Viini riistalle – 7 viiniä, jotka toimivat aina
Millainen viini riistalle sopii?
Riistakausi alkaa! Syksyisen metsästyskauden alkaessa pöytään tarjoillaan herkullisia riistaruokia.
Viini tukee riistan aromimaailmaa
Riista maistuu sille mitä syö; metsäiset ja maanläheiset elementit myös viinissä viimeistelevät kokonaisuuden. Aromeja tärkeämpää on kuitenkin viinin rakenne: älä peitä herkkää lintua liian suurella viinillä tai hienoa burgundia karhulla! Otetaan siis huomioon nämä asiat kun valitaan viini riistalle:
- Rasvainen lintu kaipaa hapokkuutta viiniltä
- Vähärasvaisempi hirvi puolestaan nauttii runsaasta hedelmäisyydestä
- Padat pitävät pyöreistä viineistä
- Veriseksi jätetyt fileet tulisi parittaa tanniinisten viinien kanssa
Miten lisukkeet tulisi huomioida?
- Hapokkaat marjalisukkeet vaativat runsaan hapokkuuden myös viiniltä
- Makeat lisukkeet tarvitsevat puolestaan runsaan hedelmäisiä tai jopa hieman jäännössokerisia viinejä
- Muista, että varsinaisen hillolisukkeen lisäksi myös esimerkiksi keitetty porkkana tai lanttu ovat makeita elementtejä!
Käythän katsomassa K-Ruoan sivuilta riistaisia reseptejä!
Syksy on myös sienien aikaa, kurkkaa 6 sieniviiniä eri sieniruoille täältä!
Suositukset
Tommasi Ripasso
Voimakkaille riistaruoille
Tämä ”amaronen pikkuveli” on rotevan särmikäs ja rustiikkinen viini voimakkaille riistaruoille. Tummanpuhuva viini huokuu hapankirsikkaa, luumua, mausteisuutta ja paahteisuutta. Mausta on aistittavissa rehevyyttä, rotevuutta ja täyteläisyyttä. Ripasso löytää parinsa myös muista voimakkaan makuisista liharuoista, pastoista ja kypsytetyistä juustoista.
Tommasi Ripasso on arvosteltu erinomaisesti ammattilaisten johdosta:
⭐⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Tyylikäs huippuviini, ❤️=Luonteikas viini, Hinta-laatusuhde: EDULLINEN OSTOS (Viinilehti)
Fernand Engel Pinot Noir Elevé en Fût de Chêne Organic
Herkullinen Pinot Noir kuuluu yhteen riistalintujen kanssa
Mehevä ja hilloinen punaviini. Kypsät punaiset marjat ja hiven paahteisuutta tekevät tästä viinistä täyteläisen ja upean ruokaviinin erilaisten lihojen kanssa ja riista-aikaan löytää se täydellisimmän parinsa riistalinnuista. Erinomainen pari myös juustoille.
Coto de Imaz Gran Reserva
Riojan Gran Reserva on täydellinen pari aromikkaille riistaruoille
Kehittynyt ja moniulotteinen Gran Reserva Riojan kuuluisalta El Cotolta, Riojan alueen johtavalta viininvalmistajalta. Tyylikäs, täyteläinen ja kypsän tanniininen pari aromikkaille riistaruoille. Upea hintalaatusuhde!
Kokeile myös El Coto Crianzaa riistapatojen tai -pullien kanssa. Keskitäyteläinen crianza on pehmeän mausteisuutensa vuoksi omiaan pataruokien kanssa.
Zenato Ripassa Valpolicella Superiore
Tyylikäs ja silkkinen "pikku-amarone"
Zenaton perhetilan ”pikkuamarone” eli ripasso on saanut erisnimen Ripassa viitaten eleganttiin feminiiniseen tyyliinsä. Muhkea, raamikas, silkkinen ja upean tasapainoinen viini tekee illallisesta juhlan ja on siksi upea lahjaviini. Hyvin intensiivinen ja harmooninen, suutuntuma hedelmäisyytensä ansiosta erittäin pehmeä, runsas ja makean mausteinen.
⭐⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Tyylikäs huippuviini, ❤️=Luonteikas viini, Hinta-laatusuhde: EDULLINEN OSTOS (Viinilehti)
Louis Latour Pinot Noir Cuvée Latour
Hienovarainen klassikko
Louis Latour Pinot Noir on erinomainen viini riistaruokien kanssa sen tasapainoisen rakenteen, hienostuneen tanniiniprofiilin, kirkkaan hapokkuuden ja monimutkaisen makuprofiilin ansiosta. Viini täydentää riistan luonnollisia makuja ja tuo esiin niiden parhaat puolet, tehden yhdistelmästä harmonisen ja nautinnollisen.
Bodega Numanthia Termes
Muhevia makuja Espanjasta
Tasapainoinen, vivahteikas ja moniulotteinen Termes on runsaan aromaattinen punaviini. Sen ensituoksussa hurmaavat hedelmäiset aromit sulautuvat mausteisiin ja paahdettuihin aromeihin, kuten vaniljaan, suklaaseen ja kaneliin. Voimakkaan täyteläinen pari rustiikkisten riistaruokien kanssa.
E. Guigal Crozes-Hermitage Rouge
Makujen sinfoniaa suurriistan pariksi
E.Guigalin upea taidonnäyte rhônelaisen Syrah-viinin potentiaalista. Tuoksultaan maanläheinen, paahteinen, eukalyptuksen ja mausteisuuden sävyttämä viini. Myös maku on runsas, intensiivinen ja täyteläinen. Kypsät tanniinit ja hienostunut hapokkuus tuovat kokonaisuuteen ryhtiä ja hienostunutta rakennetta. Viipyilevässä jälkimaussa on aistittavissa mausteisuutta ja savun aromeja. Viini on erinomainen valinta tuhdeille tummille liharuoille ja suurriistan seuraan.