Teemu Laurellin ahvennyytit & varhaisperunaa tillipestolla

star
ahvennyytit
Ahvennyytit

Neljälle

600 g ahvenfileetä ruodottomana

½ pieni purjo

1 pieni fenkoli

1 sitruunan mehu

50 g voita

8 kpl retiisejä

½ puntti kevätsipulia

2 tl suolaa

mustapippuria

Varhaisperunat tillipestolla

Lisuke neljälle

800 g varhaisperunoita

1 puntti tilliä

1 dl pinjansiemeniä paahdettuna

½ sitruunan kuori

1 dl rypsiöljyä

1 tl suolaa

Teemu Laurell tunnetaan paitsi televisiosta myös suositun helsinkiläisravintola Shelterin nokkana. Ranskaisella päivällisellä Teemu tarjoaa mutkattomia ja helposti kokattavia herkkuja, joita ovat inspiroineet paitsi ranskalainen elämästä nautiskelun taito kuin myös kuhunkin kauteen kuuluvat raaka-aineet.

Uudessa Ranskalainen päivällinen -reseptisarjassamme huippukokki Teemu Laurell vie meidät solmimaan täydellistä liitto aterian ja viinin välille. 

Seuraava Ahvennyytti-resepti on ihanan kesäinen ranskalainen päivällinen, jonka voit halutessasi valmistaa joko ulkona grillissä tai uunissa. Sen kyljessä nautitaan tillipestolla marinoituja varhaisperunoita. Tilliperunat on herkku, joka maistuu myös seuraavana päivänä vaikka kylmänäkin ihan ilman ahventakin.

Bon appetit, toivottavasti maistuu.

Ahvennyytit

  1. Aloita nyyttien valmistaminen poistamalla kalasta mahdolliset ruodot. Varmista myös, että kala on nahatonta. Varaa kaikille neljälle nyytille puolikas pala leivinpaperia, jonka sisälle taittelet kalafileet lopuksi.
  2. Esilämmitä uuni 160 asteeseen tai kuumenna grilli.
  3. Mausta kalat kevyesti suolalla ja mustapippurilla, laita fileet sitten leivinpaperille.
  4. Pese retiisit, fenkolit ja purjo huolellisesti kylmän veden alla, jotta niistä lähtee mahdollinen multa pois.
  5. Leikkaa tämän jälkeen retiisit puoliksi ja suikaloi fenkoli sekä purjo ohueksi suikale
  6. Lisää kalojen päälle leikatut kasvikset ja lisää nyyttien päälle vielä reilu nokare voita, jonka jälkeen taittele leivinpaperi kiinni nyytiksi. Mikäli valmistat kalan grillissä niin laita leivinpaperinyytti vielä folion sisään.
  7. Laita nyytit uunipelille ja uuniin 160 asteeseen noin vartiksi, kunnes kala on kypsä sekä kasvikset hieman pehmentyneet. Nyytissä oleva voi saa paahtua kunnolla, jolloin saat siitä enemmän makua irti.
  8. Kun nyytit ovat valmiit mausta ne sitruunamehulla ja tarjoile tilli-varhaisperunoiden kanssa.

Varhaisperunat tillipestolla

  1. Aloita peston valmistaminen nyppimällä tillistä oksat, laittamalla ne korkeaan kulhoon ja lisäämällä sinne paahdetut pinjansiemenet, rypsiöljy, raastettu sitruunankuori sekä
  2. Sekoita aineet huolellisesti tasaiseksi ja tarkista maku.
  3. Keitä perunat hyvin suolatussa vedessä kypsiksi ja anna niiden hetki vetäytyä keittämisen jälkeen.
  4. Pyöräytä kuumat varhaisperunat isossa kulhossa tillipeston kanssa niin, että ne saavat kauttaaltaan päälleen pestoa.
  5. Tarjoile kalanyyttien kanssa.

Vinkki!

Voit maustaa tillipestolla vaikka kylmiä varhaisperunoita ja valmistaa niistä näin perunasalaatin. Tillipesto sopii myös maustamaan vaikka ohueksi leikattua varhaiskaalia. Molemmat lisäkkeet soveltuvat hyvin kalanyyttien kanssa nautittaviksi.

Suositukset

La Chablisienne Chablis Le Finage 2022

La Chablisienne Chablis Le Finage 2022

Chablis viinit ovat loistavia pareja etenkin erinäisille mereneläville; simpukoille, ostereille, äyriäisille, kalalle ja sushille.

Mineraalisessa ja kevyen sitruksisessa tuoksussa on aavistus kevyttä briossia. Aromimaailmassa on kauniita yrttisiä sävyjä, mikä tekee keskitäyteläisestä ja kuivasta kokonaisuudesta veden kielelle herauttavan. Reilu hapokkuus, yrttisyys ja sitruksisuus janoavat seurakseen mereneläviä!

Ranska 24,99€