Pyhäinpäivä: reseptejä ja viinisuosituksia

Pyhäinpäivän viinisuositukset riistalle, mereneläville ja kasvisruoille
Pyhäinpäivä on hyvä syy rentoutua lähimmäisten seurassa ja valmistaa tunnelmallinen illallinen alku-, pää- ja jälkiruokineen. Rustiikkisen syksyisen menun kylkeen sopivia viinejä löytyy niin punaisia kuin valkoisia. Katso alta viinisuositukset pyhäinpäivän resepteille!
Pyhäinpäivän reseptit
Alta löydät pyhäinpäivään sopivia resepti-ideoita. Olemme keränneet yhteen arkistojemme herkuimmat riista-, kasvis- ja mereneläväreseptit, jotka sopivat erinomaisesti pyhäinpäivän juhlaillalliselle.
Pyhäinpäivä reseptit: Riista ja liha
Pyhäinpäivän resepti-ideoita hakeva on löytänyt oikeaan paikkaan tullessaan Viinipostin sivuille; miltä kuulostaisi muhevan riistainen peurapata tai syksyinen fileepihvi kurpitsapyreellä? Tai kenties italialaisten herkkujen perässä olevalle lampaan potkasta valmistuva pasta pastorelle (Helsingin parhaan pastaravintolan reseptillä). Liharuokien ja etenkin syksyisen riistan kylkeen kelpaa tarjoilla maanläheisiä ja rustiikkisia punaviinejä. Tutustu alta kolmeen viiniin riista- ja liharuoille.
Pyhäinpäivä reseptit: Merenelävät ja kala
Jos mieli tekeekin merenelävien suuntaan, suosittelemme valmistamaan alkupalaksi kylmäsavulohiruisnappeja ja pääruoaksi kuhaa, sinisimpukkaa ja kaalia. Syksyisen pyhäinpäivän illalliseksi sopii myös klassinen ranskalainen kalakeitto eli bouillabaisse. Suosittelemme myös katsastamaan tämän Helsingin parhaan pastaravintolan sinisimpukkapastareseptin, on muuten hyvää! Ja alla olevasta listasta löytyy merenelävien kanssa sopivia viinejä, kippis!
Pyhäinpäivä reseptit: Kasvis
Näin syksyllä luonto tarjoilee parastaan etenkin kasvisherkkujen muodossa; kurkkaa kuinka Mari Moilanen tekee kolmella tavalla kantarellirisotosta vieläkin parempaa tai valmista hänen tuhti sieniragu. Alkupalaksi sopisi loihtia syksyisen lämmittävä maa-artisokkakeitto. Alta olevasta viinilistasta löydät kasviruokien kylkeen sopivia viinivalintoja, sieniruoille, pastoille, risotoille ja pizzoille!
Suositukset

E. Guigal Côtes-du-Rhône Rouge
Riistalle ja lihalle: Rhônen arvostetuimman viinitalon pari riistaisille padoille
Rhônelainen klassikko, joka siivittää upeasti syksyisiä pataruokia. E. Guigal kuuluu maailman arvostetumpien viinitalojen valiojoukkoon ja heitä pidetään Rhônen kuuluisampana viinintuottajana. Muun muassa Wine Spectator tituleeraa Marcel Guigalia koko Rhônen vaikutusvaltaisimmaksi viininviljelijäksi.
Talon lippulaivaviinin täyteläisestä ja mehevästä mausta erottuvat kypsät tanniinit ja hapankirsikkainen hapokkuus. Ryhdikkään viinin jälkimakua siivittävät tumma marjaisuus sekä maanläheiset ja mausteiset aromit.
⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Harmoninen ja laadultaan erinomainen, Hinta-laatusuhde: EDULLINEN OSTOS (Viinilehti)

Fernand Engel Alsace Pinot Gris Terres Rouges Organic
Riistalle: Luomu-Alsacea riistalinnuille
Alsacen alueen luomutuotannon pioneerina mainetta kerännyt Fernand Engel tuottaa palkittuja valkoviinejä, crémanteja sekä punaviinejä. Perheomisteisen viinitalon Pinot Gris Terres Rouges on runsas ja suutuntumaltaan öljyinen, minkä vuoksi sen voi helposti parittaa riistalintujen, kuten fasaaniin kylkeen.
Täyteläinen ja tiivis pinot gris esittelee kahden luomupalstan vanhojen viiniköynnösten laatua talon ominaiseen puhtaaseen tyyliin. Aromimaailmasta löytyy aprikoosia, kypsää omenaa, mehiläisvahaa ja suolaista mineraalisuutta. Täyteläistä hedelmäisyyttä ja varsin runsasta alkoholia kannattelevat uljaat hapot tekevät kokonaisuudesta tyylikkään tasapainoisen.
⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Harmoninen ja laadultaan erinomainen, Hinta-laatusuhde: EDULLINEN OSTOS (Viinilehti)

Coto de Imaz Gran Reserva
Riistalle ja lihalle: Uskomattoman hinta-laatusuhteen Gran Reserva tyylikkäillä riistaruoille
Uskomattoman hinta-laatusuhteen Gran Reserva kuuluisalta Rioja-talo El Cotolta. Viini on saanut käydä 21-30 päivän ajan terästankeissa, minkä jälkeen se kypsyy rauhassa amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä 24 kuukauden ajan. Tämän jälkeen viini kypsyy vielä vähintään 36 kuukautta pullossa; lopputuloksena on tiileen vivahtavan punainen herkkuluomus! Kirsikkaa, kuivattuja marjoja, nahkaa, paahteisuutta ja yrttisyyttä - kehittynyt ja moniuloitteinen huipputeos.
⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Harmoninen ja laadultaan erinomainen (Viinilehti)
Kokeile myös El Coto Crianzaa riistapatojen tai -pullien kanssa. Keskitäyteläinen crianza on pehmeän mausteisuutensa vuoksi omiaan pataruokien kanssa.

Nau Mai Sauvignon Blanc muovipullo
Mereneläville: Erinomaisen hinta-laatusuhteen Sauvignon Blanc ravuille ja mereneläville
Huikeasta hinta-laatusuhteestaan suosituksi valkoviiniksi noussut uusi-seelantilainen Nau Mai Sauvignon Blanc on täydellinen pari mereneläville!
Nau Mai on raikas, mineraalinen ja yrttiarominen. Keskivaalean vihertävänkeltaisen viinin tuoksusta löytyy mustaherukanlehtiä, limeä, sitruunamelissaa ja vastaleikattua ruohoa. Maku on kuiva, raikkaan hapokas, keskitäyteläinen, mineraalinen, herukanlehtinen ja yrttinen.
⭐⭐⭐⭐, Hinta-laatusuhde = LÖYTÖ (Viinilehti)

Livon Friulano
Mereneläville: Rasvaiset kalat ja merenelävät löytävät parinsa tästä italialaisesta
Valkoviini Livon Friulano on tehty paikallisesta alkuperäisrypäleestä Friulanosta, jota aiemmin on kutsuttu Tocai Friulanoksi. Livonin tekemä Friulano on rypäleestä hyvä tyyppiesimerkki. Sen kypsän hedelmäinen ja melko leveä tuoksu tuo mieleen punaisen omenan, kypsän persikan ja hunajamelonin. Maku on kuiva, mutta tuoksua myötäillen kypsän hedelmäinen. Lisäksi viinissä on makeaa mausteisuutta, sitruksisuutta ja hentoa yrttisyyttä. Mainio viini esimerkiksi rasvaisten kalojen tai merenelävien kanssa nautittavaksi!

La Chablisienne Chablis Le Finage 2023
Mereneläville: Klassinen Chablis täydentää merenelävien makumaailman
Chablis viinit ovat loistavia pareja etenkin erinäisille mereneläville; simpukoille, ostereille, äyriäisille, kalalle ja sushille.
Mineraalisessa ja kevyen sitruksisessa tuoksussa on aavistus kevyttä briossia. Aromimaailmassa on kauniita yrttisiä sävyjä, mikä tekee keskitäyteläisestä ja kuivasta kokonaisuudesta veden kielelle herauttavan. Reilu hapokkuus, yrttisyys ja sitruksisuus janoavat seurakseen mereneläviä!

Tommasi Valpolicella
Kasvis: Sienet nauttivat kevyestä ja rustiikkisesta punaviinistä
Valpolicellan sydämestä tuleva kevyt ja ihanan rustiikkinen punaviini on mitä ihanin valinta kantarellirisotolle ruskistetulla voilla. Keskisyvän rubiininpunaisen viinin tuoksussa on kirsikkaa, hapankirsikkaa, luumua, mausteita, paahteisuutta, nahkaa. Maultaan se on kuiva, ryhdikkään hapokas, keskitanniininen ja mehukas.
Monikäyttöinen ja laadukas viini sopii niin pastoille, pizzoille, juustoille kuin haudutetuille liharuoillekin.

Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo
Kasvis: Margaritapizza ja kevyet kasvispastat herkuttelevan tämän herkullisen pyöreän ja maanläheisen viinin seurassa
Pullon kaulaan kieputetusta tikustaan tunnettu Zaccagnini on keskitäyteläisyytensä ja hedelmäisyytensä vuoksi monipuolinen kumppani kevyemmillekin kasvisruoille. Tumman marjaisesta tuoksusta löytyy kevyttä mausteisuutta sekä aavistus tammen tuomaa vaniljaa. Lopputulos on suussa herkullisen pyöreä, maanlähenen, tummien hedelmien sävyttämä ja pehmeän mokkainen.
Monipuolisena ruoka- ja seurusteluviininä viini sopii margaritapizzan, rustiikkisten sienimakujen, lihojen ja lammasruokien seuraan.
Tiesitkö, että viinin etiketissä esiintyvä sana "Tralcetto" tarkoittaa pientä tikkua. Se solmitaan käsityönä pullonkaulaan, viinin kypsytyksen aikana. Tikut ovat peräisin syksyllä leikatuista viiniköynnöksistä.

Caves d'Esclans Whispering Angel
Kasvis: Roseeta vuoden ympäri! Juustoiset pastat ja risotot suorastaan huutavat tätä viiniä seurakseen
Me Viinipostilla uskommet vankasti siihen, että roseeta kuuluu nauttia vuoden ympäri, ei vain kesäkuukausina!
Maailmalla kulttimaineeseen noussut Whispering Angel roseeviini edustaa Provencen tyyliä nykypäivän otteella. Pastellinvaalea roseeviini sopii vaativaankin makuun; sen raikas, mineraalinen ja punaisten marjojen makumaailma on kuiva mutta pehmeä. Viini taipuu upeasti erilaisille ruoille ja kestää hyvin mausteita sekä yrttejä. Esimerkiksi cacio e pepe, muheva risotto, välimerelliset annokset ja charcuterie löytävät parinsa tästä roseeviinistä.