Tarte Tatin

star

5.0

1 arvio

tarte tatin
Ainekset

4 hengelle

6 kiinteätä omenaa

90 g voita

125 g sokeria

2 kanelitankoa

ripaus sormisuolaa

300 g voitaikinaa

Tarjoiluun: vaniljakastiketta tai calvadoksella maustettua kermavaahtoa

Aito tarte tatin – ranskalainen klassikkojälkiruoka

Tarte tatin on ikoninen ranskalainen jälkiruoka, jossa karamellisoidut omenat ja rapea taikina muodostavat vastustamattoman yhdistelmän. Tämä tarte tatin -resepti noudattaa perinteistä valmistustapaa, jossa omenat karamellisoidaan ensin sokerilla ja voilla ennen kuin taikina asetetaan päälle ja piirakka paistetaan uunissa. Lopuksi se kumotaan tarjoiluvadille, jolloin syntyy kauniisti kiiltävä, kullankeltainen pinta.

Alun perin 1800-luvulla syntynyt aito tarte tatin pomme on saanut nimensä Tatinin sisarusten mukaan, jotka loivat tämän herkullisen piirakan vahingossa. Nykyään se on yksi Ranskan rakastetuimmista jälkiruoista. Tarjoile lämmin tarte tatin vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa!

Ohje

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

  2. Aloita tarte tatinin valmistus kuorimalla omenat ja poistamalla siemenet. Lohko omenat ohuiksi viipaleiksi.

  3. Sulata voi ja sokeri valurautapannussa, noin 20 cm halkaisijaltaan. Kun sokeri on liuennut voihin, lisää omenat, kanelitangot ja ripaus suolaa. Paista n 5 min. Ota pannu lämmöltä ja poista kanelitangot.

  4. Kauli sulanut voitaikina noin puolen sentin paksuiseksi. Siirrä taikina omenoiden päälle pannuun ja painele se reunoja myöten. Paista uunissa noin 15-20 min kunnes taikina on kauniin kullanruskeaa.

  5. Jos haluat, voit kääntää piiraan – irroita pohja reunoista varovasti veitsellä ja laita lautanen pannun päälle. Käännä pannu ylösalaisin. Voit laittaa piiraan joko takaisin pannuun tai siirtää tarjoilulautaselle.

  6. Tarjoile lämmin tarte tatin vaniljakastikkeen tai calvadoksella maustetun kermavaahdon kanssa.

Näin onnistut varmasti: Tarte tatin -vinkit

Oikeiden omenoiden valinta

Käytä happamia ja kiinteitä lajikkeita, kuten Granny Smith. Ne kestävät hyvin paistamista ja karamellisoituvat kauniisti ilman, että hajoavat.

Karamellin valmistus

Anna sokerin ja voin karamellisoitua hitaasti keskilämmöllä. Vältä sekoittamista, jotta sokeri ei kiteydy. Kun karamelli on saanut kauniin kullanruskean värin, lisää omenat.

Anna jäähtyä ennen kumoamista

Anna piirakan levätä 5–10 minuuttia uunista ottamisen jälkeen, jotta karamelli asettuu. Kumoa se sitten varovasti lautaselle – käytä uunikintaita, sillä kuuma karamelli voi roiskua.

Viimeistely ja tarjoilu

Tarjoile aito tarte tatin pomme lämpimänä vaniljajäätelön, kermavaahdon tai crème fraîchen kanssa. Lopuksi voit viimeistellä piirakan kevyellä tomusokerihunnulla.

Näillä vinkeillä onnistut valmistamaan täydellisen tarte tatin reseptin, joka hurmaa karamellisoituneilla omenoillaan ja rapealla taikinapohjallaan!

Tarte tatin – vahingosta syntynyt ranskalainen jälkiruokaklassikko

Tarte tatin on ranskalainen klassikkojälkiruoka, jonka synty juontaa juurensa 1800-luvun loppupuolelle. Tarinan mukaan sen kehittivät vahingossa Tatin-sisaret, Stéphanie ja Caroline, jotka pyörittivät hotellia Lamottessa, Keski-Ranskassa. Stéphanie yritti valmistaa perinteistä omenapiirakkaa, mutta unohti asettaa taikinan pohjalle. Sen sijaan hän päätti peittää karamellisoidut omenat taikinalla ja paistaa piirakan ylösalaisin. Kumotessaan piirakan hän huomasi, että lopputulos oli paitsi näyttävä myös poikkeuksellisen herkullinen.

Tarte tatin nousi nopeasti suosioon ja levisi Pariisiin, jossa kuuluisa Maximin ravintola otti sen ruokalistalleen. Nykyään aito tarte tatin pomme on yksi Ranskan tunnetuimmista jälkiruoista, ja sitä tarjoillaan monissa ranskalaisissa bistroissa ja ravintoloissa. Perinteisesti tarte tatin valmistetaan omenoista, mutta siitä on kehitetty myös variaatioita esimerkiksi päärynöistä, luumuista ja aprikooseista.

Tarte tatin on säilyttänyt suosionsa yli vuosisadan ajan, ja sen yksinkertaiset, mutta täyteläiset maut tekevät siitä ajattoman jälkiruoan. Se on loistava esimerkki ranskalaisen keittiön periaatteesta: laadukkaat raaka-aineet ja huolellinen valmistus takaavat täydellisen lopputuloksen.

Suositukset

Feiler-Artinger Beerenauslese 0.375 l

Feiler-Artinger Beerenauslese 0.375 l

Itävallan itäosassa Burgenlandin alueella pienessä Rustin kylässä sijaitseva perheomistuksessa oleva Feiler-Artingerin viinitila koostuu 30 hehtaarista luomuviiniviljelmiä. Tuottaja Feiler-Artinger ja Rustin kylä ovat maailman tunnettuja makeasta viinistään. Mahtavan ilmastonsa takia Rustin kylässä voidaan myös viljellä valko- ja punaviinejä joita Feiler-Artingerin perhe myös tuottaa. Kahden sukupolven tilaa pyörittävät Hans ja Inge Feiler ja heidän poikansa Kurt. Perhe suuresti kunnioittaa ja rakastaa luontoa ja täten Feiler-Artingerin koko tuotanto on luomusertifioitu.

Rehellisen puhdaspiirteinen beerenauslese on valmistettu myöhään poimituista ja osittain jalohomeen kurtistamista rypäleistä. Vaalean kullankeltainen viini on tulvillaan eksoottista hedelmää kuten aprikoosia ja mandariinia, kukkia ja marmeladia. Sen makeutta tasapainottavat sitruksiset hapot, ja jälkimaku on pitkä ja botrytiksen ansiosta miellyttävän terävä. Erinomainen kumppani homejuustoille, piirakoille (erityisesti omena-) ja linnunmaksalle sekä tulisille pikkusuolaisille.

Star rating Viinilehti 

Itävalta 22,98€