Pariisilaisten yöruoka - Ranskalainen sipulikeitto

star

5.0

2 arviota

Pariisilaisten yöruoka - Ranskalainen sipulikeitto
Ainekset

6-7  (700 g)  sipulia

3-5 valkosipulinkynttä

(1 rkl sokeria)

50 g voita

1,3 l vettä

3/4 dl kasvis- tai lihafondia

2 1/2 dl valkoviiniä

2 rkl tuoretta tai 1 tl kuivattua timjamia

ripaus mustapippuria

(1/2 dl konjakkia)

4 palaa vaaleaa leipää

3-4 dl juustoraastetta (Gruyère)

Herkullinen reseptimme on Tiina Rantasen Klassikkoruokia –kirjasta!

Ranskalainen sipulikeitto Tiina Rantasen tapaan

Sipulikeitto, ranskalainen sipulikeitto, eli soupe à l’oignon, oli aikoinaan Pariisin bilekansan klassinen yöruoka, jonka vuoksi kotimatkalla poikettiin vanhoille tukkuhalleille lusikoimaan lämmittävää soppaa. Hallit sijaitsivat 1970-luvulle asti kaupungin keskustassa, lähellä Pompidou-keskusta. Syntyi aikamoista porinaa ja polemiikkia, kun vanhat hallit raivattiin pois uudisrakentamisen tieltä.

Erilaiset sipulikeitot on tunnettu aina Rooman valtakunnan ajoista asti. Sipuli on ollut helposti kasvatettava kasvis ja ns. köyhien ruokaa, mutta sen makeus ja syvä aromi tekevät siitä täydellisen keittoon.

Tämä sipulikeittoresepti toimii lounaalla, illallisella, alkupalana tai vaikka keskellä yötä. Paras sipulikeitto syntyy oikealla valmistustekniikalla: sipulit tulee ensin karamellisoida hitaasti ja rakkaudella. Sen jälkeen keitto vaatii pitkän haudutuksen ja lorauksen valkoviiniä, joka tuo makuun syvyyttä. Myös pieni loraus konjakkia keiton valmistuttua nostaa sen aivan uudelle tasolle. Tämä sipulikeitto-ohje takaa täydellisen lopputuloksen, joka maistuu aivan yhtä hyvältä kotona kuin Pariisissa.

  1. Aloita sipulikeiton valmistus kuorimalla ja viipaloimalla sipulit ohuiksi renkaiksi. Hienonna valkosipulinkynnet.

  2. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulirenkaita 15-20 minuuttia. (Halutessasi edistää sipulien karamellisoitumista, ripsauta joukkoon hieman sokeria.) Älä anna sipulin ruskistua!

  3. Lisää vesi, fondi, viini ja mausteet. Keitä kannen alla 1-2 tuntia. Lisää tarvittaessa vettä tai viiniä. Lorauta lopuksi kypsän keiton joukkoon tilkka konjakkia.

  4. Paahda leipäpalat leivänpaahtimessa ja kuutioi ne. Annostele sipulikeitto neljään uuninkestävään annoskulhoon ja ripottele pinnalle paahdettuja leipäkuutioita ja reilusti juustoraastetta.

  5. Kuorruta sipulikeittoa 250-asteisessa uunissa 5-10 minuuttia tai kunnes juusto muuttuu kullankeltaiseksi.

Katso täältä juomavinkkimme sipulikeitolle!

Näin onnistut varmasti: Ranskalaisen sipulikeiton valmistusvinkit

Leikkaa sipulit ohuiksi

Viipaloi sipulit mahdollisimman ohuiksi, jotta ne karamellisoituvat tasaisesti. Käytä terävää veistä tai mandoliinia saadaksesi tasakokoisia siivuja.

Hidas karamellisointi

Karamellisointi on tärkein vaihe – älä kiirehdi! Sipulit pitää kypsentää miedolla lämmöllä vähintään 30–40 minuuttia, kunnes ne muuttuvat pehmeiksi ja saavat syvän kullanruskean värin. Tämä tuo sipulikeittoon makeutta ja syvyyttä.

Oikean liemen valinta

Käytä laadukasta liha- tai kasvisfondia keittopohjana. Pitkä haudutus parantaa liemen makua ja yhdistää sen karamellisoituneisiin sipuleihin täydellisesti.

Valkoviini ja konjakki tuovat täyteläisyyttä

Lisää valkoviini sipulien joukkoon ja anna sen haihtua ennen liemen lisäämistä. Tämä antaa sipulikeitolle raikkautta ja tasapainottaa makeita sipuleita. Lopuksi pieni loraus konjakkia syventää makuja entisestään.

Pitkä haudutus

Anna sipulikeiton hautua vähintään 30–45 minuuttia, jotta maut tiivistyvät ja syventyvät. Mitä pidempi haudutusaika, sitä parempi lopputulos.

Täydellinen leipä ja juusto

Käytä rapeakuorista leipää, kuten maalaispatonkia, ja valitse voimakas juusto, kuten gruyère tai emmental. Paahda leivät keiton päällä uunissa, kunnes juusto kuplii ja saa kauniin kullanruskean pinnan.

Anna sipulikeiton levätä yön yli

Jos aikaa on, anna sipulikeiton levätä yön yli jääkaapissa. Tämä tehostaa makuja ja tekee keitosta vieläkin paremman seuraavana päivänä.

Näillä vinkeillä saat valmistettua parhaan sipulikeiton, joka maistuu yhtä täyteläiseltä kuin ranskalaisessa bistrossa!

Sipulikeiton historia

Sipulikeitto, eli soupe à l’oignon, on yksi Ranskan tunnetuimmista keitoista, jonka juuret ulottuvat kauas menneisyyteen. Jo Rooman valtakunnan aikaan sipuli oli yleinen raaka-aine, sillä se oli helppo kasvattaa, säilyi pitkään ja tarjosi ruokaisuutta edullisesti. Keskiajalla sipulikeitto oli etenkin talonpoikien ruokaa, sillä sipulia oli saatavilla ympäri vuoden, ja se voitiin hauduttaa yksinkertaisessa liemessä täyteläiseksi ateriaksi.

Nykyisen kaltaisena ranskalainen sipulikeitto nousi suosioon 1600-luvulla, kun keittiöissä alettiin käyttää enemmän paahdettuja makuja ja voilla karamellisoituja sipuleita. Pariisissa se sai erityisen legendaarisen maineen 1800-luvulla, kun se vakiintui yökansan suosikkiateriaksi kaupungin tukkuhalleilla. Legendan mukaan bilettäjät ja yötyöläiset kerääntyivät aamuyön tunteina nauttimaan lämmittävää ja täyteläistä sipulikeittoa ennen kotiin lähtöä.

Tänään sipulikeitto tunnetaan ympäri maailmaa, ja sen reseptin salaisuus on edelleen sama: hitaasti karamellisoidut sipulit, syvä makuinen liemi ja uunissa gratinoitu juustoinen leipä tekevät siitä vastustamattoman klassikon.

Katso täältä juomavinkkimme sipulikeiton kaveriksi!