Härän sisäfileepihvit punaviinikastikkeessa

sisäfilee punaviinikastikkeella
Ainekset

Valmistusaika 40 minuuttia

4 annosta

800 g härän sisäfileen keskiosaa leikattuna 4 annospalaan

2 rkl voita + 2 rkl oliiviöljyä

1 dl vehnäjauhoja

4 dl punaviiniä

1 rkl vasikkafondueta

1 ripaus sokeria

Merisuolaa ja mustapippuria

Timjamia koristeeksi

Röstiperunat

8 keskisuurta jauhoista perunaa, kuorittuna ja raastettuna

2 rkl voita + 2 rkl oliiviöljyä

Merisuolaa

Balsamicotomaatit

250 g cocktail- tai kirsikkatomaatteja

1 rkl oliiviöljyä

1 rkl balsamicoa

Merisuolaa ja mustapippuria

Helppo ja nopea punaviinikastikeohje sisäfileelle

Mehevä sisäfilee maistuu kylmillä keleillä, varsinkin kun sen kruunaa tällä helposti ja nopeasti valmistuvalla punaviinikastikkeella. Sisäfilee on ruhon mureinta ja arvokkainta osaa. Sen paras osa on keskellä, josta saadaan mehukkaimmat ja paksuimmat pihvit. Panosta hyvään tuoreeseen lihaan, jotta pihvi ja viinikastike pääsevät oikeuksiinsa. Valitse viinikastikkeeseen täyteläinen, mausteinen punaviini esimerkiksi näistä poimimistamme viineistä. Parhaiten aromit kohtaavat lautasella ja lasissa, kun käytät molemmissa samaa viiniä. Tarjoile sisäfilee punaviinikastikkeen, ihanan rapeiden röstiperunoiden ja balsamicotomaattien kera. Viiniksi osta Alkosta espanjalaista Perelada 5 Finques punaviiniä.

Sisäfileepihvit punaviinikastikkeessa

  1. Kuumenna voi ja öljy isolla pannulla
  2. Ruskista pihvejä 2-3 minuutin ajan niin, että ne saavat kauniin värin pintaansa. Mausta pihvit hyvin suolalla ja pippurilla
  3. Ota pihvit pannulta ja pyörittele ne vehnäjauhoissa. Nosta pihvit takaisin pannulle ja ruskista niitä noin minuutin ajan
  4. Lisää joukkoon viini sekä vasikkafondue ja anna kiehua noin 3-4 minuuttia riippuen lihan paksuudesta sekä kuinka kypsän pihvin haluat. Ota pihvit pois pannulta ja pidä ne lämpiminä.
  5. Anna pihvien vetäytyä sillä aikaa, kun valmistat kastikkeen. Keitä kastike kasaan niin, että sitä on jäljellä noin 2/3 osaa. Siivilöi kastike ja mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria
  6. Tarjoile liha punaviinikastikkeen, röstiperunoiden sekä balsamicotomaattien kanssa

Röstiperunat

  1. Purista raastetuista perunoista kaikki neste pois
  2. Jaa perunaraaste noin 10-12 kasaan ja muotoile niistä noin sentin paksuisia pihvejä.
  3. Kuumenna voi ja öljy pannulla. Paista röstiperunoita keskilämmöllä noin 4-5 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes väri on kauniin kullanruskea. Mausta suolalla.

Balsamicotomaatit

  1. Kuumenna öljy pannulla ja paista tomaatteja kunnes ne saavat hiukan väriä.
  2. Kaada tomaattien päälle balsamicokastiketta ja sekoita hyvin.
  3. Mausta suolalla ja pippurilla.

Vinkkejä punaviinikastikkeen valmistukseen

Valitse oikea viini: Käytä korkealaatuista, täyteläistä punaviiniä, joka korostaa lihan makua. Punaviinikastikkeen sydän on viinissä, joten valinta kannattaa tehdä huolella.

Lisää syvyyttä balsamicolla: Lisää punaviinikastikkeen sekaan hieman balsamiviinietikkaa sen kiehuessa. Tämä ei ainoastaan lisää makuvivahteita, vaan myös tasapainottaa kastikkeen makeutta ja happamuutta.

Kokeile Dijon-sinappia: Teelusikallinen Dijon-sinappia voi tuoda punaviini kastikkeeseen yllättävää syvyyttä.

Rikasta tummalla suklaalla: Pienen määrän tumman suklaata lisääminen punaviinikastikkeeseen juuri ennen tarjoilua voi syventää sen makua ja tuoda esiin miellyttäviä maanläheisiä sävyjä.

Nopeuta prosessia: Jos tarvitset nopean punaviinikastikkeen, aloita valmiista lihaliemestä. Lihaliemi nopeuttaa kastikkeen valmistusta ja tarjoaa rikkaan pohjan, johon viinin aromit voivat sulautua.

Punaviinikastike sopii monenlaisen ruoan kera

Punaviinikastike on monipuolinen lisuke, joka sopii erinomaisesti monenlaisille ruokalajeille, antaen niille syvyyttä ja rikasta makua. Se on klassinen valinta punaiselle lihalle, kuten härän sisäfileelle, lampaan kareelle tai hirvenpaistille, jossa kastikkeen täyteläiset vivahteet täydentävät lihan makua. Punaviinikastike toimii myös erinomaisesti villiriistan kanssa, tuoden esiin sen luonteenomaisia makuja. Lisäksi se sopii yllättävän hyvin tummien lintujen, kuten ankan ja fasaanin, kanssa. Kastiketta voidaan käyttää myös pastakastikkeena, erityisesti sellaisten pastojen kanssa, jotka sisältävät runsaasti umamia, kuten sienipasta. Punaviinikastike voi myös elävöittää kasvisruokia, kuten paahdettuja juureksia tai polentaa, tarjoten niille lämmintä ja syvää makua. Tämä monikäyttöisyys tekee punaviinikastikkeesta arvokkaan taidon kaikkien kotikokkien keittiössä.