Viini sienille
Mikä viini sienille sopisi? Nappaa alta viinit erilaisille sieniruoille!
Sienet rakastavat viiniä. Ruoan ja viinin yhdistämisen perussäännöt muistamalla pääsee jo pitkälle ja valikoituu oikea viini sienille:- Kevyelle kevyttä
- Tuhdille tuhtia
- Hapokkaalle ja rasvaiselle hapokasta
- Makealle makeaa
Erilaiset sieniruoat vaativat erilaisen viinin seurakseen
Sienilajien makumaailma vaihtelee kevyestä herkkusienestä ja kanttarellista voimakkaamman makuisiin mustatorvisieniin, herkkutattiin ja suppilovahveroihin. Useimmiten sienet tarjoillaan kuitenkin osana kokonaisuutta, joten viinivalintaan vaikuttaa ennen kaikkea miten ja minkä kanssa sienet on valmistettu:
- Sienirisotto nauttii raikkaan marjaisista viineistä
- Sienillä höystetyt lihapadat tai kermaiset sienikastikkeet vaativat myös viiniltä enemmän voimaa
- Jotkut sieniruoat, kuten kastikkeet ja keitot, voivat olla varsin suolaisia. Tällöin tasapainottavana parina toimii esimerkiksi jäännösokeria sisältävä riesling
Miten maustaminen vaikuttaa viinin valintaan?
- Sienet sisältävät runsaasti umamin makua, joten raakojen sienten kanssa tanniinit kannattaa unohtaa
- Suolaus sekä ennen kaikkea kypsennys auttavat kuitenkin tässä, ja useat sienten klassikkoviinit ovat juuri punaisia
- Unohtumattomimmat makuparit syntyvät, jos myös viinistä löytyy pullokypsytyksessä syntyneitä maanläheisiä aromeja.
Maailman paras sienirisotto
Etsitkö täydellistä sienirisottoreseptiä? Tämä maailman paras sienirisotto-ohje tarjoaa täydellisen yhdistelmän makua ja tekstuuria. Valitse alta sopiva viini sienirisotolle.
Mari Moilasen täydellinen kantarellirisotto
Loppukesästä ja alkusyksystä sienimetsässä voi löytää toinen toistaan herkullisempia sieniä. Ruokatoimittaja Mari Moilanen jakaa salaisuutensa täydelliseen, valkoviiniin valmistettavaan kantarellirisottoon, jolla hurmaat illallisvieraasi. Selkeä kantarellirisotto-ohje on helppo valmistaa ja nostaa perinteisen risoton ihan uudelle tasolle. Lähde kantarellimetsään tai kipaise torille ja valmista tämä sydäntä lämmittävä kantarellirisotto valkoviinillä. Mari Moilasen ohjeella sinusta tulee risoton mestari hetkessä ja meidän Viinipostin vinkeillä valitset oikean viini, Tommasi Valpolicellan, risoton kylkeen.
Suositukset
Black Tower Rivaner
Lempeän puolimakea ja kukkaisen hedelmäinen valkoviini Suomen tunnetuimmalta saksalaiselta viinitalolta. Viini on omiaan etenkin mausteiselle ruolle; suosittele siis asiakasta yhdistämään tämä valkoviini aasialaisittain maustetuille sieniruoille, kuten tuliselle suppisopalle.
Plan B Shiraz
Australialainen Plan B -viinitalo tarjoaa erinomaista hinta-laatusuhdetta suomalaiseen makuun. Pyöreä ja pehmeä Shiraz on maltillinen hapoiltaan ja tanniineiltaan. Hempeän hilloinen ja muhkean marjainen punaviini sopisi vaikkapa sienipiirakan kylkeen tai syksyiselle riista-annokselle sienikastikkeen kera.
Viinilehti: ⭐⭐⭐ Laadukas ja hyvin tehty
Louis Latour Ardèche Chardonnay
Viinin hedelmäiset ja mineraaliset sävyt sopivat hyvin sienten maanläheisten makujen kanssa. Tämä yhdistelmä tuo esiin sekä viinin että sienten parhaat puolet; viinin raikkaus ja happamuus tasapainottavat sienten rikkauden ja umamimaisuuden, luoden harmonisen makuelämyksen.
Prunotto Bansella Nizza
Tarha-barbera historialliselta tuottajalta, joka tunnetaan mm. tarhaviinien pioneerina Piemontessa (Barolo Bussia ja Barbera Pian Romualdo v. 1961). Nizzan tuotantoalue Astin kaupungin liepeillä Piemontessa on jo kauan ollut tunnettu erinomaisista Barberoistaan. Vuodesta 2014 Nizzan alueen viinit ovat olleet DOCG-luokiteltuja. Viini on lämmin ja täyteläinen sekä samalla raikkaan hapokas. Se sopii erityisen hyvin erilaisille sieniruoille sekä pitkään haudutetuille lihapadoille.
Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐ Harmoninen ja laadultaan erinomainen
Vérizet Viré-Clessé Quintaine
Viré-Clessé on nuori apellaatio eteläisessä Burgundissa, Côte Mâconnais’n alueella. Alueen viinit tunnetaan kypsästä hedelmästä, runsaudesta ja mineraalisuudesta. Vérizet’n Viré-Clessé on yhtä aikaa runsas ja hienostunut, sen kerroksellisesta tuoksusta voi erottaa mm. mesiangervoa, valkoista persikkaa, aprikoosia ja kukkaisuutta. Runsas hapokkuus kannattelee viiniä hienosti.