Teemu Laurellin ahvennyytit & varhaisperunaa tillipestolla

ahvennyytit
Ahvennyytit

Neljälle

600 g ahvenfileetä ruodottomana

½ pieni purjo

1 pieni fenkoli

1 sitruunan mehu

50 g voita

8 kpl retiisejä

½ puntti kevätsipulia

2 tl suolaa

mustapippuria

Varhaisperunat tillipestolla

Lisuke neljälle

800 g varhaisperunoita

1 puntti tilliä

1 dl pinjansiemeniä paahdettuna

½ sitruunan kuori

1 dl rypsiöljyä

1 tl suolaa

Teemu Laurell tunnetaan paitsi televisiosta myös suositun helsinkiläisravintola Shelterin nokkana. Ranskaisella päivällisellä Teemu tarjoaa mutkattomia ja helposti kokattavia herkkuja, joita ovat inspiroineet paitsi ranskalainen elämästä nautiskelun taito kuin myös kuhunkin kauteen kuuluvat raaka-aineet.

Uudessa Ranskalainen päivällinen -reseptisarjassamme huippukokki Teemu Laurell vie meidät solmimaan täydellistä liitto aterian ja viinin välille. Tavoitteena on luoda sopivan helpot ja herkulliset ruoat, joiden vierelle suosittelemme viiniä vanhan, ranskalaisen viinituottaja Calvet’in valikoimasta.

Seuraava Ahvennyytti-resepti on ihanan kesäinen ranskalainen päivällinen, jonka voit halutessasi valmistaa joko ulkona grillissä tai uunissa. Sen kyljessä nautitaan tillipestolla marinoituja varhaisperunoita. Tilliperunat on herkku, joka maistuu myös seuraavana päivänä vaikka kylmänäkin ihan ilman ahventakin.

Bon appetit, toivottavasti maistuu.

Ahvennyytit

 1. Aloita nyyttien valmistaminen poistamalla kalasta mahdolliset ruodot. Varmista myös, että kala on nahatonta. Varaa kaikille neljälle nyytille puolikas pala leivinpaperia, jonka sisälle taittelet kalafileet lopuksi.
 2. Esilämmitä uuni 160 asteeseen tai kuumenna grilli.
 3. Mausta kalat kevyesti suolalla ja mustapippurilla, laita fileet sitten leivinpaperille.
 4. Pese retiisit, fenkolit ja purjo huolellisesti kylmän veden alla, jotta niistä lähtee mahdollinen multa pois.
 5. Leikkaa tämän jälkeen retiisit puoliksi ja suikaloi fenkoli sekä purjo ohueksi suikale
 6. Lisää kalojen päälle leikatut kasvikset ja lisää nyyttien päälle vielä reilu nokare voita, jonka jälkeen taittele leivinpaperi kiinni nyytiksi. Mikäli valmistat kalan grillissä niin laita leivinpaperinyytti vielä folion sisään.
 7. Laita nyytit uunipelille ja uuniin 160 asteeseen noin vartiksi, kunnes kala on kypsä sekä kasvikset hieman pehmentyneet. Nyytissä oleva voi saa paahtua kunnolla, jolloin saat siitä enemmän makua irti.
 8. Kun nyytit ovat valmiit mausta ne sitruunamehulla ja tarjoile tilli-varhaisperunoiden kanssa.

Varhaisperunat tillipestolla

 1. Aloita peston valmistaminen nyppimällä tillistä oksat, laittamalla ne korkeaan kulhoon ja lisäämällä sinne paahdetut pinjansiemenet, rypsiöljy, raastettu sitruunankuori sekä
 2. Sekoita aineet huolellisesti tasaiseksi ja tarkista maku.
 3. Keitä perunat hyvin suolatussa vedessä kypsiksi ja anna niiden hetki vetäytyä keittämisen jälkeen.
 4. Pyöräytä kuumat varhaisperunat isossa kulhossa tillipeston kanssa niin, että ne saavat kauttaaltaan päälleen pestoa.
 5. Tarjoile kalanyyttien kanssa.

Vinkki!

Voit maustaa tillipestolla vaikka kylmiä varhaisperunoita ja valmistaa niistä näin perunasalaatin. Tillipesto sopii myös maustamaan vaikka ohueksi leikattua varhaiskaalia. Molemmat lisäkkeet soveltuvat hyvin kalanyyttien kanssa nautittaviksi.

Suositukset

Calvet Chablis

Calvet Chablis

Calvet'in Chablis on runsaan hedelmäinen, suoraviivainen ja tyypillinen viileän ilmaston chardonnay, samalla sekä raikas että lempeä.

Keskisyvä sitruunan värinen viini tuoksuu hersyvän hedelmäiselle: siitä voi aistia suorastaan pureksittavaa makeaa hunajamelonia, persikkaa, ja vaaleita kukkia. Suussa kuiva ja raikas viini jatkaa pullean hedelmäisellä linjallaan, ja jälkimaussa hunajameloni ja persikka saavat seurakseen hieman sitruunaista mineraalisuutta.

Ranska 24,99€