Juhlavat suupalat juhliin
noin 16 palaa (8 annosta)
Täyte
200 g graavisiikaa
100 g valkosipulista tuorejuustoa
¼ tl valkopippurirouhetta
½ dl ruohosipulia silppuna
½ dl tilliä silppuna
½ dl korianteria silppuna
Lisäksi
noin 200 g (10 viipaletta) vaaleaa, isoa paahtoleipäviipaletta
100 g valkosipulista tuorejuustoa
1 tlk (noin 100 g) savustettuja simpukoita
(1 luomusitruuna)
Portviiniset maksapasteijapalatnoin 24 palaa (8 annosta)
250 g (3 levyä) voitaikinaa (pakaste, valmiiksi kaulittuja levyjä)
Voitelu
1 kananmuna
2 rkl seesaminsieniä
1 rkl pinjansiemeniä rouhittuna
Täyte
200 g (maalais)maksapasteijaa
noin 3 rkl portviiniä, esim. Graham’s Late Bottled Vintage Port 2015
Kurkut
¼ —½ tuoretta kurkkua
1 dl vettä
½ dl vaaleaa balsamietikkaa
3 rkl sokeria
½ tl suolaa
Herkulliset suupalat juhliin
Suupalat sopivat loistavasti tervetuliaisiksi juhla-aterian alkuun, varsinkin kun lasissa kuplii ihanaa samppanjaa tai kuohuviiniä.
Valmista siikapalat jo tarjoilua edeltävänä päivänä, jolloin leipä kostuu kalatahnasta sopivasti. Ne on helppo paloitella tarjolle vaikka sitä mukaa, jos vieraita tulee tipotellen. Rullat maistuvat oivasti myös sellaisenaan, mutta pienen pikanttiuden niille antaa tikkuun pujotettu savusimpukka.
Paista maksapasteijapalojen pohjat myös edellisenä päivänä. Voit halkaista ne valmiiksi odottamaan täytettä. Portviini aateloi valmiin maksapasteijan tyylikkääksi. Marinoidut kurkkutikut antavat kokonaisuudelle pirteää makusärmää.
Siika-yrttirullat
- HIENONNA graavisiika veitsellä pieneksi hakkelukseksi. Sekoita mukaan tuorejuusto. Mausta seos pippurilla ja reilulla puolella yrttisilpuista. Pane tahna jääkaappiin maustumaan.
- LEIKKAA leivistä kuoret pois (paahda kuoret vaikka pannulla salaattiin krutongeiksi). Kauli leipiä hieman litteämmiksi.
- LEVITÄ työpöydälle muovikelmu ja asettele leipäviipaleet vierekkäin suorakaiteeksi (2 leipää syvyys, 5 leipää leveys).
- LEVITÄ siikatahna leiville. Kääri leivät rullaksi pitkältä sivulta kääretortun tapaan. Kietaise tiiviisti kelmuun ja nosta jääkaappiin vetäytymään mieluiten yön ajaksi.
- SIVELE rulla kauttaaltaan ohuelti lopulla tuorejuustolla ja ripottele pinnalle yrttisilppua.
- LEIKKAA rulla noin 16 palaksi. Leikkaa halutessasi sitruunasta koristeviipalepaloja.
- KEIHÄSTÄ valutettu simpukka ja sitruunapala cocktailtikkuun ja työnnä perään siikaleipärulla.
- ASETTELE maukkaat suupalat tarjottimelle ja nauti viileän samppanjan kera.
- LEVITÄ jäiset voitaikinalevyt leivinpaperin päälle sulamaan.
- SEKOITA kurkkujen liemiainekset keskenään. Leikkaa kurkku ohuiksi tulitikuiksi ja sekoita ne liemeen maustumaan.
- LEIKKAA kukin sulanut levy taikinapyörällä 8 palaksi (noin 4 x 4 sentin neliöiksi).
- VOITELE voitaikinalevyt munalla. Ripottele pintaan seesami-pinjaseosta.
- PAISTA palat 225-asteisessa uunissa noin 14 minuuttia. Kohotessaan palat irtoavat toisistaan.
- LEIKKAA jäähtyneet palat sahateräveitsellä halki.
- ENNEN tarjoilua, notkista maksapatee portviinillä. Lusikoi seosta palojen alapuolelle ja nosta päälle muutamia kurkkutikkuja. Nosta kansi päälle.
- Vinkki! Nappaa Alkosta esimerkiksi Graham's Late Bottled Vintage portviini, ylijääneen portviinin voit nautiskella myöhemmin vaikkapa juustojen kera! Tutustu jälkiruokajuomiin ja jälkkäreihin täältä.
- TARJOILE portviiniaromiset maksapasteijapalat samppanjan seurassa.
Tutustu myös parhaisiin kuohuviiniin juhliin!
Teksti: Marita Joutjärvi
Kuvat: Satu Nyström