Teemu Laurellin kunnon piffi & ranskalainen maustevoi

pihvi ja maustevoi
Kunnon piffi & ranskalainen maustevoi

neljälle

800 g laadukasta, marmoroitunutta ulkofileettä

150 g voita

1 valkosipulin kynsi

1 rkl kokonaisia mustapippureita

½ puntti lehtipersiljaa

2 tl dijon-sinappia

½ puntti rakuunaa

½ sitruunan kuori

1 tl suola

Paahdettua punajuurta & porkkanaa

6 kpl pientä porkkanaa

8 kpl pieniä punajuuria

½ puntti timjamia

½ puntti rosmariinia

2 tl sormisuolaa

2 tl hunajaa

Teemu Laurell tunnetaan paitsi televisiosta myös suositun helsinkiläisravintola Shelterin nokkana. Ranskaisella päivällisellä Teemu tarjoaa mutkattomia ja helposti kokattavia herkkuja, joita ovat inspiroineet paitsi ranskalainen elämästä nautiskelun taito kuin myös kuhunkin kauteen kuuluvat raaka-aineet.

Uudessa Ranskalainen päivällinen -reseptisarjassamme huippukokki Teemu Laurell vie meidät solmimaan täydellistä viinin ja maittavan aterian liittoa. Tavoitteena ovat sopivan helpot ja herkulliset ruoat, joiden vierelle suosittelemme viiniä vanhan, ranskalaisen viinituottaja Calvet’in valikoimasta. Istutaan yhteisen pöydän ääreen ja kohotetaan nauttien malja lämmöllä tehdyn päivällisen ylle - skoolataan elämälle.

Syksyn viilenevinä ja pimenevinä iltoina Ranskalaisen päivällisen syöjiä hellitään maittavalla pihvillä tuhdin punaviinin kanssa. Pihvin kanssa maistuvat uunissa valmistettavat juurekset sekä ranskalainen maustevoi.

Bon appetit, toivottavasti maistuu.

Kunnon piffi & ranskalainen maustevoi

 1. Aloita pihvien valmistaminen ottamalla liha noin tuntia ennen paistamista tai grillaamista huoneen lämpöön. Varaa kullekin ruokailijalle noin 200 gramman pihvi.
 2. Voi on hyvä nostaa etukäteen huoneenlämpöön, jotta sinun on helpompi sekoittaa se tasaiseksi.
 3. Ennen pihvien paistoa aloita maustevoin valmistus hienontamalla valkosipuli hienoksi ja murskaa morttelissa mustapippuri jauheeksi sekä lisää nämä kulhoon huoneenlämpöisen voin pää
 4. Hienonna rakuuna sekä lehtipersilja todella hienoksi ja lisää ne myös voin joukkoon.
 5. Lisää vielä yrttien ja voin joukkoon dijon-sinappi sekä raasta mukaan pestyn sitruunan kuorta. Sekoita ainekset huolellisesti. Voit myös sekoittaa ainekset voin joukkoon sauvasekoitinta tai sen monitoimiosaa apuna käyttäen niin, että saat tasaista vihertävää maustevoita.
 6. Asettele hyvin sekoitettu voi leivinpaperille ja pyöräytä se pötköksi sekä purista kevyesti päistä.
 7. Laita maustevoi jääkaappiin hetkeksi niin, että voi jähmettyy ja siitä on helpompi leikata maustevoikiekkoja pihvin pää
 8. Ennen kypsennystä mausta pihvi molemmilta puolilta suolalla ja mustapippurilla
 9. Grillaa tai paista pihvi kuumalla lämmöllä noin 2-3 minuuttia per puoli niin, että saat kauniin paistopinnan.
 10. Laita valmis liha folioon vetäytymään vähintään viideksi minuutiksi.
 11. Laita vetäytyneen lihan päälle kiekko maustevoita ja tarjoile juuresten kanssa.

Vinkki

Laadukkaan lihan kanssa parhaiten toimii yksinkertaiset lisukkeet, joihin ehdottomasti klassinen maustevoi lukeutuu. Tuolloin lihan oma maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa.

Paahdettua punajuurta & porkkanaa

 1. Esilämmitä uuni 160 asteeseen.
 2. Huuhtele porkkanat ja punajuuret huolellisesti, kuori ne sekä leikkaa krouveiksi paloiksi. Leikkaa punajuuri muovisella leikkuulaudalla, koska se sotkee paikkoja.
 3. Leikkaa timjami sekä rosmariini hienoksi.
 4. Laita leikatut punajuuret sekä porkkanat uunipellille ja mausta oliiviöljyllä, suolalla sekä hunajalla, lisää päälle leikatut yrtit.
 5. Paahda uunissa noin 30–45 minuuttia, kunnes juurekset ovat kypsiä ja saaneet hieman väriä pintaan.
 6. Lisää lopuksi paahdettujen juuresten päälle vielä yrttivoita ja tarjoile pihvin kanssa.

Suositukset

Calvet Cahors Malbec

Calvet Cahors Malbec

Lounais-Ranskassa sijaitseva Cahors on punaviinialue. Siellä kypsyneet malbecit ovat tummanpuhuvia, täyteläisen marjaisia ja mausteisia viinejä, jotka suorastaan pyytävät grillattua lihaa kumppanikseen. Myös kovat kypsytetyt juustot sopivat hyvin voimakkaille Cahorsin viineille.

Syvän, rubiininpunaisen viinin tuoksua voisi kutsua pulleaksi: kypsää luumua, tummaa kirsikkaa, mustaherukkaa ja mustikkaa täydentävät lakritsin, seetripuun ja vaniljan aromit. Suussa kuiva, keskitäyteläinen mutta edelleen runsaan hedelmäinen viini on maltillisen hapokas ja pehmeätanniininen sallien ruokakumppaneillensa myös mausteisuutta.

Ranska 12,98€