Viini sienille

viini sienille

Mikä viini sienille sopisi? Nappaa alta viinit erilaisille sieniruoille!

Sienet rakastavat viiniä. Ruoan ja viinin yhdistämisen perussäännöt muistamalla pääsee jo pitkälle ja valikoituu oikea viini sienille:
  • Kevyelle kevyttä
  • Tuhdille tuhtia
  • Hapokkaalle ja rasvaiselle hapokasta
  • Makealle makeaa

Erilaiset sieniruoat vaativat erilaisen viinin seurakseen

Sienilajien makumaailma vaihtelee kevyestä herkkusienestä ja kanttarellista voimakkaamman makuisiin mustatorvisieniin, herkkutattiin ja suppilovahveroihin. Useimmiten sienet tarjoillaan kuitenkin osana kokonaisuutta, joten viinivalintaan vaikuttaa ennen kaikkea miten ja minkä kanssa sienet on valmistettu: 

  • Sienirisotto nauttii raikkaan marjaisista viineistä
  • Sienillä höystetyt lihapadat tai kermaiset sienikastikkeet vaativat myös viiniltä enemmän voimaa
  • Jotkut sieniruoat, kuten kastikkeet ja keitot, voivat olla varsin suolaisia. Tällöin tasapainottavana parina toimii esimerkiksi jäännösokeria sisältävä riesling

Miten maustaminen vaikuttaa viinin valintaan?

  • Sienet sisältävät runsaasti umamin makua, joten raakojen sienten kanssa tanniinit kannattaa unohtaa
  • Suolaus sekä ennen kaikkea kypsennys auttavat kuitenkin tässä, ja useat sienten klassikkoviinit ovat juuri punaisia
  • Unohtumattomimmat makuparit syntyvät, jos myös viinistä löytyy pullokypsytyksessä syntyneitä maanläheisiä aromeja.

Inspiroidu K-Ruoan sieniresepteistä!

Nämä 3 viiniä sopivat taatusti riistaruoan kanssa

Suositukset

Black Tower Riesling Gewürztraminer

Black Tower Riesling Gewürztraminer

Puolikuva, kukkaisen hedelmäinen ja hurmaava valkoviini Suomen yhdeltä suosituimmalta saksalaiselta viinitalolta. Viini on omiaan etenkin aasialaisittain maustettujen sieniruokien, kuten tulisen suppissopan kanssa.

Saksa 10,99€
Raimat Abadia Crianza Organic

Raimat Abadia Crianza Organic

Kuuman kasvukauden aromaattisiksi rikastamat luomurypäleet saavat aikaiseksi runsaan suutuntuman. Tasapainoiset tanniinit, miellyttävä pyöreys ja kevyt tammisuus janoavat seurakseen syksyn tullen rustiikkisia sieniruokia kuten herkkusieniä. Viinin seurassa myös paahdetut kasvikset ja pataruoat heräävät henkiin.

Espanja 11,99€
Pinha Ribeiro Santo Reserva

Pinha Ribeiro Santo Reserva

Ribeiro Santon klassikko, Dãon muinaisilta "pyhän joen" papeilta nimensä saanut  "käpyviini" (pinha = käpy). Graniittisesta maaperästä sekä viinitarhoja ympäröivistä mänty-, tammi- ja eukalyptusmetsistä persoonallisuutensa saanut täyteläinen, tanniininen ja tumman kirsikkainen ja jopa mokkainen punaviini.

Ranska 13,90€
Gustave Lorentz Pinot Noir Evidence

Gustave Lorentz Pinot Noir Evidence

Tyylikkään hienostunut viini, jonka runsas makumaailma on täynnä kirsikkaa ja hieman tammea. Rypäleet tulevat tarhoilta, jotka ovat lähellä Altenberg de Bergheim Classé Grand Cru:ta. Tyylikkään hienostunut viini sopii erityisesti kumppaniksi vaalealle lihalle, riistalle, juustoille sekä aavistuksen mausteiselle aasialaiselle ruoalle.

Italia 21,99€
Château de la Greffière Mâcon Vieilles Vignes

Château de la Greffière Mâcon Vieilles Vignes

Tämä viini on Burgundin eteläosasta, kolmelta pieneltä tilalta, joissa viiniköynnökset ovat yli 50 vuotta vanhoja. Viini on käynyt tammitynnyreissä ja kypsytetty 12 kuukautta tammessa, saaden aikaiseksi täyteläisen ja tyylikkään tammisen Chardonnayn, joka sopii äärimmäisen hyvin sienten seuralaiseksi. Rajoitettu saatavuus ja uskomaton hinta-laatusuhde.

Ranska 21,90€
Dal Cero Vigneto Runcata Soave Superiore

Dal Cero Vigneto Runcata Soave Superiore

Pirteän ja hedelmäisen valkokullankeltaisen viinin tuoksussa on mehevää hedelmäisyyttä, paahteisuutta ja mausteisuutta sekä leveää kermaisuutta. Maultaan viini on runsas, kuiva, yrttinen ja sitruksinen. Hapokas mutta erittäin balansoitu ja ryhdikäs kokonaisuus sopii erinomaisesti sienten, punalihaisten kalojen ja äyriäisten kanssa.

Italia 28,90€