Kantarellirisotto

4 hengelle
8 dl + 2 dl kantarelleja
3 salottisipulia
1/2 dl oliiviöljyä
2 1/2 dl Carnaroli-riisiä
2 ½ dl Tommasi Le Rosse Pinot Grigio-valkoviiniä
3 rkl tuoreita timjaminlehtiä
7 dl kanalientä
50 g voita
75 g parmesaania
mustapippuria myllystä
suolaa
Mari Moilasen suussa sulava kantarellirisotto
Loppukesästä ja alkusyksystä sienimetsässä voi löytää toinen toistaan herkullisempia sieniä. Ruokatoimittaja Mari Moilanen vinkkaa, kuinka valmistetaan perinteinen kantarellirisotto erityisen hyvin! Näillä ohjeilla hurmaat ruokapöytäsi vieraat.
Ohjeet:
- Puhdista ja paloittele kantarellit. Jätä 2 desilitraa pieniä, kokonaisia sieniä koristeeksi.
- Kuumenna nokare voita pannulla ja paista ensin kokonaiset sienet. Kun ne ovat valmiita, siirrä ne sivuun odottamaan ja paista paloitellut sienet.
- Hienonna sipulit. Raasta parmesaani raastimen hienolla terällä raasteeksi.
- Kuullota sipuleita syvässä kasarissa tai wokissa oliiviöljyssä, kunnes ne ovat pehmeitä. Soseuta sipulit sauvasekoittimella.
- Lisää pannulle sipulisoseen kanssa riisi ja kuullota hetki. Kaada joukkoon valkoviini ja anna kiehahtaa.
- Lisää kanalientä riisin joukkoon kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen. Kun olet lisännyt puolet nesteestä, lisää risoton joukkoon paistetut sienet, voi ja timjami. Jatka kypsentämistä ja lisää lientä aina edellisen satsin imeydyttyä. Lisää loppuvaiheessa parmesaaniraaste.
- Kypsennä risottoa 18 minuutin ajan. Mausta suolalla ja pippurilla ja nosta lautasille. Koristele paistetuilla kantarelleilla, parmesaaniraasteella ja timjaminlehdillä.
Vinkki:
Voit kuullottaa sipulit ilman soseuttamista, mutta soseutus lisää risoton herkullista kermaisuutta.
Kuva: Mari Moilanen, jotainmaukasta.fi
Jos risottoa jää, tee siitä ihania kantarelliarancineja seuraavana päivänä. (Marin tattiarancinireseptistä voit hakea inspiraatiota)
Suositukset
Tommasi Pinot Grigio Le Rosse
Tämä Tommasin Pinot Grigio on monikäyttöinen viinikaveri. Valpolicellan sydämestä tuleva raikas valkoviini on kuiva mutta hedelmäinen. Keskitäyteläinen kokonaisuus tekee siitä loistavan parin kantarellirisoton lisäksi kevyille alkupaloille ja herkille kalaruoille. Loistava viini myös seurusteluun.

Tommasi Pinot Grigio Le Rosse
Tämä Tommasin Pinot Grigio on monikäyttöinen viinikaveri. Valpolicellan sydämestä tuleva raikas valkoviini on kuiva mutta hedelmäinen. Keskitäyteläinen kokonaisuus tekee siitä loistavan parin kantarellirisoton lisäksi kevyille alkupaloille ja herkille kalaruoille. Loistava viini myös seurusteluun.

