Fenkoli Quiche
250 g vehnäjauhoja
150 g kylmää voita, 1x1 cm kuutioina
1 tl suolaa
1 kananmunan keltuainen
n. 50ml vettä
(voit myös tehdä quichen kaupan valmiiseen piirakkataikinaa)
Täyte1 iso fenkoli
½ purjosipuli
1 tl suolaa
1 tl kuivattua rakuunaa
1 rkl Dijon-en-grains –sinappia
100 g raastettua voimakasta juustoa, esim. Gruyere
3 kananmunaa
3 dl kermaa
mustapippuria
Lopuksi¾ dl rouhittua mantelia
2 rkl fariinisokeria
1 rkl sulaa voita

Tv-kokki Meri-Tuuli Väntsi
Meri-Tuuli Väntsin quichessa maistuu Ranska: voinen aito quichetaikina, höyrytetty fenkoli joka maustetaan Dijonin sinapilla ja rakuunalla sekä päällä mantelista paistettu crumble.
Fenkoli Quiche valmistuohje
- Mittaa jauhot isoon kulhoon ja nypi rouheeksi voin kanssa. Lisää suola, keltuainen sekä vesi 1 rkl kerrallaan, kunnes ainekset muodostavat taikinan. Älä vaivaa, vaan muotoile kevyesti palloksi ja paina pallo 3cm paksuksi pyöreäksi levyksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa 2h.
- Poista fenkolista kuivat päädyt ja leikkaa pituussuunnassa neljään osaan. Pese purjo ja pätki muutamaan osaan. Kypsennä kasviksia 8-10 minuuttia höyryssä, kunnes terävä veitsi läpäisee helposti fenkolin. Nosta pois kattilasta ja anna jäähtyä.
- Nosta taikina huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen leipomista. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Ota n. 26cm piirakkavuoka tai irtopohjavuoka ja vuoraa se leivinpaperilla tai voitele huolelisesti.
- Kauli piirakkataikina 3mm paksuksi levyksi ja painele piirakkavuokaan. Tasoita reuna pienellä terävällä veitsellä. Levitä Dijonin sinappi pohjaan.
- Suikaloi jäähtynyt fenkoli ja purjo ja yhdistä kulhossa, mausta suolalla ja rakuunalla. Levitä puolet piirakkavuokaan, ripottele sitten vuokaan puolet juustosta ja toista sama lopuilla kasviksilla ja juustoraasteella.
- Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja lisää kerma. Mausta mustapippurilla ja kaada piirakkavuokaan.
- Paista piirakkaa uunin keskiosassa noin 35 minuuttia, kunnes sen pinta on hyytynyt. Sekoita mantelirouhe, sula voi ja fariinisokeri ja lusikoi quichen pinnan päälle, jatka piiraan paistamista vielä 15-20 minuuttia, kunnes se on kypsä ja tuntuu napakalta kun sitä kevyesti taputtaa keskeltä.
- Anna jäähtyä ja leikkaa vasta huoneenlämpöisenä.