Maukas luomukaritsan paisti

karitsanpaisti
Ainekset

4 hengelle

Tamminen luomukaritsan paisti

12 valkosipulinkynttä

suolaa ja mustapippuria

Punaviini-valkosipulikastike

3 dl karitsan paistinlientä

4 dl punaviiniä

1 salottisipuli

4 valkosipulin kynttä

½ porkkana

70 g selleriä

1 oksa rosmariinia

suolaa ja mustapippuria

100 g voita

Selleripyre

500 g selleriä

2 dl kermaa

200 g voita

suolaa ja valkopippuria

Kokkaa maukas karitsanpaisti ja tarjoile se punaviini-valkosipulikastikkeen ja selleripyren kera.

Tamminen luomu karitsanpaisti

  1. Tee lihan pintaan pieniä viiltoja ja täytä viillot valkosipulinkynsillä.
  2. Hiero paistin pintaan suolaa ja pippuria.
  3. Aseta paistin paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari. Voit kypsentää paistin paistopussissa.
  4. Laita liha 200-asteiseen uuniin 20 minuutiksi.
  5. Laske uunin lämpö 150-asteeseen. Kypsennä paistia, kunnes lihalämpömittari näyttää 60 °C astetta. Tällöin liha on punertavaa. Jos haluat täysin kypsän paistin, jatka kypsennystä, kunnes mittari näyttää 70°C astetta.
  6. Valele paistia noin 15 minuutin välein liemellä.
  7. Ota kypsä paisti pois uunista ja anna vetäytyä ennen tarjoilua ainakin 20 minuuttia.
  8. Siivilöi paistista irronnut paistoliemi kattilaan kastiketta varten.

Punaviini-valkosipulikastike

  1. Paahda pieneksi pilkotut sipulit ja juurekset kuivalla pannulla.
  2. Lisää liemi, punaviini sekä rosmariini.
  3. Anna hautua hiljalleen noin ½ tuntia jonka jälkeen siivilöi kastike.
  4. Mausta kastike suolalla ja pippurilla, sekä lisää lopuksi voi joukkoon.

Selleripyre

  1. Laita kuutioidut sellerit suolattuun veteen kiehumaan ja keitä noin 14 minuutin ajan.
  2. Kaada vesi pois ja lisää kerma tilalle.
  3. Anna hautua hitaasti kypsäksi, niin ettei nestettä ole juurikaan jäljellä.
  4. Lisää voi joukkoon ja aja massa mikserillä tasaiseksi pyreeksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lampaalle sopivia viinejä löydät täältä!

Julkaistu 4/2017