6 viiniä erilaisille sieniruoille

viini sienille

Mikä viini sienille sopisi? Nappaa alta viinit erilaisille sieniruoille!

Sienet rakastavat viiniä. Ruoan ja viinin yhdistämisen perussäännöt muistamalla pääsee jo pitkälle ja valikoituu oikea viini sienille:
  • Kevyelle kevyttä
  • Tuhdille tuhtia
  • Hapokkaalle ja rasvaiselle hapokasta
  • Makealle makeaa

Erilaiset sieniruoat vaativat erilaisen viinin seurakseen

Sienilajien makumaailma vaihtelee kevyestä herkkusienestä ja kanttarellista voimakkaamman makuisiin mustatorvisieniin, herkkutattiin ja suppilovahveroihin. Useimmiten sienet tarjoillaan kuitenkin osana kokonaisuutta, joten viinivalintaan vaikuttaa ennen kaikkea miten ja minkä kanssa sienet on valmistettu: 

  • Sienirisotto nauttii raikkaan marjaisista viineistä
  • Sienillä höystetyt lihapadat tai kermaiset sienikastikkeet vaativat myös viiniltä enemmän voimaa
  • Jotkut sieniruoat, kuten kastikkeet ja keitot, voivat olla varsin suolaisia. Tällöin tasapainottavana parina toimii esimerkiksi jäännösokeria sisältävä riesling

Miten maustaminen vaikuttaa viinin valintaan?

  • Sienet sisältävät runsaasti umamin makua, joten raakojen sienten kanssa tanniinit kannattaa unohtaa
  • Suolaus sekä ennen kaikkea kypsennys auttavat kuitenkin tässä, ja useat sienten klassikkoviinit ovat juuri punaisia
  • Unohtumattomimmat makuparit syntyvät, jos myös viinistä löytyy pullokypsytyksessä syntyneitä maanläheisiä aromeja.
Inspiroidu K-Ruoan sieniresepteistä! Nämä 3 viiniä sopivat taatusti riistaruoan kanssa

Suositukset

Black Tower Riesling Gewürztraminer

Black Tower Riesling Gewürztraminer

Aasialaisittain maustetuille sieniruoille

Puolikuva, kukkaisen hedelmäinen ja hurmaava valkoviinisuomen suosituimmalta saksalaiselta viinitalolta. Viini on omiaan etenkin aasialaisittain maustettujen sieniruokien, kuten tulisen suppisopan kanssa.

Saksa 10,29€
Tommasi Valpolicella

Tommasi Valpolicella

Kantarelliherkuille

Maineikkaalta Valpolicellan tuottajalta kevyt ja ihanan rustiikkinen viini. Monikäyttöinen laadukas arkiviini sopii niin sieniruoille, pastoille, pizzoille, juustoille kuin haudutetuille liharuoillekin. Suosittele asiakasta testaamaan esimerkiksi kantarellipiirakan taikka -pastan kanssa!

Italia 13,59€
Château de Seguin

Château de Seguin

Tummat liharuoat sienilisukkeiden kera

Tyypillinen bordeauxblendi, jossa erityyppiset lajikkeet täydentävät toisiaan. Supérieurmerkintä ansaitaan rajoittamalla satoa ja tuottaen näin tiiviimpää ja laadukkaampaa viiniä, jota myös kypsytetään ”perusbordeaux’ta” pidempään.

HVE SERTIFIOITU

Ranska 14,98€
Château de la Greffière Mâcon Vieilles Vignes

Château de la Greffière Mâcon Vieilles Vignes

Yleisviini sieniruoille

Kauniin vaaleankeltainen kuiva valkoviini Bourgognen alueelta. Maultansa kypsän sitruksinen, keltaluumuinen, voinen, pähkinäinen, kuiva ja hapokas.

HVE SERTIFIOITU

Ranska 16,99€
Prunotto Bansella Nizza

Prunotto Bansella Nizza

Sienirisotot ja -pastat

Bansellan runsas, kypsä marjaisuus ja runsas hapokkuus istuu mainiosti pekonilla ja punaviinillä höystetyn sienirisoton seuraan. Barbera kosiskelee myös runsaita pastoja; kokeile hieman viilennettynä suppilovahveropastan kanssa.

Italia 19,99€
Vietti Perbacco Nebbiolo

Vietti Perbacco Nebbiolo

Tryffelille ja yrttiset sienilisukkeet

Perbacco on Barolon alueen läpileikkaus: rypäleet tähän kerätään valikoiduilta tarhoilta ympäri Barolon aluetta. Intensiivinen, ikääntyessään kompleksinen makumaailma täyttyy punaisista marjoista, nahasta, sikarilaatikosta, kuivatuista kukista ja mintusta. Runsaalla tryffelillä höystettyä tartaria ei voisi paremmin parittaa. Tryffeleitä odotellessa sopii mainiosti myös yrttiset, paistetut sienet pienriistan kyljessä.

VEGAANI. LUOMUVILJELTY, MUTTA EI VIELÄ SERTIFIOITU.

Italia 28,20€