypsät punaiset marjat ja hiven paahteisuutta tekevät tästä viinistä täyteläisen ja upean ruokaviinin erilaisten lihojen kanssa ja riista-aikaan löytää se täydellisimmän parinsa riistalinnuista. Erinomainen pari myös juustoille.
Coto de Imaz Gran Reserva
Riojan Gran Reserva on täydellinen pari aromikkaille riistaruoille
Kehittynyt ja moniulotteinen Gran Reserva Riojan kuuluisalta El Cotolta, Riojan alueen johtavalta viininvalmistajalta. Tyylikäs, täyteläinen ja kypsän tanniininen pari aromikkaille riistaruoille. Upea hintalaatusuhde!
Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Harmoninen & laadultaan erinomainen
Kokeile myös El Coto Crianzaa (14,28 €) riistapatojen tai -pullien kanssa. Keskitäyteläinen crianza on pehmeän mausteisuutensa vuoksi omiaan pataruokien kanssa.
E. Guigal Crozes-Hermitage Rouge
Makujen sinfoniaa suurriistan pariksi
Tunnetun rhônelaisen tuottajan upea taidonnäyte rhônelaisen Syrah-viinin potentiaalista. Maanläheinen, täyteläinen, eukalyptuksen ja mausteisuuden sävyttämä viini. Myös maku on runsas, intensiivinen ja täyteläinen. Kypsät tanniinit ja hienostunut hapokkuus tuovat kokonaisuuteen ryhtiä ja hienostunutta rakennetta. Viipyilevässä jälkimaussa on aistittavissa mausteisuutta ja savun aromeja. Viini on erinomainen valinta tuhdeille tummille liharuoille ja suurriistan seuraan.
Vietti Perbacco Nebbiolo
Tryffelillä höystetty tartar ja yrttiset, paistetut sienet pienriistan kyljessä
Perbacco on Barolon alueen läpileikkaus: rypäleet tähän kerätään valikoiduilta tarhoilta ympäri Barolon aluetta. Intensiivinen, ikääntyessään kompleksinen makumaailma täyttyy punaisista marjoista, nahasta, sikarilaatikosta, kuivatuista kukista ja mintusta. Runsaalla tryffelillä höystettyä tartaria ei voisi paremmin parittaa. Tryffeleitä odotellessa sopii mainiosti myös yrttiset, paistetut sienet pienriistan kyljessä.
Château de Seguin
Luotettava Bordeaux-klassikko
Keskisyvä rubiininpunainen viini tuoksuu tiiviin marjaisalle. Punaherukkaa, karpaloa, kirsikkaa ja luumua seuraa pehmeä soraisuus. Suussa kuiva, täyteläinen, ryhdikkään hapokas ja kypsän tanniininen kokonaisuus toistaa tuoksun tiukan marjaiset aromit, ja jälkimaku saa veden kielelle. Laadukas, gastronominen viini riistaruoille!
Tommasi Ripasso
Voimakkaille riistaruoille
Tämä ”amaronen pikkuveli” on rotevan särmikäs ja rustiikkinen viini voimakkaille riistaruoille. Tummanpuhuva viini huokuu hapankirsikkaa, luumua, mausteisuutta ja paahteisuutta. Mausta on aistittavissa rehevyyttä, rotevuutta ja täyteläisyyttä. Ripasso löytää parinsa myös muista voimakkaan makuisista liharuoista, pastoista ja kypsytetyistä juustoista.
Tommasi Ripasso on arvosteltu erinomaisesti ammattilaisten johdosta:
⭐⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Tyylikäs huippuviini, ❤️=Luonteikas viini, Hinta-laatusuhde: EDULLINEN OSTOS (Viinilehti)
Engel Pinot Noir Elevé en Fût de Chêne Organic
Herkullinen Pinot Noir kuuluu yhteen riistalintujen kanssa
Mehevä ja hilloinen punaviini. Kypsät punaiset marjat ja hiven paahteisuutta tekevät tästä viinistä täyteläisen ja upean ruokaviinin erilaisten lihojen kanssa ja riista-aikaan löytää se täydellisimmän parinsa riistalinnuista. Erinomainen pari myös juustoille.
Coto de Imaz Gran Reserva
Riojan Gran Reserva on täydellinen pari aromikkaille riistaruoille
Kehittynyt ja moniulotteinen Gran Reserva Riojan kuuluisalta El Cotolta, Riojan alueen johtavalta viininvalmistajalta. Tyylikäs, täyteläinen ja kypsän tanniininen pari aromikkaille riistaruoille. Upea hintalaatusuhde!
Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Harmoninen & laadultaan erinomainen
Kokeile myös El Coto Crianzaa (14,28 €) riistapatojen tai -pullien kanssa. Keskitäyteläinen crianza on pehmeän mausteisuutensa vuoksi omiaan pataruokien kanssa.
E. Guigal Crozes-Hermitage Rouge
Makujen sinfoniaa suurriistan pariksi
Tunnetun rhônelaisen tuottajan upea taidonnäyte rhônelaisen Syrah-viinin potentiaalista. Maanläheinen, täyteläinen, eukalyptuksen ja mausteisuuden sävyttämä viini. Myös maku on runsas, intensiivinen ja täyteläinen. Kypsät tanniinit ja hienostunut hapokkuus tuovat kokonaisuuteen ryhtiä ja hienostunutta rakennetta. Viipyilevässä jälkimaussa on aistittavissa mausteisuutta ja savun aromeja. Viini on erinomainen valinta tuhdeille tummille liharuoille ja suurriistan seuraan.
Vietti Perbacco Nebbiolo
Tryffelillä höystetty tartar ja yrttiset, paistetut sienet pienriistan kyljessä
Perbacco on Barolon alueen läpileikkaus: rypäleet tähän kerätään valikoiduilta tarhoilta ympäri Barolon aluetta. Intensiivinen, ikääntyessään kompleksinen makumaailma täyttyy punaisista marjoista, nahasta, sikarilaatikosta, kuivatuista kukista ja mintusta. Runsaalla tryffelillä höystettyä tartaria ei voisi paremmin parittaa. Tryffeleitä odotellessa sopii mainiosti myös yrttiset, paistetut sienet pienriistan kyljessä.