Meri-Tuuli Väntsin punaviiniglaseeratut juurekset
Kuudelle
Valmistusaika 1h
3 punasipulia
4 pientä palsternakkaa
6 porkkanaa (monivärisiä, jos on saatavilla)
1 juuriselleri
4 pientä punajuurta
2 rkl oliiviöljyä
2 dl vihreitä linssejä
150 g kovaa vuohenjuustoa, esim. Viinitarhuri
hienoa merisuolaa
Punaviiniglasyyri2 tl juustokuminan siemeniä
2½ dl punaviiniä, Ribeiro Santo Pinha
¾ dl punaviinietikkaa
1 appelsiinin mehu
¾ dl juoksevaa hunajaa
1 kanelitanko
Kokkaa Meri-Tuuli Väntsin punaviiniglaseerattuja juureksia ja kaada lasiin mehevää Pinhaa
"Valmista juureksista hehkuva, punaviinillä maustettu pääruoka, jossa ’käpyviini’ eli Ribeiro Santo Pinha Reserva tuo juhlavaa hehkua yksinkertaisiin aineksiin. Tässä ruoassa punaviinistä keitetään juureksille täyteläinen liemi, joka tiivistyy uunissa paahdon aikana paksuksi, siirappiseksi kastikkeeksi ja glaseeraa juurekset. Uuniruoan viimeistelee vuohenjuusto ja rapeaksi paahtuvat linssit. Tarvitset kaksi pulloa viiniä: yhden reseptiin ja muutamaan kokkauslasilliseen, sekä tietenkin toisen pullon vieraiden kanssa nautittavaksi, sillä Pinha on täydellinen pari tälle kevättalven juuresruoalle." kertoo TV:stä tuttu juontaja ja kokki Meri-Tuuli Väntsi.
Ohjeet:
- Kuumenna uuni 180 asteeseen.
- Kuori punasipulit ja punajuuria lukuunottamatta kaikki juurekset. Leikkaa sipulit 1cm paksuiksi kiekoiksi ja asettele n. 25x40cm kokoisen uunivuoan pohjalle. Leikkaa palsternakat pituussuunnassa neljään lohkoon ja porkkanat pituussuunnassa puoliksi. Viipaloi juuriselleri 2cm paksuiksi kiekoiksi ja leikkaa kiekot pölkyiksi. Leikkaa punajuuret lohkoiksi.
- Asettele juurekset sipuleiden päälle ja pirskottele päälle oliiviöljyä ja merisuolaa. Laita uuniin siksi aikaa kun valmistat punajuuriglasyyrin.
- Laita juustokuminan siemenet pieneen kasariin ja laita liedelle paahtumaan, kunnes siemenet tuoksuvat kevyesti, kaada punaviini ja etikka kasariin. Mittaa loputkin glasyyrin ainekset kasariin ja kiehauta, keitä hiljaisella porinalla 5 minuuttia.
- Ota juurekset uunista ja kaada kuuma punaviiniglasyyri niiden päälle. Nosta juurekset takaisin uuniin. Paahda juureksia 45 minuuttia, mutta ota ne aina 10 minuutin välein ulos uunista ja lusikoi vuoan pohjalle kerääntyneellä punaviiniglasyyrillä.
- Sillä välin kun juurekset paahtuvat uunissa, kiehauta pieni kattilallinen vettä ja keitä siinä vihreät linssit kypsiksi, noin 20 minuuttia. Siivilöi linssit ja mausta suolalla, ripottele linssit viimeiseksi 10 minuutiksi juuresten päälle uunivuokaan paahtumaan.
- Tarjoa kypsät kasvikset joko uunivuoassa tai tarjoiluvadilla, siveltynä vuoan pohjalle jo loppuvaiheessa siirapiksi tiivistyneellä punaviiniglasyyrillä ja viimeisteltynä raastetulla vuohenjuustolla.
Suositukset
Pinha Ribeiro Santo Reserva
Portugalista Dãon viinialueelta kotoisin oleva Pinha Reserva on alueelle tyypillisen kolmen rypälelajikkeen harmoninen sekoitus. Viinin nimi Pinha = männynkäpy viittaa mäntyihin, jotka suojaavat ja viilentävät Ribeiro Santon tilan viinitarhoja ja antavat graniittisen maaperän tavoin viinille persoonallisuutta. Täyteläinen ja roteva viini on saanut kypsyä ranskalaisissa tammitynnyreissä 9 kuukauden ajan. Rouhean marjaisessa, hennon paahteisessa maussa on aavistus yrttisyyttä, hyvä hapokkuus sekä kypsät, pehmeät tanniinit. Pinha Reserva on monikäyttöinen viini, joka sopii myös juhlavampaan seuraan ja tilanteeseen, jolloin viiniltä halutaan enemmän rakennetta ja luonnetta.
Meri-Tuulin reseptit, punaviiniglaseeratut juurekset sekä ihanan mausteinen pata, ovat räätälöityjä Pinha Reservalle. Testaa reseptejä ja ilahduta ystäviäsi talvisen lämpimällä makumaailmalla!
Viinilehti: ****-tähteä & Harmoninen ja laadultaan erinomainen
Helsingin Sanomat: ****-tähteä & Hintaluokassaan loistava
Iltalehti Sari Siren: Löytö