Pyhäinpäivä: reseptejä ja viinisuosituksia
Pyhäinpäivän viinisuositukset riistalle, mereneläville ja kasvisruoille
Pyhäinpäivä on hyvä syy rentoutua lähimmäisten seurassa ja valmistaa tunnelmallinen illallinen alku-, pää- ja jälkiruokineen. Rustiikkisen syksyisen menun kylkeen sopivia viinejä löytyy niin punaisia kuin valkoisia. Katso alta viinisuositukset pyhäinpäivän resepteille!
Pyhäinpäivän reseptit
Alta löydät pyhäinpäivään sopivia resepti-ideoita. Olemme keränneet yhteen arkistojemme herkuimmat riista-, kasvis- ja mereneläväreseptit, jotka sopivat erinomaisesti pyhäinpäivän juhlaillalliselle.
Pyhäinpäivä reseptit: Riista ja liha
Pyhäinpäivän resepti-ideoita hakeva on löytänyt oikeaan paikkaan tullessaan Viinipostin sivuille; miltä kuulostaisi muhevan riistainen peurapata tai syksyinen fileepihvi kurpitsapyreellä? Tai kenties italialaisten herkkujen perässä olevalle lampaan potkasta valmistuva pasta pastorelle (Helsingin parhaan pastaravintolan reseptillä). Liharuokien ja etenkin syksyisen riistan kylkeen kelpaa tarjoilla maanläheisiä ja rustiikkisia punaviinejä. Tutustu alta kolmeen viiniin riista- ja liharuoille.
Pyhäinpäivä reseptit: Kasvis
Näin syksyllä luonto tarjoilee parastaan etenkin kasvisherkkujen muodossa; kurkkaa kuinka Mari Moilanen tekee kolmella tavalla kantarellirisotosta vieläkin parempaa tai valmista hänen tuhti sieniragu. Alkupalaksi sopisi loihtia syksyisen lämmittävä maa-artisokkakeitto.
Pyhäinpäivä reseptit: Merenelävät ja kala
Jos mieli tekeekin merenelävien suuntaan, suosittelemme valmistamaan alkupalaksi kylmäsavulohiruisnappeja ja pääruoaksi kuhaa, sinisimpukkaa ja kaalia. Syksyisen pyhäinpäivän illalliseksi sopii myös klassinen ranskalainen kalakeitto eli bouillabaisse. Suosittelemme myös katsastamaan tämän Helsingin parhaat pastaravintolan sinisimpukkapastareseptin, on muuten hyvää!
Suositukset
Fernand Engel Pinot Noir Elevé en Fût de Chêne Organic
Riistalle: Herkullinen Pinot Noir kuuluu yhteen riistalintujen kanssa
Mehevä ja hilloinen punaviini. Kypsät punaiset marjat ja hiven paahteisuutta tekevät tästä viinistä täyteläisen ja upean ruokaviinin erilaisten lihojen kanssa ja riista-aikaan löytää se täydellisimmän parinsa riistalinnuista. Erinomainen pari myös juustoille.
Coto de Imaz Gran Reserva
Riistalle: Riojan Gran Reserva on täydellinen pari aromikkaille riistaruoille
Kehittynyt ja moniulotteinen Gran Reserva kuuluisalta El Cotolta, Riojan alueen johtavalta viininvalmistajalta. Tyylikäs, täyteläinen ja kypsän tanniininen pari aromikkaille riistaruoille. Upea hintalaatusuhde!
Kokeile myös El Coto Crianzaa riistapatojen tai -pullien kanssa. Keskitäyteläinen crianza on pehmeän mausteisuutensa vuoksi omiaan pataruokien kanssa.
E. Guigal Crozes-Hermitage Rouge
Riistalle: Makujen sinfoniaa suurriistan pariksi
E.Guigalin upea taidonnäyte rhônelaisen Syrah-viinin potentiaalista. Tuoksultaan maanläheinen, paahteinen, eukalyptuksen ja mausteisuuden sävyttämä viini. Myös maku on runsas, intensiivinen ja täyteläinen. Kypsät tanniinit ja hienostunut hapokkuus tuovat kokonaisuuteen ryhtiä ja hienostunutta rakennetta. Viipyilevässä jälkimaussa on aistittavissa mausteisuutta ja savun aromeja. Viini on erinomainen valinta tuhdeille tummille liharuoille ja suurriistan seuraan.
Nature de Roubié Picpoul de Pinet
Mereneläville: Meren antimien suolaisuus sopii erinomaisesti rypäleelle ominaisen hapokkuuden kanssa
Etelä-Ranskassa, aivan meren tuntumassa, Languedocin sydämessä, lähellä Thaun laguunia sijaitsee erityinen Picpoul de Pinet -apellaatio, joka on omistettu yksinomaan Piquepoul-rypäleistä tehtyjen viinien valmistukseen. Välimeren välitön läheisyys ja merituulet antavat rypäleelle ainutlaatuisen suolaisen mineraalisen luonteensa.
Nature de Roubié Picpoul de Pinet on ensimmäinen orgaaninen 100 % PIquepoul-rypäleestä valmistettu valkoviini. Tässä raikkaan hedelmäisessä viinissä on aromaattinen, sitruksinen ja kukkainen tuoksu, jossa on vivahteita kypsästä ananaksesta. Kuiva, hapokas ja eloisan mineraalinen viini sopii erinomaisesti merenelävien sekä kalaruokien, kuten skagenin, cevichen ja graavilohen parina.
Livon Friulano
Mereneläville: Rasvaiset kalat ja merenelävät löytävät parinsa tästä italialaisesta
Valkoviini Livon Friulano on tehty paikallisesta alkuperäisrypäleestä Friulanosta, jota aiemmin on kutsuttu Tocai Friulanoksi. Livonin tekemä Friulano on rypäleestä hyvä tyyppiesimerkki. Sen kypsän hedelmäinen ja melko leveä tuoksu tuo mieleen punaisen omenan, kypsän persikan ja hunajamelonin. Maku on kuiva, mutta tuoksua myötäillen kypsän hedelmäinen. Lisäksi viinissä on makeaa mausteisuutta, sitruksisuutta ja hentoa yrttisyyttä. Mainio viini esimerkiksi rasvaisten kalojen tai merenelävien kanssa nautittavaksi!
La Chablisienne Chablis Le Finage 2022
Mereneläville: Klassinen Chablis täydentää merenelävien makumaailman
Chablis viinit ovat loistavia pareja etenkin erinäisille mereneläville; simpukoille, ostereille, äyriäisille, kalalle ja sushille.
Mineraalisessa ja kevyen sitruksisessa tuoksussa on aavistus kevyttä briossia. Aromimaailmassa on kauniita yrttisiä sävyjä, mikä tekee keskitäyteläisestä ja kuivasta kokonaisuudesta veden kielelle herauttavan. Reilu hapokkuus, yrttisyys ja sitruksisuus janoavat seurakseen mereneläviä!
Tommasi Valpolicella
Kasvis: Sienet nauttivat kevyestä ja rustiikkisesta punaviinistä
Valpolicellan sydämestä tuleva kevyt ja ihanan rustiikkinen punaviini on mitä ihanin valinta kantarellirisotolle ruskistetulla voilla. Keskisyvän rubiininpunaisen viinin tuoksussa on kirsikkaa, hapankirsikkaa, luumua, mausteita, paahteisuutta, nahkaa. Maultaan se on kuiva, ryhdikkään hapokas, keskitanniininen ja mehukas.
Monikäyttöinen ja laadukas viini sopii niin pastoille, pizzoille, juustoille kuin haudutetuille liharuoillekin.
Engel Alsace Pinot Gris Terres Rouges Organic
Kasvis: Syksyinen kurpitsa taittuu moneen ja viinikaveriksi kelpaa valita tämä ranskalainen valkoviiniherkku
Hätkähdyttävän täyteläinen ja tiivis pinot gris esittelee kahden luomupalstan vanhojen viiniköynnösten laatua Fernand Engelin puhtaaseen tyyliin. Keskisyvän oljenkeltaisen viinin runsaasta tuoksusta voi aistia mm. aprikoosia, persikan kiveä, limeä, mehiläisvahaa ja etäistä savuisuutta. Suussa kuiva, pullean hedelmäinen ja suutuntumaltaan jopa öljyinen viini on maultaan tiivis tarjoillen aprikoosia, kypsää omenaa, mehiläisvahaa sekä suolaista mineraalisuutta. Täyteläistä hedelmäisyyttä ja varsin runsasta alkoholia kannattelevat uljaat hapot tekevät kokonaisuudesta tyylikkään tasapainoisen. Todella pitkässä jälkimaussa vuorottelevat kuivattu aprikoosi, mehiläisvaha ja mineraalien kirjo.
Upea viini, joka saa gastronomin mielikuvituksen laukkaamaan! Syksyn tullen kurpitsasta valmistuvat herkut, tai vaihtoehtoisesti kampasimpukat, sashimi, loimulohi ja grillattu kesäkurpitsa sopisivat tälle viinille täydellisesti.
Villa Antinori Rosso
Kasvis: Rustiikkisten pastojen kaveriksi kelpaa valita klassikko italialainen, joka ei koskaan petä
Tämä klassikkoviini luotiin alunperin ensimmäiseksi kypsytyksestä nauttivaksi chiantiksi vuonna 1928. Sittemmin muun muassa syrah'sta runsautta ja mausteisuutta saanut viini muutettiin Toscana IGTksi vuonna 2001.
Rubiininpunaisen viinin intensiivisestä tuoksusta löytyy kirsikkaa, minttua ja suklaata. Maultaan se on runsas, samettinen, pitkä ja antoisa, tanniinit ovat pehmeät. Kypsät liharuoat, kovat kypsytetyt juustot, rustiikkiset pastat löytävät tästä ihanteellisen parin.