Alkon makutyypit: Mehevä ja hilloinen

mehevä ja hilloinen punaviini

Millainen on mehevä ja hilloinen punaviini?

Alko lanseerasi vuonna 2012 valko- ja punaviineille makutyypit, joiden tarkoituksena on helpottaa viinin valintaa alati laajenevasta valikoimasta. Henkilökunta toki auttaa omaan makuun sopivan viinin valinnassa, mutta joskus on vaikeaa pukea ajatuksiaan sanoiksi. Makutyyppien ansiosta tiettyyn kategoriaan ihastunut viininystävä voi tutustua uusiin tuottajiin sekä viinialueisiin luottaen siihen, ettei maku poikkea liikaa omasta mieltymyksestä. Myös illallisviini löytyy helpommin – jos siis tietää millainen makutyyppi ruoalle sopii.

Mehevä & hilloinen punaviini sopii tuhdille ja mausteiselle(kin) ruoalle

Mehevä & hilloinen -kategorian viinit ovat vähintään keskitäyteläisiä, useammin täyteläisiä tai erittäin täyteläisiä viinejä, joiden makumaailma on kypsän ja makean hedelmäinen tai marjainen – siis hilloinen. Tällaiset viinit vaativat lämpimän ilmaston sekä rypälelajikkeen, joka luontaisesti soveltuu runsasaromisen ja pyöreän viinin valmistukseen. Viinikellarissa viinin luontaisia ominaisuuksia voidaan joko vahvistaa tai peittää erilaisilla valmistustekniikoilla. Viinin käymislämpötila, mahdollinen malolaktinen käyminen, jäännössokeri, mäskin pitkäaikainen uuttaminen kuorikontaktissa tai päinvastaisen lopputuloksen aikaansaava hiilihappokäyminen sekä mahdollinen kypsytysastia – vain muutamia tekniikoita listataksemme – vaikuttavat lopputulokseen. Kaikki eivät ole hapokkaiden ja tanniinisten viinien ystäviä, ja heille kategoria mehevä & hilloinen on oikea valinta. Mehevissä ja hilloisissa viineissä hedelmäinen ja marjainen täyteläisyys sekä alkoholin lämmittävä olemus ovat pääosassa. Tällaiset viinit eivät välttämättä kaipaa aina edes ruokaa seurakseen, mutta ne ovat nappivalinta kun ruoassa on esimerkiksi mausteisuutta.

Ajattele, minkä hedelmän tai marjan mieluiten parittaisit illallisesi kanssa

Nyrkkisääntönä voidaan pitää täyteläisyysasteen yhtenäisyyttä ruoan ja viinin välillä. Kummankaan tarkoitus ei ole hukuttaa toista alleen. Tämän jälkeen voit ajatella hedelmiä ja marjoja – tai jopa hilloja: millainen sopisi ruokasi yhteyteen? Jos vastaus on kirpeä puolukka tai sitruuna, et saa kaipaamaasi makuparia mehevästä ja hilloisesta viinistä. Jos taas voisit kuvitella ruokaasi luumuisen tai kirsikkaisen hillolisukkeen – a vot! Kokeilepa vaikka kanaviillokki keskitäyteläisen mehevän ja hilloisen punaviinin kera: se toimii kuten herukkahillo! Entäs maksapihvi – mitäs sille laittaisit?

Mausteet pitävät makeasta

Ei ole sattumaa, että mausteiset grillilihat tarjoillaan usein makean kastikkeen kera – tai että tulisen intialaisen ruoan kanssa tarjotaan suulle helpotusta tuova raita. Kyse on vastapareista, jotka ovat muodostuneet keittiöissämme traditioiksi. Samaa ajatusta voidaan noudattaa viinin suhteen – itseasiassa voit myös korvata lisukkeen viinillä! Jos ruokasi on pippurinen tai tulinen, tarkista lisäksi, että viini sisältää jonkin verran jäännössokeria. Jos viini sisältää yli 3g/litra jäännössokeria, Alkon tuoteseloste kertoo sokerimäärän. Mausteisuus saa viinisi maistumaan kuivemmalta.

Alta löydät Viinipostin lemppari mehevät ja hilloiset punaviinit! Tulemme julkaisemaan myös muiden Alkon makutyyppien kuvaukset Viinipostissa sekä meidän lemppari viinit näistä kategorioista. Pysythän kuulolla!

Teksti: Liisa Huttu-Hiltunen

Suositukset

Zenato Rosso Veneto

Zenato Rosso Veneto

Sopii tuliselle ruoalle

Pidätkö amaronesta? Amaronen lämmin tiiviys johtuu rypäleiden kuivattamisesta ennen niiden puristamista ja viiniksi käyttämistä. Myös osa tämän viinin valmistukseen käytetyistä rypäleistä on saanut hieman kurtistua tuodakseen viiniin uhkean hedelmäistä pyöreyttä ja täyteläisyyttä – siitä nimi Parziale Appassimento.

Viini sisältää useita rypälelajikkeita Zenaton perhetilalta Gardajärven läheisyydestä: perinteistä Corvina Veronesea sekä kansainvälisiä Merlot’a ja Cabernet Sauvignonia. Viini on ehtinyt kypsyä sekä terästankeissa että pulloissaan ja ilmentää siksi ihanasti kuivattujen hedelmien makuja.

Rubiininpunainen viini tuoksuu kirsikoille, karpaloille ja mustaherukoille sekä makeille mausteille. Viini on kuiva, mutta 6 grammaa jäännössokeria pyöristää makumaailmaa sinänsä ryhdikkään hapokkuuden ja tanniinisuuden säestäessä kokonaisuutta. Täyteläinen makumaailma toistaa tuoksun marjaisat aromit ja täydentyy vielä kuivattujen hedelmien aromeilla. Kokonaisuus on muhkea, lempeä ja lämmin – helposti sellaisenaan nautittavissa, mutta oivallinen burgereiden, grillilihojen, kanansiipien tai mausteisen tofuruoan kaverina.

Italia 13,99€
Domaine des Carabiniers Lunar Apogé Côtes du Rhône

Domaine des Carabiniers Lunar Apogé Côtes du Rhône

Persoonallinen viini biodynaamiselta perhetilalta

Sisarukset Fabien ja Magali johtavat yhdessä 4. sukupolven perhetilaansa Roquemauressa Côtes du Rhônen viinialueella. Heidän viinitarhojaan on hoidettu jo pitkään luonnonmukaisesti: heidän isänsä ansaitsi luomusertifikaatin jo vuonna 1997 ja sisarusten johdolla tila muutettiin täysin biodynaamiseksi. Vuonna 2009 Demeter-sertifioitu tila kukoistaa, ja viinien persoonallinen laatu kertoo kasvien hyvinvoinnista.

Luonnonhiivoin käyneet Grenache (50%), Syrah (25%), Mourcedre (15%) ja Cinsault (10%) muodostavat yhdessä muhevan maanläheisen kokonaisuuden, joka säestää luonteikkaasti lihapiirakat, kermaiset pastat, sienirisotot ja haudutetut lihapadat.

Keskisyvän rubiininpunaisen viinin tuoksu on runsas ja rehevän maalaismainen: Siitä voi aistia mustikkaa, orvokkia, lakritsia, mustapippuria sekä aavistuksen keitettyjä vihanneksia ja nahkaa. Suussa kuiva viini jatkaa runsaan mutta hellän marjaisella maulla, jota elävöittävät miellyttävä hapokkuus ja maltilliset kypsät tanniinit. Keskitäyteläinen kokonaisuus on persoonallinen ja tasapainoinen: luonteikas maalaismaisen herttainen viini, josta teollinen kliininen tuotanto on kaukana.

LUOMU, BIODYNAAMINEN, ALKUVIINI

Ranska 16,99€

”Ameriikassa kaikki on suurta ja mahtavaa”

Pinot Noir on klassisista rypälelajikkeista se ohutkuorinen ja siksi vaalean värinen – paitsi Kalifornian laatuviinialueilla, jossa pinot noiritkin ovat suuria ja mahtavia – ”ameriikan tyyliin”.

Monterey on suuri viinialue San Fransiscon eteläpuolella, johon mahtuu useanlaista maaperää ja ilmastoa. Hahnin Pinot Noir -rypäleet kasvavat Arryo Secon ala-alueella Santa Lucian vuoriston itäpuolella, jossa kuuluisaa Kalifornian aurinkoa hillitsevät vuorten solista iltapäivisin saapuvat merisumut viilentäen kesän kuumuutta.

Syvä rubiininpunainen viini tuoksuu lajikkeelleen tyypillisesti tiiviin vadelmaiselle, kirsikkaiselle ja metsämansikkamaiselle. Viiniä on kypsytetty 10kk tammitynnyreissä (joista 35% uusia), ja tämä tuntuu tuoksussa makeina mausteina sekä miellyttävänä paahteisuutena. Suussa kuiva mutta hilloinen viini on niin ikään runsaan marjainen ja mausteinen. Hapokkuus ja tanniinisuus tuovat mehevään kokonaisuuteen ryhtiä, mutta antavat tilaa lämpimälle ja muhkean marjaisalle suutuntumalle.

Viinitalo Hahn on sveitsiläislähtöisen pariskunnan Nicky ja Gaby Hahnin luomus. He asettuivat Kalifornian Santa Lucia Highlandin alueelle 1970-luvulla ja nopeasti ymmärsivät alueen potentiaalin laatuviinien viljelyyn. Nykyisin Hahn Family Wines on heidän poikansa Philipin johdossa. Tila käsittää noin 250 ha ja siellä viljellään kestävän kehityksen periaatteilla enimmäkseen Pinot Noir ja Chardonnay -rypäleitä.

Viinilehti: ****-tähteä, Harmoninen ja laadultaan erinomainen

Yhdysvallat