Mausteinen lihapata
Kuudelle
Valmistusaika n. 6h
1 kg naudan patalihaa (esim. kulmapaisti, niska tai sisäpaisti)
rypsiöljyä paistamiseen
hienoa merisuolaa
1 rkl chipotlechilitahnaa (tai harissatahnaa)
2 rkl tomaattipyrettä
1 rkl paprikajauhetta
1 tl jauhettua kanelia
2 dl punaviiniä (Pinha)
4 dl lihalientä
1 tlk (400g) tomaattimurskaa
1 rkl fariinisokeria
1 rkl kaakaojauhetta
1 hokkaidokurpitsa tai pieni myskikurpitsa
6 valkosipulin kynttä
½ prk hillosipuleita
suolaa
Lisukkeeksi
keitettyä tattaria, ohrasuurimoita tai polentaa
Pistä testiin ruokatoimittaja Meri-Tuuli Väntsin mausteinen lihapata ja Pinha Reserva
"Pinhassa on ryhtiä ja vastusta mausteisille ruoille ja meksikosta lempeän tulisuutensa lainaava lihapata on sille täydellinen ruokapari. Laita pata uuniin aamupäivällä ja anna sen hautua miedossa lämmössä tunteja: liha muuttuu mureaksi ja padan liemi paksuksi ja täyteläiseksi. Hehkuvan oranssi kurpitsa tekee tästä talvi-iltojen ruoan, joka maistuu parhaalta hyvässä seurassa Ribeiro Santo Pinhan kanssa." kertoo TV:stä tuttu juontaja ja kokki Meri-Tuuli Väntsi.
Glorian Ruoka ja Viini -lehti valitsi Pinhan myös parhaaksi punaviiniksi 2020! Raati kuvaili viiniä sanoin: "Mehukas ja edullinen portugalilainen." Lue lisää!
Laita resepti testiin ja nappaa Alkosta pullo Pinhaa!
- Laita uuni lämpenemään 120 asteeseen.
- Poista lihasta mahdolliset isot kalvot ja kuutioi noin 3x3cm paloiksi. Halkaise kurpitsa ja kaavi siemenet pois. Leikkaa kurpitsa lohkoiksi ja kuori lohkot terävällä veitsellä leikkuulautaa vasten. Leikkaa kuoritut lohkot paloiksi.
- Ruskista lihat rypsiöljyssä muutamassa erässä, mausta kevyesti suolalla ja laita pataan keskilämmölle. Lisää lihojen joukkoon chipotletahna, tomaattipyre ja paprikajauhe sekä jauhettu kaneli. Paistele hetken, lisää sitten punaviini ja nosta lämpöä, kiehauta. Lisää lihaliemi, tomaattimurska, fariinisokeri ja kaakaojauhe, sekoita ja lisää lopuksi kurpitsakuutiot, kokonaiset valkosipulin kynnet ja hillosipulit.
- Kiehauta pata kerran, peitä kannella ja nosta sitten uuniin. Anna hautua ainakin 4 tuntia, pata on valmista kun liha murenee kun sitä painaa haarukalla. Padan voi huoletta jättää uuniin jopa kahdeksaksi tunniksi, jolloin lämpötilaksi riittää 100 astetta.
- Kun liha on kypsää, tarkista nesteen määrä ja lisää tarvittaessa ½dl – 1dl nestettä jos kastike on kovin paksua. Sekoita huolellisesti ja tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa.
- Tarjoa haluamasi lisukkeen ja Pinha –viinin kera.
- HUOM! Jos saat patalihasi kanssa soppaluun, vielä parempi. Lisää se mukaan pataan antamaan makua ja ongi pois ennen padan tarjoamista.
Suositukset
Pinha Ribeiro Santo Reserva
Portugalista Dãon viinialueelta kotoisin oleva Pinha Reserva on alueelle tyypillisen kolmen rypälelajikkeen harmoninen sekoitus. Viinin nimi Pinha = männynkäpy viittaa mäntyihin, jotka suojaavat ja viilentävät Ribeiro Santon tilan viinitarhoja ja antavat graniittisen maaperän tavoin viinille persoonallisuutta. Täyteläinen ja roteva viini on saanut kypsyä ranskalaisissa tammitynnyreissä 9 kuukauden ajan. Rouhean marjaisessa, hennon paahteisessa maussa on aavistus yrttisyyttä, hyvä hapokkuus sekä kypsät, pehmeät tanniinit. Pinha Reserva on monikäyttöinen viini, joka sopii myös juhlavampaan seuraan ja tilanteeseen, jolloin viiniltä halutaan enemmän rakennetta ja luonnetta.
Meri-Tuulin ihanan mausteinen pata on räätälöity Pinha Reservalle. Testaa reseptiä ja ilahduta ystäviäsi täydellisen talvisella makumaailmalla!
Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Harmoninen & laadultaan erinomainen, Edullinen ostos
Helsingin Sanomat: ⭐⭐⭐⭐ -tähteä, Hintaluokassaan loistava
Helsingin Sanomat/Jouko Mykkänen: Tämän parempaa talvisten pataruokien viiniä tuskin löytää
Iltalehti/Sari Siren: Löytö