Joulufilee sieni- ja pekonihöysteellä & Plan B! Shiraz

kinkun tilalle joulupöytään nostetaan joulufile
Joulufilee sieni- ja pekonihöysteellä

6-8 annosta

1 (noin 1 ¼ kg) porsaan ulkofilee (maustamaton)

1 rkl rypsiöljyä

1 ½ tl suolaa

1 tl pippurisekoitusta (musta-, valko- ja viherpippuria)

1 tl piparkakkumaustetta

3—5 valkosipulinkynttä murskattuna

Täyte

200 g herkkusieniä

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

2 rkl voita

2 rkl tomaattipyreetä

2 tl juoksevaa hunajaa

1 ½ tl timjamia

1 ½ tl salviaa

½ tl suolaa

¼ tl mustapippuria

Lisäksi

200 g lihaista pekonia

1 dl karkeaa dijoninsinappia

2—3 viipaletta maalaisleipää rouheena

Uunijuurekset

6-8 annosta

2 sipulia

5 valkosipulinkynttä

1 pieni lanttu

4 isoa porkkanaa

5—8 perunaa

½ dl rypsiöljyä

½ dl siirappia

1 tl timjamia

1 tl rosmariinia

1 tl oreganoa

¼ tl muskottipähkinää

1 tl mustapippurirouhetta

1 ½ tl suolaa

Halajatko jotain muuta kinkun tilalle joulupöytään?

Nappaa tästä jouluaterialle suunnitelma B...

Jos et innostu ison kinkun paistamisesta ja laatikoiden laittamisesta, vedä hihasta varasuunnitelma. Loihdi possun ulkofileestä kinkkua muistuttava lihaherkku, jota maustaa sieniseos, pekoni ja sinappihuntu leipäkuorrutuksineen. Possun seuraan sopii tutuista laatikkoaineksista; porkkanasta, lantusta ja perunasta, paistetut mehevät uunijuurekset jouluiseen tapaan maustettuina.

Joulufilee sieni- ja pekonihöysteellä

  1. SEKOITA fileen mausteet keskenään ja hiero sitten kauttaaltaan öljytyn lihan pintaan. Anna maustua yön yli tai vähintään muutaman tunnin ajan.
  2. OTA liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista.
  3. TEE sienitäyte. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna kuoritut sipulit. Kuullota niitä voissa, kunnes neste on haihtunut. Mausta seos tomaattipyreellä, hunajalla, yrteillä, suolalla ja mustapippurilla. Anna seoksen jäähtyä.
  4. LEVITÄ pekoniviipaleet peräkkäin, hieman limittäin, reilusti fileen pituiseksi suorakaiteeksi.
  5. LEVITÄ sieniseos keskelle pekoneja fileen pituiseksi ja levyiseksi vanaksi. Nosta filee päälle. Nosta pekonit fileen päälle hieman vinosti, vuorotellen kuin kapaloksi. Nosta filee leivinpaperin päälle pellille pekonien saumapuoli alaspäin.
  6. TYÖNNÄ paistomittari lihan keskelle. Kypsennä fileetä 150-asteissa uunissa noin 2 tuntia. Valmiin paistin sisälämpötila on noin 72 astetta. Ota liha pois uunista.
  7. NOSTA uunin lämpö 225-asteeseen.
  8. SIVELE fileen pinta siemenisellä sinapilla ja ripottele päälle leivänmurut. Pane liha uuniin hetkeksi, kunnes leivät ovat saaneet hieman väriä pintaansa.
  9. ANNA fileen vetäytyä folion alla noin 15 minuuttia ennen leikkaamista.

Uunijuurekset

  1. KUORI ja lohko sipulit sekä juurekset pitkiksi paloiksi ja perunat veneiksi.
  2. KAADA ainekset kulhoon ja lisää joukkoon öljy, siirappi, kuivatut yrtit, muskotti, pippuri ja viimeiseksi suola. Hölskyttele kulhoa niin, että mausteet tarttuvat aineksiin kauttaaltaan.
  3. LEVITÄ juurekset leivinpaperin päälle uunipellille ja kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
  4. TARJOA possun seurana ja juomana mehevää australialaista punaviiniä Plan B Shirazia.
  5. VINKKI
  6. Valmistele juurekset lihan kypsyessä. Juurekset kypsyvät sillä aikaa, kun liha vetäytyy. Uuni on valmiiksi 225-asteinen possun kuorrutuksen jäljiltä.

Teksti: Marita Joutjärvi

Kuvat: Satu Nyström

Suositukset

Plan B Shiraz

Plan B Shiraz

Hempeän hilloinen ja muhkean marjainen punaviini Australiasta!

Pyöreä ja pehmeä punaviini, joka ei välttämättä kaipaa aina ruokaakaan rinnalleen, mutta on oiva kumppani joulufileelle. Maltillinen hapoiltaan ja tanniineiltaan. Innovatiininen nuorekas Plan B! -viinitalo on palkittu Australian ”mustana hevosena”.

Australia 15,38€