Broileria tomaattikastikkeessa

star

5.0

1 arvio

Italialainen tomaattikastike
Broileria italialaisella tomaattikastikkeella

6 annosta

laktoositon, gluteeniton

6 valmiiksi marinoitua broilerin koipireittä

1 annos italialaista tomaattikastiketta (ainesosat tähän löydät alta!)

kourallinen silputtua basilikaa

(1-2 dl punaviiniä tai kanalientä)

2 dl kivettömiä,  mustia oliiveja

1/2 l pannulla käytettyjä sieniä: kantarelleja, suppilovahveroita, mustia torvisieniä  tai 1 dl kuivattuja sieniä esim. tatteja.

Lisäksi: kvinoaa tai kuskusia kylkeen

Italialainen tomaattikastike

2 tlk (400-500 g) tomaattimurskaa

500 g sipulia

4-5 valkosipulinkynttä

1/2 chili

3 rkl oliiviöljyä

1 rkl sokeria

1/2 dl balsamicoa

2 dl vettä

1-2 laakerinlehteä

1 kanelitanko tai 1 tl fenkolinsiemeniä

1/4 tl rouhittua mustapippuria

1/2-1 tl suolaa

LISÄKSI

1/2 dl hyvää neitsytoliiviöljyä

kourallinen silputtuja yrttejä: basilikaa, lehtipersiljaa ja/tai korianteria

Broileria tomaattikastikkeessa – helppo ja herkullinen italialainen resepti

Täyteläinen tomaattikastike ja mehevä broileri yhdistyvät tässä klassisessa italialaisessa ruoassa, joka sopii niin arkeen kuin viikonlopun herkutteluhetkiin. Tämä tomaattikastikeresepti saa makunsa kypsistä tomaateista, valkosipulista, oliiviöljystä ja yrteistä, jotka luovat täyteläisen ja aromikkaan pohjan broilerille.

Jos etsit tomaattikastikeohjetta, joka toimii täydellisesti kanan kanssa, tämä resepti on loistava valinta. Kanaa tomaattikastikkeessa on helppo valmistaa ja sopii tarjottavaksi pastan, riisin tai rapean leivän kera. Kokeile ja tuo pala Italiaa kotikeittiöösi! Tiina Rantanen (Kotilieden Himahella-blogista tunnettu) neuvoo, kuinka klassinen italialainen tomaattikastike valmistuu!

Kokkaa broileria Tiinan tapaan:

  1. Valmista/lämmitä italialainen tomaattikastike (resepti alla!). Jos käytät kuivattuja sieniä, murentele ne jo valmistusvaiheessa tomaattikastikkeen joukkoon. Jos käytät tuoreita sieniä, paista niitä hetki voissa pannulla. Silppua basilika kastikkeen joukkoon.

  2. Asettele broilerin koipi-reidet voideltuun uunivuokaan. Levitä tomaattikastike ja oliivit broileripalojen päälle. Mikäli tomaattikastike on sakeaa, lisää vuokaan punaviiniä tai kanalientä.

  3. Kypsennä broileria 225-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

  4. Tarjoa paahdetun kvinoan tai keitetyn kuskusin ja Chianti Classicon kanssa.

Italialainen tomaattikastike

Italialainen tomaattikastike on monen herkullisen ruoan perusta. Sitä kannattaa tehdä kerralla iso annos ja pakastaa ylimäärä myöhäisempää käyttöä varten. Valmiin kastikkeen joukkoon voi lisätä lihapullia tai kypsää jauhelihaa, härkistä/nyhtökauraa tai säilöttyä tonnikalaa/savustettuja simpukoita. Nauti kastike pastan, parmesaanin ja Chianti Classicon kanssa. Kastiketta voi käyttää myös pizzassa.

  1. Silppua sipuli ja hienonna valkosipulinkynnet ja chili, josta siemenet ovat poistettu.

  2. Kuullota sipulisilppuja ja chiliä 10 minuuttia öljyssä miedolla lämmöllä. Älä anna ruskistua. Lisää balsamico ja anna seoksen kiehahtaa.

  3. Lisää sokeri, tomaattimurska, vesi ja kanelitanko/fenkolinsiemenet. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä, silloin tällöin sekoittaen 45-60 minuuttia. Mitä pidempi haudutusaika, sitä maukkaampi kastike.

  4. Kun kastike on sakeaa, lisää suolaa ja mustapippuria myllystä. Jos käytät tuoreita yrttejä, lisää ne tässä vaiheessa.

  5. Ota kastike sivuun, sekoita joukkoon 1/2 desilitraa hyvää neitsytoliiviöljyä. Älä keitä enää.

Kokeile myös Tiinan entrecôtea venetolaiseen tapaan ja kurkkaa mikä viini on täydellinen pihviviini!

Näin onnistut varmasti: Kanaa tomaattikastikkeessa -vinkit

Laadukkaat tomaatit takaavat parhaan maun
Käytä tuoreita, kypsiä tomaatteja tai laadukasta säilöttyä tomaattimurskaa. San Marzano -tomaatit ovat erityisen hyvä valinta, sillä ne ovat makeita ja vähähappoisia, mikä tekee kastikkeesta täyteläisemmän.

Paista broileri kunnolla ennen kastikkeen lisäämistä
Ruskista broileripalat ensin kuumalla pannulla, jotta ne saavat kauniin pinnan ja lisäävät kastikkeeseen syvyyttä. Ruskistaminen parantaa myös lihan mehukkuutta.

Anna tomaattikastikkeen hautua riittävän pitkään
Vaikka kastike valmistuu nopeasti, parhaat maut kehittyvät hitaasti. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä vähintään puoli tuntia, mielellään jopa tuplasti, jotta maut syventyvät ja rakenne muuttuu samettiseksi.

Mausta oikein ja lisää yrtit oikeaan aikaan
Suola ja pippuri kannattaa lisätä vasta, kun kastike on saanut hetken hautua, jotta tomaatin luontainen makeus ja hapokkuus tasapainottuvat. Tuoreet yrtit, kuten basilika ja persilja, kannattaa lisätä vasta lopuksi, jotta ne säilyttävät raikkaan makunsa.

Näillä vinkeillä valmistat täydellisen tomaattikastikkeen, joka tekee kanan kanssa nautittuna arjesta astetta herkullisempaa!

Tomaattikastike, italialaisen keittiön kulmakivi

Tomaattikastike on yksi italialaisen keittiön kulmakivistä, mutta sen historia ulottuu paljon laajemmalle. Tomaatit saapuivat Eurooppaan vasta 1500-luvulla espanjalaisten tutkimusmatkailijoiden tuomina Etelä-Amerikasta. Aluksi niitä pidettiin koristekasveina, eikä niitä käytetty ruoanlaitossa. Vasta 1600-luvulla italialaiset alkoivat hyödyntää tomaatteja keittiössään, ja ensimmäiset kirjalliset maininnat tomaattikastike ohjeista löytyvät 1690-luvun Napolista.

Aluksi tomaattikastikkeet olivat yksinkertaisia ja koostuivat vain tomaateista, oliiviöljystä ja suolasta. Vasta myöhemmin mukaan lisättiin valkosipulia, sipulia, yrttejä ja muita mausteita, jotka muokkasivat kastikkeesta sen täyteläisen ja aromikkaan version, jonka tunnemme tänään. 1800-luvulle mennessä tomaattikastike resepti oli jo vakiintunut osaksi italialaista keittiötä, ja siitä tuli tärkeä osa monia klassisia ruokia, kuten pastoja, pizzoja ja pataruokia.

Nykyään kanaa tomaattikastikkeessa ja muut tomaattipohjaiset ruoat ovat suosittuja ympäri maailmaa. Tomaattikastike on sopeutunut eri kulttuureihin ja kehittynyt moniin eri muotoihin, mutta sen perusperiaate – hitaasti haudutettu, täyteläinen ja luonnollisen makea kastike – on säilynyt samana vuosisatojen ajan.

Suositukset

Borgo Salcetino Lucarello Riserva Chianti Classico

Borgo Salcetino Lucarello Riserva Chianti Classico

Kehittynyt ja vivahtekas chianti classico riserva, tiiviin marjainen ja rustiikki kokonaisuus! Viinin rustiikit aromit sekä gastronominen rakenne ovat omiaan sienien aromeille sekä runsaan makuiselle pastalle tomaattikastikkeineen.

Borgo Salcetino Chianti Classico Riserva “Lucarello” 2015 palkittiin “Tre Bicchieri del Gambero Rosso 2020” -palkinnolla.

Viinilehti: ****-tähteä, Harmoninen & laadultaan erinomainen, ❤️=Luonteikas viini

Italia 25,88€