Lasissa

Millainen on biodynaaminen viini ja miten se valmistetaan? Biodynaaminen viljely on itävaltalaisen Rudolf Steinerin 1920-luvun lopulla kehittämä viljelyfilosofia. Se suuntautuu erityisesti tarhoilla tapahtuvaan työhön, mutta ulottuu usein myös kellareihin: moni biodynaamisesti viljelevä tähtää mahdollisimman luonnolliseen, vähän käsiteltyyn viiniin. Biodynaaminen viini...
Jatka lukemista
Tässä Viinipostin Opi viinistä -artikkelissa keskitytään Pinot Gris viineihin Nimien ja tyylien kirjo Pinot Grigio, Pinot Gris, Grauburgunder, Ruländer, Malvoisie, Szürkebarát…rakkaalla lajikkeella on monta nimeä. Monta nimeä tarvitaankin, sillä lajiketta viljellään ympäri maailmaa ja siitä valmistetaan monen tyylistä viiniä: mm....
Jatka lukemista
Hennon vaaleanpunaiset, heleän herukanpunaiset ja läpikuultavan rubiininpunaiset roseet hurmaavat kirjollaan. Jos aiemmin roseeta pidettiin yksinkertaisena viinityyppinä, minkä sisään saattoi niputtaa kaikki valko- ja punaviinien välimaastoon jäävät viinit, on suhtautuminen nykyään kiinnostuneempaa. Mistä lajikkeesta rosee on valmistettu? Miltä alueelta se tulee?...
Jatka lukemista
Viinin kellarointi: Nauttiako vai säilyttää? Millaisia viinejä kannattaa kellaroida ja miksi? Viini on yksi harvoista elintarvikkeista, joka paitsi säilyy pitkään, joskus jopa paranee ikääntyessään. Tästä syystä viini on toiminut valuuttana mm. merten ylittävässä kaupankäynnissä ennen symbolisen valuutan syntyä. Viinin säilytykseen...
Jatka lukemista
Tammikuussa puhumme tietysti tammesta Moni viinintekijä haluaa kypsyttää viiniään jonkinlaisessa astiassa ennen pullottamista moniulotteisemman aromiprofiilin aikaansaamiseksi. Puisista astioista tammi on ylivoimaisesti suosituin sen verrattomien ominaisuuksiensa ansiosta: se on helposti työstettävissä tynnyrin muotoon, vesitiivis ja sen ominaiset aromit sopivat usein hyvin...
Jatka lukemista