Maukas karitsanpaisti

4 hengelle
Tamminen luomukaritsan paisti
12 valkosipulinkynttä
suolaa ja mustapippuria
Punaviini-valkosipulikastike3 dl karitsan paistinlientä
4 dl punaviiniä
1 salottisipuli
4 valkosipulin kynttä
½ porkkana
70 g selleriä
1 oksa rosmariinia
suolaa ja mustapippuria
100 g voita
Selleripyre500 g selleriä
2 dl kermaa
200 g voita
suolaa ja valkopippuria
Karitsanpaisti punaviini-valkosipulikastikkeella ja selleripyreellä
Kokkaa maukas karitsanpaisti ja tarjoile se punaviini-valkosipulikastikkeen ja selleripyren kera. Viiniksi suosittelemme pääsiäisen lammasaterioille sopivia punaviinejä ja etenkin reseptin alta löytyvää Perelada 5 Finques Reservaa.
Luomu karitsanpaisti
- Tee lihan pintaan pieniä viiltoja ja täytä viillot valkosipulinkynsillä.
- Hiero paistin pintaan suolaa ja pippuria.
- Aseta paistin paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari. Voit kypsentää paistin paistopussissa.
- Laita liha 200-asteiseen uuniin 20 minuutiksi.
- Laske uunin lämpö 150-asteeseen. Kypsennä paistia, kunnes lihalämpömittari näyttää 60 °C astetta. Tällöin liha on punertavaa. Jos haluat täysin kypsän paistin, jatka kypsennystä, kunnes mittari näyttää 70°C astetta.
- Valele paistia noin 15 minuutin välein liemellä.
- Ota kypsä paisti pois uunista ja anna vetäytyä ennen tarjoilua ainakin 20 minuuttia.
- Siivilöi paistista irronnut paistoliemi kattilaan kastiketta varten.
Punaviini-valkosipulikastike
- Paahda pieneksi pilkotut sipulit ja juurekset kuivalla pannulla.
- Lisää liemi, punaviini sekä rosmariini.
- Anna hautua hiljalleen noin ½ tuntia jonka jälkeen siivilöi kastike.
- Mausta kastike suolalla ja pippurilla, sekä lisää lopuksi voi joukkoon.
Selleripyre
- Laita kuutioidut sellerit suolattuun veteen kiehumaan ja keitä noin 14 minuutin ajan.
- Kaada vesi pois ja lisää kerma tilalle.
- Anna hautua hitaasti kypsäksi, niin ettei nestettä ole juurikaan jäljellä.
- Lisää voi joukkoon ja aja massa mikserillä tasaiseksi pyreeksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
Suositukset
Perelada 5 Finques Reserva
Viinin nimi 5 Finques viittaa Pereladan viiteen viinitarhaan, joilta rypäleet tulevat, ja jotka ovat keskenään hyvin erilaisia. Seitsemän rypälelajiketta viideltä eri tarhalta tuovat jokainen viiniin oman ominaispiirteensä ja yhdessä ne muodostavat harmonisen ja moniulotteisen kokonaisuuden. Perelada 5 Finques on palkittu useita kertoja Vuoden Viinit -kilpailussa.
Perelada on pienen Empordàn alueen merkittävimpiä viinitaloja. DO Empordàn maaperät ovat hyvin vaihtelevia. Yhdessä välimerellisen ilmaston sekä korkeuserojen ja rannikon etäisyydestä riippuvien olosuhteiden kanssa, alue tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet viljellä useita eri rypälelajikkeita menestyksekkäästi.

Perelada 5 Finques Reserva
Viinin nimi 5 Finques viittaa Pereladan viiteen viinitarhaan, joilta rypäleet tulevat, ja jotka ovat keskenään hyvin erilaisia. Seitsemän rypälelajiketta viideltä eri tarhalta tuovat jokainen viiniin oman ominaispiirteensä ja yhdessä ne muodostavat harmonisen ja moniulotteisen kokonaisuuden. Perelada 5 Finques on palkittu useita kertoja Vuoden Viinit -kilpailussa.
Perelada on pienen Empordàn alueen merkittävimpiä viinitaloja. DO Empordàn maaperät ovat hyvin vaihtelevia. Yhdessä välimerellisen ilmaston sekä korkeuserojen ja rannikon etäisyydestä riippuvien olosuhteiden kanssa, alue tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet viljellä useita eri rypälelajikkeita menestyksekkäästi.