Viini sienille

viini sienille

Mikä viini sienille sopisi? Nappaa alta viinit erilaisille sieniruoille!

Sienet rakastavat viiniä. Ruoan ja viinin yhdistämisen perussäännöt muistamalla pääsee jo pitkälle ja valikoituu oikea viini sienille:
  • Kevyelle kevyttä
  • Tuhdille tuhtia
  • Hapokkaalle ja rasvaiselle hapokasta
  • Makealle makeaa

Erilaiset sieniruoat vaativat erilaisen viinin seurakseen

Sienilajien makumaailma vaihtelee kevyestä herkkusienestä ja kanttarellista voimakkaamman makuisiin mustatorvisieniin, herkkutattiin ja suppilovahveroihin. Useimmiten sienet tarjoillaan kuitenkin osana kokonaisuutta, joten viinivalintaan vaikuttaa ennen kaikkea miten ja minkä kanssa sienet on valmistettu: 

  • Sienirisotto nauttii raikkaan marjaisista viineistä
  • Sienillä höystetyt lihapadat tai kermaiset sienikastikkeet vaativat myös viiniltä enemmän voimaa
  • Jotkut sieniruoat, kuten kastikkeet ja keitot, voivat olla varsin suolaisia. Tällöin tasapainottavana parina toimii esimerkiksi jäännösokeria sisältävä riesling

Miten maustaminen vaikuttaa viinin valintaan?

  • Sienet sisältävät runsaasti umamin makua, joten raakojen sienten kanssa tanniinit kannattaa unohtaa
  • Suolaus sekä ennen kaikkea kypsennys auttavat kuitenkin tässä, ja useat sienten klassikkoviinit ovat juuri punaisia
  • Unohtumattomimmat makuparit syntyvät, jos myös viinistä löytyy pullokypsytyksessä syntyneitä maanläheisiä aromeja.

Inspiroidu K-Ruoan sieniresepteistä!

Nämä 3 viiniä sopivat taatusti riistaruoan kanssa

Suositukset

Black Tower Rivaner

Black Tower Rivaner

Puolimakea ja kukkaisen hedelmäinen  valkoviini Suomen yhdeltä suosituimmalta saksalaiselta viinitalolta. Viini on omiaan etenkin mausteiselle ruolle; suosittele siis asiakkasta yhdistämään tämä valkoviini aasialaisittain mausteituille sieniruoille, kuten tuliselle suppisopalle.

Saksa 9,98€
Terre del Barolo Barbera d'Alba Biologico

Terre del Barolo Barbera d'Alba Biologico

Punaisten marjojen sävyttämä keskitäyteläinen luomuviini löytää syksyisen parinsa yrttisistä sieniruoista. Aromimaailma aukeaa hapankirsikkaisena, herukkaisena ja hennon savuisena. Mukavat tanniinit ja sopiva hapokkuus tekee Barbesta kauniin parin sienien lisäksi pataruoista ja pastoista.

Italia 15,48€
Zenato Valpolicella Superiore

Zenato Valpolicella Superiore

Etiketissä komeileva superiore-merkintä ansaitaan tiiviillä laadulla ja pidemmällä tammitynnyrikypsytyksellä kuin perinteisillä Valpolicellan viineillä on vaatimuksena. Tämän ansiosta viini onkin täyteläisempi ja pyöreämpi ja sen makua siivittävät hapankirsikkaisuus, nahkaisuus ja hento yrttisyys. Monikäyttöinen viini on täydellinen kumppani sienten lisäksi myös muun muassa pasta bologneselle tai karjalanpaistille.

Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐ Harmoninen ja laadultaan erinomainen, ❤️=Luonteikas viini, Hinta-laatusuhde: EDULLINEN OSTOS

Italia 15,48€
Prunotto Bansella Nizza

Prunotto Bansella Nizza

Tarha-barbera historialliselta tuottajalta, joka tunnetaan mm. tarhaviinien pioneerina Piemontessa (Barolo Bussia ja Barbera Pian Romualdo v. 1961). Nizzan tuotantoalue Astin kaupungin liepeillä Piemontessa on jo kauan ollut tunnettu erinomaisista Barberoistaan. Vuodesta 2014 Nizzan alueen viinit ovat olleet DOCG-luokiteltuja. Viini on lämmin ja täyteläinen sekä samalla raikkaan hapokas. Se sopii erityisen hyvin erilaisille sieniruoille sekä pitkään haudutetuille lihapadoille.

Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐ Harmoninen ja laadultaan erinomainen

Italia 23,98€
Château de la Greffière Mâcon Vieilles Vignes

Château de la Greffière Mâcon Vieilles Vignes

Tämä viini on Burgundin eteläosasta, kolmelta pieneltä tilalta, joissa viiniköynnökset ovat yli 50 vuotta vanhoja. Viini on käynyt tammitynnyreissä ja kypsytetty 12 kuukautta tammessa, saaden aikaiseksi täyteläisen ja tyylikkään tammisen Chardonnayn, joka sopii äärimmäisen hyvin sienten seuralaiseksi. Kypsän hedelmäinen ja miedon tamminen, runsas chardonnay löytää parinsa ihanista sieniruoista.


Ranska 23,90€
Dal Cero Vigneto Runcata Soave Superiore

Dal Cero Vigneto Runcata Soave Superiore

Valkokullankeltaisen viinin tuoksussa on mehevää hedelmäisyyttä, paahteisuutta ja mausteisuutta sekä leveää kermaisuutta. Maultaan viini on runsas, kuiva, yrttinen ja sitruksinen. Hapokas mutta erittäin balansoitu ja ryhdikäs kokonaisuus, joka sopii loistavasti sieniruokien kylkeen.

Italia 29,90€