Meri-Tuuli Väntsin Fenkoli Quiche & Pinknik

Meri-Tuuli Väntsin Fenkoli Quiche & Pinknik
Taikina

250 g vehnäjauhoja

150 g kylmää voita, 1x1 cm kuutioina

1 tl suolaa

1 kananmunan keltuainen

n. 50ml vettä

(voit myös tehdä quichen kaupan valmiiseen piirakkataikinaa)

Täyte

1 iso fenkoli

½ purjosipuli

1 tl suolaa

1 tl kuivattua rakuunaa

1 rkl Dijon-en-grains –sinappia

100 g raastettua voimakasta juustoa, esim. Gruyere

3 kananmunaa

3 dl kermaa

mustapippuria

Lopuksi

¾ dl rouhittua mantelia

2 rkl fariinisokeria

1 rkl sulaa voita


Tv-kokki Meri-Tuuli Väntsi

PINKNIK on kuin laatikollinen Provencea! Se on rutikuiva ja rapea roseeviini, eli nautiskelujuoma viipyileviin piknikkeihin. Meri-Tuuli teki Pinknikin kanssa tarjottavaksi fenkoliquichen, piiraan jolla on paikkansa pyörän tarakalle köytetyssä piknikkorissa ja myös kesän juhlapöydässä.

Meri-Tuulen quichessa maistuu Ranska: on voinen aito quichetaikina, höyrytetty fenkoli joka maustetaan Dijonin sinapilla ja rakuunalla sekä päällä mantelista paistettu crumble.

Miksi sitten BIB, eli bag in box? Koska laatikossa kuljetettuna ja myytynä viinin hiilijalanjälki on kaikista pienin, alle viidesosan lasipullon hiilijalanjäljestä. Ja koska roseeviini on tehty nautittavaksi nuorena, rennosti ja hyvässä seurassa, ruoan tai pikkusuolaisten kera.

Pinknik tehdään Languedocissa Montrosen tilalla, jossa viinin viljelyä tehdään kestävän kehityksen periaatteilla ja tätä nykyä tämä jo 1700-luvulta asti toiminut viinitila myös kompensoi hiilijalanjälkensä, eli Pinknik on hiilineutraali valinta.

PINKNIKin pakkaus on kaunis kuin macaron, joten tämän boksin nostaa mielellään esille kun on juhlan aika tai vie vaikkapa mökkituliaiseksi.

  1. Mittaa jauhot isoon kulhoon ja nypi rouheeksi voin kanssa. Lisää suola, keltuainen sekä vesi 1 rkl kerrallaan, kunnes ainekset muodostavat taikinan. Älä vaivaa, vaan muotoile kevyesti palloksi ja paina pallo 3cm paksuksi pyöreäksi levyksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa 2h.
  2. Poista fenkolista kuivat päädyt ja leikkaa pituussuunnassa neljään osaan. Pese purjo ja pätki muutamaan osaan. Kypsennä kasviksia 8-10 minuuttia höyryssä, kunnes terävä veitsi läpäisee helposti fenkolin. Nosta pois kattilasta ja anna jäähtyä.
  3. Nosta taikina huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen leipomista. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Ota n. 26cm piirakkavuoka tai irtopohjavuoka ja vuoraa se leivinpaperilla tai voitele huolelisesti.
  4. Kauli piirakkataikina 3mm paksuksi levyksi ja painele piirakkavuokaan. Tasoita reuna pienellä terävällä veitsellä. Levitä Dijonin sinappi pohjaan.
  5. Suikaloi jäähtynyt fenkoli ja purjo ja yhdistä kulhossa, mausta suolalla ja rakuunalla. Levitä puolet piirakkavuokaan, ripottele sitten vuokaan puolet juustosta ja toista sama lopuilla kasviksilla ja juustoraasteella.
  6. Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja lisää kerma. Mausta mustapippurilla ja kaada piirakkavuokaan.
  7. Paista piirakkaa uunin keskiosassa noin 35 minuuttia, kunnes sen pinta on hyytynyt. Sekoita mantelirouhe, sula voi ja fariinisokeri ja lusikoi quichen pinnan päälle, jatka piiraan paistamista vielä 15-20 minuuttia, kunnes se on kypsä ja tuntuu napakalta kun sitä kevyesti taputtaa keskeltä.
  8. Anna jäähtyä ja leikkaa vasta huoneenlämpöisenä. Tarjoa PINKNIK –roseeviinin ja vihreän salaatin kera.

Suositukset

Montrose Rosé

Montrose Rosé

Klassinen etelä-ranskalainen täysin kuiva, mutta herkullisen hedelmäinen roseeviini, joka hurmaa raikkaudellaan. 

Bernard ja Olivier Coste viljelevät ja valmistavat viinejä Domaine Montrosen tilallaan jo 9. sukupolvessa. Tilaa viljellään kestävän kehityksen periaattein seuraavaa sukupolvea ajatellen ilman torjunta-aineita ja tarhoja reunustavat tuhannet oliivi-, manteli-, kvitteni- ja villiomenapuut tarjoten suojaa luonnon monimuotoisuudelle. Isä ja poika Coste huolehtivat myös viinitilansa hiilijalanjäljestä kompensoimalla hiilidioksidipäästönsä sataprosenttisesti.

Ranska 14,98€
Domaine Montrose Pinknik Rosé

Domaine Montrose Pinknik Rosé

Etelä-Ranskan eleganssia niin viinin tyylissä kuin kauniissa pakkauksessa! Domaine Montrosen Pinknik Rosé ihastuttaa raikkaan kepeällä olemuksellaan, jossa villivadelman ja persikan aromeja saattelee kepeä kukkaisuus ja yrttisyys. Täydellinen kesäviini niin seurusteluun kuin kesän ruokapöytään, terassille ja seurusteluun.

Ranska 23,99€