Ranskalainen kalakeitto bouillabaisse ja rouille

bouillabaisse
Ainekset (4 annosta)

Valmistusaika 30 minuuttia

500 g turskafileetä

500 g hyvin pestyjä tuoreita simpukoita

250 g kuorimattomia katkarapuja

1 rkl oliiviöljyä

2 sipulia pilkottuna

1 porkkana

1-2 appelsiinia

2 tl fenkolinsiemeniä

1 pkt sahramia

1 punainen chili

1 purkki tomaattimurskaa

2 dl valkoviiniä

1 l vettä

2 kalaliemikuutiota tai kalafondia

3 valkosipulinkynttä puristettuna tai hienonnettuna

2 rkl hienonnettua persiljaa ja timjamia

Rouille

2 viipaletta vaaleaa leipää ilman reunoja

2 keltuaista

1 valkosipulinkynsi murskattuna

2 dl rypsiöljyä

1 pkt sahramia

suolaa ja pippuria maun mukaan

Ranskalainen kalakeitto bouillabaisse on klassikko, joka tunnetaan ympäri maailmaa

Bouillabaisse-keiton salaisuus piilee sen liemessä, joka voidaan valmistaa jo edellisenä päivänä, jotta se ehtii maustua yön yli. Bouillabaissea valmistaessa on hyvä muistaa, ettei keitä kaloja ja äyriäisiä ylikypsiksi. Lusikallinen samettista rouillea annoksen päälle ja upea makunautinto on taattu. Kokeile tätä herkullista bouillabaisse-reseptiä!

Bouillabaissen valmistusohje:

  1. Kuumenna öljy kattilassa keskilämmöllä. Lisää pilkottu sipuli sekä valkosipuli ja kuullota niitä hieman.
  2. Raasta appelsiinin kuori. Lisää sipulien joukkoon appelsiininkuori, fenkolinsiemenet, pilkottu porkkana, sahrami sekä chili. Hauduta noin minuutti miedolla lämmöllä.
  3. Lisää tomaattimurska, vesi, kalafondi ja viini. Nosta lämpötilaa ja keitä liemi kasaan niin, että se muuttuu paksummaksi. Liemen voi valmistaa myös etukäteen edellisenä päivänä. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Lisää mukaan simpukat ja keitä niitä, kunnes niiden kuoret avautuvat. Heitä pois kaikki ne simpukat, joiden kuori ei ole auennut. Lisää turska ja viimeisenä katkaravut. Mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Liota leipää vedessä, kunnes se on pehmentynyt. Purista siitä ylimääräinen vesi pois. Sekoita leipämassa kulhossa keltuaisten, valkosipulin ja sahramin kanssa. Kaada öljy ohuena vanana massan joukkoon ja vispaa käsin tai vatkaimella, kunnes rouille saa majoneesimaisen rakenteen. Mausta suolalla ja pippurilla.
  6. Viimeistele bouillabaisse hienonnetulla persiljalla ja timjamilla. Alenna lämpötilaa, jotta kala ja äyriäiset eivät kypsy liikaa. Tarjoile bouillabaisse rouille-kastikkeen kera.

Makusinfonian kruunaa annokseen sopiva viini. Täältä löydät meidän viinisuosituksemme mereneläville. Näistä kannattaa kokeilla vaikkapa Nature de Roubié Picpoul de Pinet valkoviiniä.

Näin onnistut varmasti: Bouillabaisse-reseptin valmistusvinkit

Tämä klassinen bouillabaisse-resepti ja siihen sopiva viini takaavat unohtumattoman makuelämyksen. Näillä vinkeillä onnistut varmasti valmistamaan maailman parhaan bouillabaissen. 

Valmista liemi etukäteen:
Bouillabaissen salaisuus piilee sen rikkaassa liemessä. Valmista liemi jo edellisenä päivänä, jotta maut ehtivät syventyä ja kehittyä yön yli.

Käytä tuoreita merenantimia:
Valitse tuoreita turskafileitä, simpukoita ja katkarapuja. Tuoreet raaka-aineet takaavat parhaan maun ja tekstuurin keitossa.

Simpukoiden kypsennys:
Lisää simpukat ja keitä, kunnes niiden kuoret avautuvat. Heitä pois simpukat, joiden kuoret eivät ole auenneet. 

Bouillabaisse – köyhien kalastajien ruoasta rakastetuksi klassikoksi

Bouillabaisse, ranskalainen kalakeitto, juontaa juurensa Etelä-Ranskan Provencen alueelle, erityisesti Marseillen kalastajakaupunkiin. Alun perin köyhien kalastajien ruokana pidetty bouillabaisse syntyi päivän saaliin ylijäämäkaloista ja äyriäisistä, joita ei voitu myydä markkinoilla. Nämä kalat keitettiin yksinkertaisessa liemessä, johon lisättiin yrttejä ja mausteita, kuten sahramia, fenkolia ja appelsiinin kuorta. Bouillabaisse kehittyi ajan myötä arvostetuksi herkuksi, jota tarjoillaan nykyään hienoissa ravintoloissa ympäri maailmaa. Sen rikas, monivivahteinen maku ja ainutlaatuinen historia tekevät siitä rakastetun klassikon ranskalaisessa keittiössä.