Peurapata
6 hengelle
700 g Viltgårdenin peuran ulkopaistia
300 g Viltgårdenin peuran kulmapaistia
voita paistamiseen
2 keltasipulia
4 valkosipulinkynttä
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl punaviiniä
1 dl vettä
15 g kuivattuja suppilovahveroita
1 rkl riistafondia
½ rkl Worcesterkastiketta
4 porkkanaa
1/3 purjo (valkoinen osa)
5-6 lehtipersiljan oksaa
2 rosmariininoksaa
2 laakerinlehteä
6 katajanmarjaa
1 rkl hunajaa
Lopuksi:
3 rkl puolukoita tai karpaloja
Peurapata on mitä oivallisin kylmien kelien resepti
Näin valmistuu syksyn lämmittävin ja riistaisin peurapata à la Mari Moilanen:
- Kuori ja leikkaa sipulit lohkoiksi. Pese ja kuori porkkanat, leikkaa paloiksi. Kuori ja siivuta valkosipulinkynnet. Pese purjo ja siivuta valkoinen osa.
- Freesaa vihanneksia hetki voissa. Siirrä ne pataan.
- Leikkaa peuran kulmapaisti ja ulkopaisti suupaloiksi ja paista pannulla pinnat ruskeiksi. Siirrä paistetut lihapalat pataan vihannesten joukkoon. Lisää pari-kolme ruokalusikallista jauhoja ja sekoita hyvin. Kaada pataan nesteet, mausteet, riistafondi sekä Worcesterkastike. Kypsennä peurapataa 160 asteisessa uunissa noin 4 tunnin ajan, kunnes liha on kypsää ja mureaa.
- Kun pata on valmis, lisää pinnalle puolukoita tai karpaloita.
- Tarjoa peurapata perunoiden tai muusin kanssa ja kaada lasiin espanjalaista El Coto Crianza punaviiniä.
Vinkki 1! Voit korvata kuivatut suppilovahverot tuoreilla. Paista ne pannulla voissa rapeiksi ja lisää pataan lopuksi, karpaloiden kanssa.
Vinkki 2! Juhlavammille riistaruoille suosittelemme tyylikästä ja täyteläistä Coto de Imaz Gran Reservaa (26,19 €/0,75 l, Espanja)
Pistä testiin myös tämä herkullinen resepti: Hirvipyörykät ginikermakastikkeella + luomu punkku Portugalista
Suositukset
El Coto Crianza
Upea keskitäyteläinen ja pehmeätanniininen Riojan crianza kuuluisalta El Cotolta, joka on Espanjan suosituin Rioja-viinien tuottaja. Helposti lähestyttävä viini, joka sointuu kauniisti yhteen riistaruokien kanssa. Sopii myös kevyiden juustojen, makkaroiden ja pihvien kumppaniksi.
Coto de Imaz Gran Reserva
Juhlavammille riistaruoille suosittelemme tyylikästä ja täyteläistä Coto de Imaz Gran Reservaa. Useita kansainvälisiä palkintoja napannut viini on upean kehittynyt ja moniuloitteinen. Tuoksussa voit aistia kirsikkaa, kuivattuja marjoja, nahkaa, paahteisuutta ja yrttisyyttä. Maultaan viini on puolestaan kuiva, hapokas mutta pehmeä ja täyteläinen sekä kypsän tanniininen.