Viini riistalle – 6 viiniä, jotka toimivat aina

star
viini riistalle

Millainen viini riistalle sopii?

Riistakausi alkaa! Syksyisen metsästyskauden alkaessa pöytään tarjoillaan herkullisia riistaruokia. 

Ota huomioon nämä asiat valitessasi viiniä riistalle

Riista maistuu sille mitä syö; metsäiset ja maanläheiset elementit myös viinissä viimeistelevät kokonaisuuden. Aromeja tärkeämpää on kuitenkin viinin rakenne: älä peitä herkkää lintua liian suurella viinillä tai hienoa burgundia karhulla! Otetaan siis huomioon nämä asiat kun valitaan viini riistalle:

  • Rasvainen lintu kaipaa hapokkuutta viiniltä
  • Vähärasvaisempi hirvi puolestaan nauttii runsaasta hedelmäisyydestä
  • Padat pitävät pyöreistä viineistä
  • Veriseksi jätetyt fileet tulisi parittaa tanniinisten viinien kanssa

Millainen viini linnun kanssa?

Riistalinnuille suositellaan usein pinot noir – viinejä, mutta jos kokonaisuus on voimakas, myös rioja ja chianti tulevat hyvin kysymykseen. Muista kuitenkin, ettet peitä herkkää lintua liian suurella viinillä! Otetaan siis huomioon nämä asiat kun valitaan viini linnun kanssa:

  • Rasvainen lintu kaipaa hapokkuutta viiniltä
  • Padat pitävät pyöreistä viineistä
  • Kevytlihaisille linturuoille suositellaan usein pinot noir – viinejä, mutta pari löytyy myös muista vähätanniinisista, hedelmäisistä punaviineistä ja kuivista, aromikkaista valkoviineistä.

Viini peuralle

Millainen viini peuran kanssa sitten sopii? Viinin valintaan vaikuttaa peuran valmistustapa, esimerkiksi peurapadan kanssa suosittelemme valitsemaan Riojan Crianzan tai Gran Reservan. Peuranpaisti on oivallinen juhla-aterian raaka-aine, josta valmistuu esimerkiksi tämä ruokatoimittaja Mari Moilasen peurapata.

Viini porolle ja hirvelle

Entäs mikä punaviini hirvelle kannattaa valita? Tai millainen punaviini porolle sopisi?

Kun pöydässä on arvokasta riistaa, poroa tai hirveä valintana on vähän arvokkaampi täyteläinen/keskitäyteläinen punaviini. Esimerkiksi Piemonten Barolot, Rhônen ja Bordeaux’n arvopunkut ovat erinomaisia viinejä porolle ja hirvelle. Tässä muutama viini hirvelle ja porolle:

Miten lisukkeet tulisi huomioida?

  • Hapokkaat marjalisukkeet vaativat runsaan hapokkuuden myös viiniltä
  • Makeat lisukkeet tarvitsevat puolestaan runsaan hedelmäisiä tai jopa hieman jäännössokerisia viinejä
  • Muista, että varsinaisen hillolisukkeen lisäksi myös esimerkiksi keitetty porkkana tai lanttu ovat makeita elementtejä!

Käythän katsomassa K-Ruoan sivuilta riistaisia reseptejä!

Syksy on myös sienien aikaa, kurkkaa 6 sieniviiniä eri sieniruoille täältä!

Suositukset

Pinha Ribeiro Santo Reserva

Pinha Ribeiro Santo Reserva

Persoonallinen portugalilainen runsaanmakuisille riistaruoille

Hurmaava portugalilainen Pinha (tarkoittaa portugaliksi käpyä!) on kerännyt mainetta ja kunniaa viiniasiantuntijoilta heti Suomen markkinoille saavuttuaan. Dãon alueelta kotoisin oleva viini imee persoonallisuutensa alueen graniittisesta maaperästä sekä viinitarhoja ympäröivistä mänty-, tammi- ja eukalyptusmetsistä. Tammitynnyreissä yhdeksän kuukautta kypsynyt rubiininpunainen viini aukeaa karhunvatukkaisena, kirsikkaisena, lakritsaisena ja yrttisenä heti ensi nuuhkaisulla. Kuiva, keskihapokas ja täyteläinen viini on makumaailmaltaan rouhean marjainen, tuoksun tapaan moniulotteinen ja lämmin. Loisto valinta runsaanmakuisille liharuoille, kuten riistapadalle tai grillissä paahteisen pinnan ottaneelle paistille.

⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Harmoninen ja laadultaan erinomainen, Hinta-laatusuhde: LÖYTÖ (Viinilehti)

Portugali 13,98€
E. Guigal Côtes-du-Rhône Rouge

E. Guigal Côtes-du-Rhône Rouge

Rhônen arvostetuimman viinitalon pari riistaisille padoille

Rhônelainen klassikko, joka siivittää upeasti syksyisiä pataruokia. E. Guigal kuuluu maailman arvostetumpien viinitalojen valiojoukkoon ja heitä pidetään Rhônen kuuluisampana viinintuottajana. Muun muassa Wine Spectator tituleeraa Marcel Guigalia koko Rhônen vaikutusvaltaisimmaksi viininviljelijäksi. Talon lippulaivaviinin täyteläisestä ja mehevästä mausta erottuvat kypsät tanniinit ja hapankirsikkainen hapokkuus. Ryhdikkään viinin jälkimakua siivittävät tumma marjaisuus sekä maanläheiset ja mausteiset aromit. Viinin laatu perustuu tarkoin valittuihin rypäleisiin Etelä-Rhônen eri tarhoilta ja pitkään, noin 1,5 vuoden kypsytykseen isoissa tammitynnyreissä.

⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Harmoninen ja laadultaan erinomainen, Hinta-laatusuhde: EDULLINEN OSTOS (Viinilehti)

Ranska 18,79€
Fernand Engel Alsace Pinot Gris Terres Rouges Organic

Fernand Engel Alsace Pinot Gris Terres Rouges Organic

Luomu-Alsacea riistalinnuille

Alsacen alueen luomutuotannon pioneerina mainetta kerännyt Fernand Engel tuottaa palkittuja valkoviinejä, crémanteja sekä punaviinejä. Perheomisteisen viinitalon Pinot Gris Terres Rouges on runsas ja suutuntumaltaan öljyinen, minkä vuoksi sen voi helposti parittaa riistalintujen, kuten fasaaniin kylkeen. Täyteläinen ja tiivis pinot gris esittelee kahden luomupalstan vanhojen viiniköynnösten laatua talon ominaiseen puhtaaseen tyyliin. Aromimaailmasta löytyy aprikoosia, kypsää omenaa, mehiläisvahaa ja suolaista mineraalisuutta. Täyteläistä hedelmäisyyttä ja varsin runsasta alkoholia kannattelevat uljaat hapot tekevät kokonaisuudesta tyylikkään tasapainoisen.

⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Harmoninen ja laadultaan erinomainen, Hinta-laatusuhde: EDULLINEN OSTOS (Viinilehti)

Ranska 19,99€
Tommasi Ripasso

Tommasi Ripasso

Suomen yhden suosituimman italialaisen viinitalon Ripasso voimakkaille riistaruoille

Suomen yksi suosituin italialainen viinitalo on itseoikeutetusti perheomisteinen Tommasi. Lukuisasti Suomessa ja kansainvälisesti palkittu viinitalo tunnetaan etenkin Ripassostaan ja Amaronestaan. Ripassoa pidetään ”amaronen pikkuveljenä” ja se on rotevan särmikäs ja rustiikkinen viini voimakkaille riistaruoille. Tummanpuhuva viini huokuu hapankirsikkaa, luumua, mausteisuutta ja paahteisuutta. Mausta on aistittavissa rehevyyttä, rotevuutta ja täyteläisyyttä. Ripasso löytää parinsa myös muista voimakkaan makuisista liharuoista, pastoista ja kypsytetyistä juustoista.

Tommasi Ripasso on arvosteltu erinomaisesti ammattilaisten johdosta:

⭐⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Tyylikäs huippuviini, ❤️=Luonteikas viini, Hinta-laatusuhde: EDULLINEN OSTOS (Viinilehti)

Italia 22,98€
Coto de Imaz Gran Reserva

Coto de Imaz Gran Reserva

Uskomattoman hinta-laatusuhteen Gran Reserva tyylikkäillä riistaruoille

Uskomattoman hinta-laatusuhteen Gran Reserva kuuluisalta Rioja-talo El Cotolta. Viini on saanut käydä 21-30 päivän ajan terästankeissa, minkä jälkeen se kypsyy rauhassa amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä 24 kuukauden ajan. Tämän jälkeen viini kypsyy vielä vähintään 36 kuukautta pullossa; lopputuloksena on tiileen vivahtavan punainen herkkuluomus! Kirsikkaa, kuivattuja marjoja, nahkaa, paahteisuutta ja yrttisyyttä - kehittynyt ja moniuloitteinen huipputeos.

⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Harmoninen ja laadultaan erinomainen (Viinilehti)

Kokeile myös El Coto Crianzaa riistapatojen tai -pullien kanssa. Keskitäyteläinen crianza on pehmeän mausteisuutensa vuoksi omiaan pataruokien kanssa.

Espanja 24,99€
Antinori Marchese Chianti Classico Riserva

Antinori Marchese Chianti Classico Riserva

Maailman kuululta Tignanellon tilalta jänispaistin pariksi

Rypäleet viiniin tulevat maailmankuululta Tignanellon tilalta, Chianti Classico viinialueen sydämestä, Greve- ja Pesa-jokien laaksosta. Rubiininpunainen viini on täyteläinen, kypsän kirsikkainen ja tamminen. Viinin suutuntuma on silkkinen ja mausta löytyy tummaa kirsikkaa ja viikunaa, nahkaa sekä yrttisyyttä. Voimakkaat tanniinit antavat ryhtiä viinille ja silkkinen rakenne tekee kokonaisuudesta tasapainoisen ja tyylikkään. Kaunis pari jänispaistille sekä riistapadoille.

⭐⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Harmoninen ja laadultaan erinomainen, Hinta-laatusuhde: EDULLINEN OSTOS (Viinilehti)

Italia 48,98€