Melanzane alla Parmigiana leivät

star

5.0

1 arvio

Melanzane alla parmigiana
Ainekset

8-10:lle

2 munakoisoa

2 valkosipulin kynttä

½ dl laadukasta ekstraneitsyt oliiviöljyä + lisää viimeistelyyn

½ tl kuivattua oreganoa

1 tl hunajaa

suolaa, mustapippuria

2 mozzarellapalloa

1 vehnäpatonki

n. 2 dl paseerattua tomaattia

100 g pala Parmesanjuustoa

basilikaa

Melanzane alla parmigiana -leipäset Meri-Tuuli Väntsin reseptillä

Melanzane alla parmigiana on italialainen munakoisopaistos, joka tässä reseptissä taipuu herkullisiksi uunissa paahdetuiksi leiviksi. Tämä Meri-Tuuli Väntsin helppo melanzane -resepti yhdistää mehevän munakoison, tomaattikastikkeen ja sulavan juuston rapeaan patonkiin. Tarjoa leivät heti, kun juusto on vielä sulaa, ja viimeistele ne laadukkaalla oliiviöljyllä. Tämä melanzane alla parmigiana -resepti sopii täydellisesti rentoon illanviettoon tai alkupalaksi. Viiniksi suosittelemme italialaista, luonteikasta punaviiniä, kuten Toscanan Villa Antinoria, jonka hedelmäisyys täydentää tomaattisten ja juustoisten makujen tasapainon.

Ohjeet:

Kuumenna uuni 200 asteeseen grillivastuksin.

  1. Aloita melanzane alla pamegiana -leipien valmistus leikkamalla munakoisoista kanta pois ja kuutioimalla ne 1x1 cm:n kokoisiksi kuutioiksi. Viipaloi valkosipuli ohuesti. Kuumenna öljy pannussa, lisää munakoisokuutiot ja paista keskikovalla lämmöllä reilu 5 minuuttia, kunnes kuutiot alkavat ruskistumaan. Lisää sitten valkosipulit ja paistele vielä hetken. Mausta oreganolla, hunajalla, suolalla ja mustapippurilla.

  2. Revi mozzarellat paloiksi siivilään, jotta ylimääräinen neste valuu pois. Leikkaa patonki pituussuunnassa kahtia ja aseta puolikkaat pellille leivinpaperin päälle. Lusikoi leikkuupinnalle paseerattua tomaattia ja revi kämmenellinen basilikanlehtiä tomaatin päälle. Asettele sitten mozzarellapalat leiville ja ripottele päälle paahdettu munakoiso.

  3. Laita patongin puolikkaat uuniin keskitasoa yhtä ylemmälle tasolle, paahda 5-10 minuuttia, kunnes mozzarella on sulanut ja alkaa kuplimaan. Ota sitten leivät ulos ja peitä leipien pinta raastamalla päälle runsaasti parmesania mikroraastimella.

  4. Tipottele päälle vielä hyvää oliiviöljyä. Leikkaa patongit 4-6 palaan ja koristele melanzane-leipäset basilikanlehdillä.

Katso alta juomavinkkimme melanzanelle!

Näin onnistut varmasti: Melanzane alla parmigiana leipien valmistusvinkit

Munakoison oikea käsittely:
Munakoiso kannattaa leikata mahdollisimman tasakokoisiksi kuutioiksi, jotta ne kypsyvät yhtä aikaa. Voit myös ripotella palojen päälle suolaa ja antaa niiden vetäytyä 15–20 minuuttia ennen paistamista, jolloin ne päästävät osan kitkeryydestään. Pyyhi ylimääräinen neste pois ennen paistamista.

Paistotekniikalla on väliä:
Munakoiso imee itseensä runsaasti öljyä, joten käytä paistamiseen kuumaa pannua ja älä lisää kaikkea öljyä kerralla. Paista kuutioita pienissä erissä, jotta ne saavat kauniin paistopinnan eikä pannulle kerry liikaa kosteutta.

Valkosipulin lisääminen:
Lisää valkosipuli vasta, kun munakoisot ovat saaneet väriä. Valkosipuli kypsyy nopeasti ja palaa herkästi, joten lyhyt paistoaika riittää.

Tomaattikastikkeen tasapaino:
Käytä paseerattua tomaattia, mutta halutessasi voit lisätä pienen ripauksen sokeria tai hunajaa pyöristämään hapokkuutta. Myös laadukas oliiviöljy ja yrtit, kuten basilika tai oregano, tuovat syvyyttä makuun.

Mozzarellan kuivattaminen:
Revi mozzarella paloiksi ja valuta sitä hetki siivilässä ennen käyttöä. Tämä estää liikaa kosteutta päätymästä leivälle ja auttaa juustoa sulamaan kauniisti ilman vetisyyttä.

Leivän paisto ja juuston sulaminen:
Aseta leivät uunin ylemmälle tasolle, jotta mozzarella sulaa ja saa kevyesti väriä. Jos haluat extra-rapeaa pintaa, voit lopuksi käyttää grillivastusta muutaman minuutin ajan.

Täydellinen viimeistely:
Raasta parmesaani leiville heti uunista ottamisen jälkeen, jotta se tarttuu hyvin lämpimään pintaan. Lorauta lopuksi päälle laadukasta ekstraneitsytoliiviöljyä ja koristele tuoreilla basilikanlehdillä.

Näillä vinkeillä saat melanzane alla parmigiana leivät juuri oikeanlaisiksi – rapeiksi ulkopuolelta, mutta täyteläisiksi ja mehevän juustoisiksi sisältä.

Melanzane alla parmigiana – klassinen italialainen munakoisoruoka

Melanzane alla parmigiana on yksi Italian tunnetuimmista munakoisoruokalajeista, ja sen juuret ulottuvat Etelä-Italiaan, erityisesti Sisiliaan, Campaniaan ja Apuliaan. Vaikka reseptistä on useita paikallisia variaatioita, sen ydin on aina sama: kerroksittain aseteltu munakoiso, tomaattikastike ja juusto, yleensä mozzarella ja parmesaani.

Melanzanen tarkasta alkuperästä käydään yhä keskustelua, mutta nimi "parmigiana" ei viittaa parmesanjuustoon, vaan todennäköisesti sisilialaiseen sanaan parmiciana, joka viittaa päällekkäin ladottuihin puuluistoihin – aivan kuten munakoisoviipaleet asetellaan perinteisessä melanzane-reseptissä. Munakoiso saapui Italiaan jo keskiajalla arabivaikutteiden mukana, ja siitä tuli nopeasti olennainen osa eteläitalialaista keittiötä.

Vaikka melanzane alla parmigiana on perinteisesti kasvisruoka, siitä on syntynyt monia variaatioita, kuten tämä uunissa paahdettuihin leipiin muokattu versio. Reseptin suosio johtuu sen yksinkertaisista, mutta voimakkaista mauista ja siitä, että se edustaa täydellisesti italialaista keittiötä: laadukkaista raaka-aineista valmistettua, huolella maustettua ja rakkaudella valmistettua ruokaa.

Suositukset

Villa Antinori Rosso

Villa Antinori Rosso

Klassikkoviini, joka luotiin alunperin ensimmäiseksi kypsytyksestä nauttivaksi chiantiksi vuonna 1928. Sittemmin muun muassa syrah'sta runsautta ja mausteisuutta saanut viini muutettiin Toscana IGTksi vuonna 2001.

Italia 20,99€