Sieniragu – herkullinen sienipastarasepti

star

1.0

1 arvio

sienipasta resepti
Ainekset

4 hengelle

6 siivutettua Portobellon lakkia (tai litra suppilovahveroita)

3 salottisipulia

3 valkosipulinkynttä

5 rkl oliiviöljyä

3 rkl tomaattipyreetä

2 dl punaviiniä (Zenato Valpolicella)

½ ruukkua oreganoa

¼ ruukkua rosmariinia

1 tl suolaa

1 tl sokeria

½ tl mustapippuria

1 rkl balsamiviinietikkaa

4 dl kasvislientä

1 tlk kokonaisena säilöttyjä tomaatteja (esim. Mutti)

2 rkl voita

Lisäksi

400 g pappardellepastaa

Mari Moilasen sienipasta eli sieniragu on tuhti kaveri syysiltoihin. Sieniragun viiniparin löydät jutun alta.

Jotain maukasta -blogin Mari Moilasen sienipasta yhdistää metsäsienten syvän umamimaun, tomaattipohjaisen kastikkeen ja italialaisen keittiön perinteet herkulliseksi kokonaisuudeksi. Pitkään haudutettu sieniragu tuo täyteläisyyttä ja syvyyttä kastikkeeseen, joka sopii täydellisesti pastan kanssa tarjottavaksi.

Jos etsit parasta sienipastaa, tämä resepti on juuri sinulle. Se hyödyntää sekä tuoreita metsäsieniä että viljeltyjä sieniä, kuten herkkusieniä tai portobelloja, ja saa makunsa valkosipulista, yrteistä ja ripauksesta punaviiniä. Tämä italialainen sienipasta on loistava vaihtoehto niin kasvisruokavalioon kuin arjen herkutteluhetkiin.

Kokeile tätä sienipastareseptiä ja tuo pala Italiaa kotikeittiöösi – maukas, maanläheinen ja täynnä syviä makuja!

  1. Poista sienistä jalat ja viipaloi lakit. Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Mikäli käytät suppilovahveroita, niin puhdista ja pieni ne.

  2. Paista sienet pannulla öljyssä kahdessa erässä, kunnes ne ovat saaneet väriä ja pehmenneet.

  3. Kuullota sipulit ja valkosipulinkynnet öljyssä padassa tai paistokasarissa. Sekoita joukkoon tomaattisose ja anna kuullottua 5 minuuttia.

  4. Lisää punaviini ja keitä voimakkaasti kiehuen pari minuuttia. Hienonna joukkoon yrtit. Lisää mausteet, etikka ja tomaatit. Huuhdo tomaattitölkki liemellä. Kypsennä kastiketta 10 minuuttia ja lisää sitten sienet.

  5. Anna kastikkeen hautua kannen alla ½ tuntia välillä sekoittaen. Sekoita lopuksi joukkoon voi.

  6. Keitä lisäksi pappardellepastaa ja tarjoa sieniraguu parmesaanin kanssa ja Zenato valpolicella-punaviinin kanssa.

Lisää Mari Moilasen herkullisiä reseptejä hänen Jotain maukasta -blogissaan!

Laitapa testiin myös tämä Mari Moilasen rustiikki syysresepti: Syksyinen fileepihvi ja kurpitsapyree

Näin onnistut varmasti: Sienipastan valmistusvinkit

Anna kastikkeen hautua rauhassa
Italialainen sienipasta saa täyteläisen maun, kun kastike saa hautua pitkään. Hauduta sieniragua matalalla lämmöllä vähintään 20–30 minuuttia, jotta maut tiivistyvät ja rakenne muuttuu samettiseksi.

Käytä laadukasta pastaa
Valitse laadukas, durumvehnästä valmistettu pasta. Tagliatelle, pappardelle tai rigatoni toimivat erityisen hyvin, koska ne imevät kastikkeen täyteläisen maun itseensä.

Viimeistele oikein
Ripaus parmesaania tai pecorinoa, tuoretta persiljaa tai timjamia ja pieni loraus oliiviöljyä viimeistelevät annoksen täydellisesti. Jos haluat vielä lisää syvyyttä, voit lisätä muutaman tipan tryffeliöljyä ennen tarjoilua.

Näillä vinkeillä valmistat parhaan sienipastan, joka on täynnä umamia ja syviä makuja – täydellinen arkeen tai juhlahetkiin!

Sienipasta – perinteinen italialainen herkku

Sienipasta juontaa juurensa italialaiseen keittiöön, jossa paikalliset ja kauden raaka-aineet ovat aina olleet ruoanvalmistuksen perusta. Pohjois-Italiassa, erityisesti Toscanassa, Piemontessa ja Lombardiassa, metsäsienet ovat olleet tärkeä osa ruokakulttuuria jo vuosisatojen ajan. Syksyisin sienestäminen on ollut perinteinen tapa kerätä ruokaa, ja löydetyt herkut, kuten porcinit (herkkutatit), kantarellit ja suppilovahverot, ovat päätyneet moniin pastaruokiin.

Italiassa ragù viittaa pitkään haudutettuun kastikkeeseen, joka perinteisesti valmistetaan lihasta. Italialainen sienipasta on saanut inspiraationsa tästä perinteestä, mutta lihapohjaisen ragun sijaan siinä hyödynnetään sienten umamipitoista makua ja täyteläisyyttä. Erityisesti kasvisruokavalion yleistyessä sienipasta on noussut suosituksi vaihtoehdoksi perinteiselle ragù alla bologneselle.

Tänä päivänä sienipasta on levinnyt ympäri maailmaa, ja siitä on syntynyt monia variaatioita. Pohjois-Italiassa sitä valmistetaan usein voin ja valkoviinin kanssa, kun taas etelässä tomaattipohjainen sieniragu on yleisempi. Riippumatta alueesta, paras sienipasta perustuu aina laadukkaisiin raaka-aineisiin ja huolella haudutettuun kastikkeeseen, joka tuo esiin sienten syvän ja maanläheisen maun.

Suositukset

Zenato Valpolicella Superiore

Zenato Valpolicella Superiore

Valpolicella-viinit ovat perinteikkäitä ja monikäyttöisiä ruokaviinejä. Alueen ilmastoon vuosisatojen aikana sopeutuneet lajikkeet tuottavat marja-aromisia, ryhdikkään hapokkaita ja pehmeän tanniinisia punaviinejä, jotka edelleen pyöristyvät kypsyessään tynnyreissä ja pulloissaan. Superiore-merkintä ansaitaan tiiviillä laadulla ja pidemmällä tammitynnyrikypsytyksellä.  Zenaton Valpolicella Superiore onkin täyteläinen, ryhdikäs, mutta pyöreä viini. Aromeista löytyy kypsiä marjoja kuten luumua, karhunvatukkaa ja maraschino-kirsikkaa sekä alkavaa nahkaisuutta, paahteisuutta ja yrttejä.

Italia 15,99€