Viini sienille

Mikä viini sienille sopisi? Nappaa alta viinit erilaisille sieniruoille!
Sienet rakastavat viiniä. Ruoan ja viinin yhdistämisen perussäännöt muistamalla pääsee jo pitkälle ja valikoituu oikea viini sienille:- Kevyelle kevyttä
- Tuhdille tuhtia
- Hapokkaalle ja rasvaiselle hapokasta
- Makealle makeaa
Erilaiset sieniruoat vaativat erilaisen viinin seurakseen
Sienilajien makumaailma vaihtelee kevyestä herkkusienestä ja kanttarellista voimakkaamman makuisiin mustatorvisieniin, herkkutattiin ja suppilovahveroihin. Useimmiten sienet tarjoillaan kuitenkin osana kokonaisuutta, joten viinivalintaan vaikuttaa ennen kaikkea miten ja minkä kanssa sienet on valmistettu:
- Sienirisotto nauttii raikkaan marjaisista viineistä
- Sienillä höystetyt lihapadat tai kermaiset sienikastikkeet vaativat myös viiniltä enemmän voimaa
- Jotkut sieniruoat, kuten kastikkeet ja keitot, voivat olla varsin suolaisia. Tällöin tasapainottavana parina toimii esimerkiksi jäännösokeria sisältävä riesling
Miten maustaminen vaikuttaa viinin valintaan?
- Sienet sisältävät runsaasti umamin makua, joten raakojen sienten kanssa tanniinit kannattaa unohtaa
- Suolaus sekä ennen kaikkea kypsennys auttavat kuitenkin tässä, ja useat sienten klassikkoviinit ovat juuri punaisia
- Unohtumattomimmat makuparit syntyvät, jos myös viinistä löytyy pullokypsytyksessä syntyneitä maanläheisiä aromeja.
Maailman paras sienirisotto
Etsitkö täydellistä sienirisottoreseptiä? Tämä maailman paras sienirisotto-ohje tarjoaa täydellisen yhdistelmän makua ja tekstuuria. Valitse alta sopiva viini sienirisotolle.
Mari Moilasen täydellinen kantarellirisotto
Loppukesästä ja alkusyksystä sienimetsässä voi löytää toinen toistaan herkullisempia sieniä. Ruokatoimittaja Mari Moilanen jakaa salaisuutensa täydelliseen, valkoviiniin valmistettavaan kantarellirisottoon, jolla hurmaat illallisvieraasi. Selkeä kantarellirisotto-ohje on helppo valmistaa ja nostaa perinteisen risoton ihan uudelle tasolle. Lähde kantarellimetsään tai kipaise torille ja valmista tämä sydäntä lämmittävä kantarellirisotto valkoviinillä. Mari Moilasen ohjeella sinusta tulee risoton mestari hetkessä ja meidän Viinipostin vinkeillä valitset oikean viini, Tommasi Valpolicellan, risoton kylkeen.
Suositukset

Tommasi Le Rosse Pinot Grigio
Tommasin viiniperheen monikäyttöinen pinot grigio on hurmannut suomalaisia viininystäviä jo vuosia, eikä ihme! Raikkaan valkoviinin keskitäyteläinen maku on kuiva, mutta hedelmäinen. Viini hurmaa kypsien omenoiden ja päärynöiden aromeille sekä kuivalla ja tasapainoisella makumaailmallaan. Herkkupari näin syksyllä esimerkiksi kanterellirisoton kanssa. Myös kevyet alkupalat, vihannes- ja pastakeitot sekä herkät kalat löytävät tästä valkoviinistä parinsa.

Zenato Lugana Riserva "Sergio Zenato"
Yksi Suomen tunnetuimmista italialaisista viinitaloista Zenato hurmaa maistajansa ensi siemaisulla. Perhetila tuottaa viinejä Veneton maakunnassa Luganan ja Valpolicella Classicon parhailla alueilla. Tuotannon kiintopisteenä on aina ollut Luganassa uniikista Trebbiano di Luganasta valmistettu valkoviini.
Zenato Lugana Riservaan käytetyt rypäleet tulevat Podere Massoni -nimiseltä tarhalta, jonka köynnökset ovat keskimäärin 20 vuotta vanhoja. Tuloksena on runsas kokonaisuus; tuoksussa trooppisia hedelmiä, kukkaisuutta, voita ja pähkinää sekä maussa trooppisia hedelmiä, miellyttävää paahteisuutta ja hentoa mineraalisuutta. Runsas valkoviini sopii hyvin pastoille ja risotoille, sienillä höystettynä.

Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo
Pullon kaulaan kieputetusta tikustaan tunnettu Zaccagnini on keskitäyteläisyytensä ja hedelmäisyytensä vuoksi monipuolinen kumppani kevyemmillekin ruoille. Tumman marjaisesta tuoksusta löytyy kevyttä mausteisuutta sekä aavistus tammen tuomaa vaniljaa. Lopputulos on suussa herkullisen pyöreä, maanlähenen, tummien hedelmien sävyttämä ja pehmeän mokkainen.
Monipuolisena ruoka- ja seurusteluviininä viini sopii rustiikkisten sienimakujen, lihojen ja lammasruokien seuraan.
Tiesitkö, että viinin etiketissä esiintyvä sana "Tralcetto" tarkoittaa pientä tikkua. Se solmitaan käsityönä pullonkaulaan, viinin kypsytyksen aikana. Tikut ovat peräisin syksyllä leikatuista viiniköynnöksistä.


Terre del Barolo Nebbiolo d'Alba Biologico
Vuoden Viinit kilpailussa kultamitalin ja Vuoden Luomuviini 2025 -tittelin pokannut Terre del Barolo Nebbiolo on kauniisti kehittynyt, punamarjainen ja elegantti viini syksyisten ruokien kylkeen. Viini on kypsynyt 12 kuukautta tammitynnyreissä, lopputulos on herkkupommi; aromeissa punamarjaisuutta ja mausteisuutta, kauniisti kehittynyt viini on kuiva, harmonisen elegantti ja omaa erinomaisen rakenteen. Kypsän marjainen, hapankirsikkainen ja hennon paahteinen huippu Nebbiolo löytää syksyn tullen ruokaparinsa sienipastoista ja riistaherkuista.
Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐ Tyylikäs huippuviini, ❤️=Luonteikas viini, Hinta-laatusuhde: EDULLINEN OSTOS
Kultaa ja Vuoden Luomuviini 2025 -titteli -Vuoden Viinit -kilpailu

Villa Antinori Rosso
Antinorin viinitilat tuottavat alueelleen uskollisia laatuviinejä monessa hintakategoriassa. Viininystävät voivat nauttia vaikkapa tyylikkäästä Villa Antinori Rosso IGT:stä varsin erinomaisella hinta-laatusuhteella. Viini tarjoilee tyypillisiä toscanalaisia hapankirsikan, viikunan ja lääkeyrttien aromeja. Se on varsin monikäyttöinen ruokaviini, joka on edukseen varsinkin tummien liharuokien ja aromaattisten, tuhtien patojen kumppanina. Myös syksyiset rustiikkiset sieniruoat löytävät parinsa tästä klassikosta.
Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐ Harmoninen ja laadultaan erinomainen, ❤️=Luonteikas viini, Hinta-laatusuhde: EDULLINEN OSTOS