Viini riistalle – 6 viiniä, jotka toimivat aina

Millainen viini riistalle sopii?
Riistakausi alkaa! Syksyisen metsästyskauden alkaessa pöytään tarjoillaan herkullisia riistaruokia.
Viini tukee riistan aromimaailmaa
Riista maistuu sille mitä syö; metsäiset ja maanläheiset elementit myös viinissä viimeistelevät kokonaisuuden. Aromeja tärkeämpää on kuitenkin viinin rakenne: älä peitä herkkää lintua liian suurella viinillä tai hienoa burgundia karhulla! Otetaan siis huomioon nämä asiat kun valitaan viini riistalle:
- Rasvainen lintu kaipaa hapokkuutta viiniltä
- Vähärasvaisempi hirvi puolestaan nauttii runsaasta hedelmäisyydestä
- Padat pitävät pyöreistä viineistä
- Veriseksi jätetyt fileet tulisi parittaa tanniinisten viinien kanssa
Miten lisukkeet tulisi huomioida?
- Hapokkaat marjalisukkeet vaativat runsaan hapokkuuden myös viiniltä
- Makeat lisukkeet tarvitsevat puolestaan runsaan hedelmäisiä tai jopa hieman jäännössokerisia viinejä
- Muista, että varsinaisen hillolisukkeen lisäksi myös esimerkiksi keitetty porkkana tai lanttu ovat makeita elementtejä!
Käythän katsomassa K-Ruoan sivuilta riistaisia reseptejä!
Syksy on myös sienien aikaa, kurkkaa 6 sieniviiniä eri sieniruoille täältä!
Suositukset
Calvet Cahors Malbec
Tummanpuhuva, täyteläisen marjainen ja mausteinen viini, joka suorastaan pyytää grillattua lihaa ja riistaa kumppanikseen. Kuiva, keskitäyteläinen, mutta edelleen runsaan hedelmäinen viini on maltillisen hapokas ja pehmeätanniininen, sallien ruokakumppaneiltansa myös mausteisuutta.
Perelada 5 Finques Reserva
Viinin maanläheiset, mehevät ja tummamarjaisat aromit löytävät parinsa selkeänmakuisissa riistaruoissa. Parhaimmillaan mm. rosmariinilla ja katajanmarjoilla maustetun hirvipaistin seurana.
Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Harmoninen & laadultaan erinomainen, ❤️=Luonteikas viini
Château de Seguin Cuvée Prestige
Keskitäyteläinen ja napakka punaviini Ranskasta. Château de Seguin Cuvée Prestige on tummasävytteinen, kypsän marjainen ja maanläheinen nuorekas viini. Suutuntumaltaan erittäin kireä ja suuta reippaasti kuivattava, vaikkakin samalla viini nostaa veden kielelle. Kokonaisuus on yrttinen jättäen hapokkaan, karvaan ja tiukan jälkivaikutelman. Sopii erinomaisesti tummien liharuokien ja riistan kaveriksi.
Prunotto Bansella Nizza
Tarha-barbera historialliselta tuottajalta, joka tunnetaan mm. tarhaviinien pioneerina Piemontessa (Barolo Bussia ja Barbera Pian Romualdo v. 1961). Bansella on lämmin ja täyteläinen sekä samalla raikkaan hapokas. Se sopii erityisen hyvin hirvi- ja riistapaistille sekä pitkään haudutetuille lihapadoille.
Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Harmoninen & laadultaan erinomainen
Coto de Imaz Gran Reserva
Kehittynyt ja moniulotteinen Gran Reserva Riojan kuuluisalta El Cotolta, joka on Espanjan suosituin Rioja-viinien tuottaja. Aikoinaan Viinilehden Vuoden Punaviini -finaaliin valittu punaviini on tyylikäs, täyteläinen ja kypsän tanniininen pari aromikkaille riistaruoille.
Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Harmoninen & laadultaan erinomainen

Calvet Cahors Malbec
Tummanpuhuva, täyteläisen marjainen ja mausteinen viini, joka suorastaan pyytää grillattua lihaa ja riistaa kumppanikseen. Kuiva, keskitäyteläinen, mutta edelleen runsaan hedelmäinen viini on maltillisen hapokas ja pehmeätanniininen, sallien ruokakumppaneiltansa myös mausteisuutta.

Perelada 5 Finques Reserva
Viinin maanläheiset, mehevät ja tummamarjaisat aromit löytävät parinsa selkeänmakuisissa riistaruoissa. Parhaimmillaan mm. rosmariinilla ja katajanmarjoilla maustetun hirvipaistin seurana.
Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Harmoninen & laadultaan erinomainen, ❤️=Luonteikas viini

Château de Seguin Cuvée Prestige
Keskitäyteläinen ja napakka punaviini Ranskasta. Château de Seguin Cuvée Prestige on tummasävytteinen, kypsän marjainen ja maanläheinen nuorekas viini. Suutuntumaltaan erittäin kireä ja suuta reippaasti kuivattava, vaikkakin samalla viini nostaa veden kielelle. Kokonaisuus on yrttinen jättäen hapokkaan, karvaan ja tiukan jälkivaikutelman. Sopii erinomaisesti tummien liharuokien ja riistan kaveriksi.


Prunotto Bansella Nizza
Tarha-barbera historialliselta tuottajalta, joka tunnetaan mm. tarhaviinien pioneerina Piemontessa (Barolo Bussia ja Barbera Pian Romualdo v. 1961). Bansella on lämmin ja täyteläinen sekä samalla raikkaan hapokas. Se sopii erityisen hyvin hirvi- ja riistapaistille sekä pitkään haudutetuille lihapadoille.
Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Harmoninen & laadultaan erinomainen

Coto de Imaz Gran Reserva
Kehittynyt ja moniulotteinen Gran Reserva Riojan kuuluisalta El Cotolta, joka on Espanjan suosituin Rioja-viinien tuottaja. Aikoinaan Viinilehden Vuoden Punaviini -finaaliin valittu punaviini on tyylikäs, täyteläinen ja kypsän tanniininen pari aromikkaille riistaruoille.
Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Harmoninen & laadultaan erinomainen