Samettinen maa-artisokkakeitto ja parmankinkkua

Samettinen maa-artisokkakeitto
Ainekset

600 g maa-artisokkia

1 keltainen sipuli

2 valkosipulin kynttä

1 dl kuohukermaa

3 dl maitoa

4 dl vettä

½ sitruunan mehu

4 siivua parmankinkkua

suolaa

mustapippuria

voita paistamiseen

Samettisen pehmeä maa-artisokkakeitto on helppo valmistaa

Onko tässä maailman paras maa-artisokkakeittoresepti? Yllättävän helposti valmistettava samettinen maa-artisokkakeitto hurmaa makunsa lisäksi myös sen upealla tekstuurilla. Tämä keitto on täydellinen valinta niin arkeen kuin juhlaankin, niin alku- kuin lounaskeitoksi, ja saa varmasti kehuja jokaiselta ruokailijalta. Parita ruoan kanssa myös täydellisin viini; Zenato Lugana San Benedetto.

Valmistusohje

  1. Aloita parmankinkkusiivuista. Levitä ne leivinpaperin päälle pellille ja paista 150-asteisessa uunissa noin 5-10 minuuttia. Kinkusta pitäisi tulla rapeaa mutta ei palanutta. Anna jäähtyä ja paloittele hieman pienemmiksi paloiksi.
  2. Kuori ja lohko maa-artisokat. Hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet.
  3. Sulata voi kattilassa ja lisää hienonnetut sipulit sekä maa-artisokkapalat. Anna kuullottua hetki, jotta maut pääsevät esiin. Lisää kerma, maito, vesi ja sitruunamehu. Anna kiehua rauhallisesti noin 20 minuuttia, kunnes maa-artisokat ovat pehmeitä.
  4. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi ja samettiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.
  5. Koristele valmis maa-artisokkakeitto parmankinkkupaloilla ennen tarjoilua.

Vinkit onnistuneen maa-artisokkakeiton valmistukseen

Maa-artisokkakeiton valmistaminen on helppoa ja nopeaa. Tässä muutama lisävinkki, joiden avulla pääset onnistuneeseen lopputulokseen.

  1. Valitse tuoreet raaka-aineet: käytä mahdollisimman tuoreita maa-artisokkia ja laadukasta parmankinkkua. Tuoreet raaka-aineet takaavat parhaan maun ja rakenteen keitolle.
  2. Anna keiton levätä muutama minuutti ennen tarjoilua, jotta maut ehtivät tasoittua ja keitto hieman jäähtyy, jolloin sen rakenne on parhaimmillaan.
  3. Ripottele parmankinkkupalat keiton päälle juuri ennen tarjoilua, jotta ne säilyttävät rapeutensa. Voit lisätä myös tuoreita yrttejä, kuten persiljaa tai timjamia, tuomaan väriä ja makua.
  4. Noudattamalla näitä vinkkejä varmistat, että maa-artisokkakeittosi on aina onnistunut ja maistuu maailman parhaalta.

Maa-artisokkakeitto on suosittu alkuruoka

Maa-artisokkakeitto on perinteinen eurooppalainen ruokalaji, jonka juuret ulottuvat Ranskaan ja Italiaan. Maa-artisokka, tunnettu myös nimellä Jerusalemin artisokka, on kasvi, jota viljeltiin alun perin Pohjois-Amerikassa, mutta se saavutti suosiota Euroopassa 1600-luvulla. Keittoa on pitkään arvostettu sen hienostuneen maun ja samettisen rakenteen vuoksi. Ranskalaisessa ja italialaisessa keittiössä maa-artisokkakeitto on erityisen suosittu, ja se tarjoillaan usein hienoissa ravintoloissa eleganttina alkuruokana.

    Suositukset

    Zenato Lugana San Benedetto

    Zenato Lugana San Benedetto

    Zenaton noin 70 hehtaaria käsittävät viinitarhat sijaitsevat Veneton maakunnassa Luganan ja Valpolicella Classicon parhailla alueilla, jossa Gardajärven ja vuoriston läheisyyden ansiosta vallitsee kasvuolosuhteille otollinen mikroilmasto. Sergio Zenato näki jo 1960-luvulla Luganan alkuperäislajikkeessa Trebbiano di Luganassa potentiaalia ja keskittyi sen viljelyyn. Gardajärven eteläpuolella sijaitseva pieni Luganan viinialue on viime aikoina saanut ansaittua huomiota.  

    Italia 18,98€