Kesän herkullisin lohisalaatti

6-8 annosta
500 g lohifileetä
Marinadi2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
½ dl soijakastiketta
½ sitruunan raastettu kuori
½ (noin ½ dl) sitruunan mehu
2 rkl seesami- tai oliiviöljyä
2 rkl makeaa chilikastiketta
1 rkl juoksevaa hunajaa
Lisäksi2 dl couscous-suurimoita
3 ½ dl vettä
1 kalaliemikuutio tai vastaavasti hummerifondia
300 g vesimelonia
250 g kirsikkatomaatteja
150 g varsiparsakaalia (bimi)
½ kurkkua
nippu retiisejä
150 g salaattisekoitusta
Koristeeksitilliä
Kastike1 prk (200 g) kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia
½ dl basilikasilppua
1 valkosipulinkynsi puristettuna
2 tl juoksevaa hunajaa
¼ tl mustapippuria
¼ tl suolaa
Kesän paras lohisalaatti – raikas, ruokaisa ja täynnä makua
Tämä herkullinen lohisalaatti yhdistää täydellisesti tuoreen lohen, rapeat vihannekset ja raikkaat yrtit, luoden kesäisen aterian, joka sopii niin lounaaksi kuin juhlapöytään. Kylmä lohisalaatti on kevyt mutta täyteläinen vaihtoehto, joka on helppo valmistaa ja maistuu erityisen hyvältä lämpimänä päivänä.
Jos etsit maailman parasta lohisalaattia, tämä resepti täyttää kaikki odotukset. Se on helppo, nopea ja täynnä raikkaita makuja. Täydellinen valinta, kun haluat tarjota jotain kevyttä mutta täyttävää – kokeile ja ihastu tähän ruokaisaan lohisalaattiin!
Lohisalaatin valmistusohje
-
Poista kalafileestä nahka. Leikkaa rasvaton filee pieniksi suupalakuutioiksi noin 2 x 2 senttiä.
-
Kuori ja hienonna valkosipulit. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna malto. Sekoita marinadin kaikki ainekset ja nostele kulhossa lohipalojen kanssa. Peitä astia ja nosta jääkaappiin maustumaan.
-
Mittaa kulhoon couscous ja kaada päälle kiehuva kalaliemi. Peitä astia ja anna vetääntyä noin 10 minuuttia. Poista kansi, sekoita haarukalla tasaiseksi ja anna jäähtyä.
-
Huuhtele kasvikset, halkaise tomaatit, viipaloi retiisit ja leikkaa muut haarukkapaloiksi. Kypsennä parsakaalinvarsia ja sokeriherneenpalkoja mikrossa pari minuuttia.
-
Levitä salaattisekoitus laakean tarjoiluvadin pohjalle. Lusikoi sen päälle couscousia, sitten muita aineksia omina ryhminään. Nostele lohipalat marinadeineen viimeiseksi salaatin päälle ja koristele tillillä.
-
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Tarjoa salaatin kanssa kastiketta ja hyvää leipää.
Näin onnistut varmasti: lohisalaatin valmistusvinkit
Älä unohda hapokkuutta
Sitruunamehu tai valkoviinietikka tuo lohisalaattiin raikkautta ja tasapainottaa rasvaisen lohen makua. Purista sitruunamehua juuri ennen tarjoilua, jotta maut säilyvät tuoreina.
Rakenne ratkaisee
Leikkaa vihannekset eri muotoihin, jotta salaatissa on monipuolista suutuntumaa. Kirsikkatomaatit voi puolittaa, kurkun ja paprikan voi leikata ohuiksi viipaleiksi ja avokadon voi kuutioida tai viipaloida. Tämä tekee herkullisesta lohisalaatista houkuttelevamman ja ruokaisamman.
Lisää tilliä tai persiljaa
Tuore tilli ja persilja sopivat lohen kanssa täydellisesti. Hienonna ne vasta juuri ennen tarjoilua, jotta ne säilyttävät makunsa ja antavat lohisalaatille viimeisen silauksen.
Oikea kastike kruunaa salaatin
Kevyt oliiviöljypohjainen kastike toimii lohisalaatissa parhaiten. Voit lisätä siihen sitruunamehua, dijon-sinappia ja ripauksen hunajaa. Näin saat tasapainoisen maun ilman, että salaatti muuttuu liian raskaaksi.
Täydellinen tarjoilu
Ruokaisan lohisalaatin voi tarjota sellaisenaan tai esimerkiksi keitettyjen perunoiden, patongin tai kvinoan kanssa, jolloin se muuttuu vielä täyttävämmäksi ateriaksi.
Näillä vinkeillä valmistat täydellisen kylmän lohisalaatin, joka sopii niin kesäpäiviin kuin juhlaviin hetkiin!
Lohisalaatti – pohjoismainen herkku
Lohisalaatti on vakiinnuttanut asemansa pohjoismaisessa ruokakulttuurissa, jossa kala on ollut keskeinen ravinnonlähde jo vuosisatojen ajan. Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa lohta on perinteisesti nautittu eri tavoin säilöttynä – graavattuna, savustettuna ja kylmäsavustettuna – mikä on luonut pohjan modernille kylmälle lohisalaatille.
Alun perin lohisalaatit valmistettiin erityisesti juhlapöytiin, joissa ne yhdistettiin keitettyihin perunoihin, kananmunaan ja miedosti maustettuihin kastikkeisiin, kuten sinappikastikkeeseen tai kermaviiliin. Pohjoismaisessa keittiössä suositaan raikkaita, yksinkertaisia makuja, ja lohen seurana käytetään usein tilliä, sitruunaa ja kevyitä öljypohjaisia kastikkeita.
Nykyään herkullinen lohisalaatti on suosittu osa pohjoismaista arkiruokaa, mutta se säilyttää paikkansa myös juhlavampana tarjottavana. Se on helppo valmistaa ja mukauttaa kauden raaka-aineiden mukaan, mikä tekee siitä täydellisen vaihtoehdon niin kesäpöytään kuin juhla-aterialle. Ruokaisa lohisalaatti yhdistää perinteet ja modernit maut, ja se sopii erinomaisesti osaksi terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota.
Suositukset

Black Tower Classic Riesling
Black Tower Classic Riesling on raikas puolikuiva valkoviini, joka sopii täydellisesti salaattien, kasvisruokien sekä kalan kanssa.
Viini on tuoksultaan kukkainen ja viheromenainen, maultaan puolikuiva ja hyvin hedelmäinen, mutta runsaat hapot sekä suussa tuntuva miellyttävä sitruksisuus tasapainottavat ryhdikkään kokonaisuuden. Jäännössokerinsa ansiosta viini sopii myös hieman mausteisellekin ruoalle, mutta se toimii erinomaisesti myös seurusteluun tai kesäisten salaattien seurana.