Himahellan itsenäisyyspäivä: Haudutettua lampaanpotkaa

haudutettu lampaanpotka
Haudutettu lampaanpotka

4 lampaan- tai karitsanpotkaa

voita tai öljyä

1 tl suolaa

ripaus mustapippuria

½ l vettä

4 rkl lihafondia

4–5 dl punaviiniä

2 oksaa tuoretta rosmariinia

1-2 laakerinlehteä

2 rkl kuivattuja sieniä

Lisäksi

pala palsternakkaa

8–10 pikkusipulia

2–3 porkkanaa (eri värisiä)

pala selleriä

4–5 valkosipulinkynttä

2–3 rkl tummaa kastikesuurusta

ripaus mustapippuria

Bataatti-piparjuurisose

1 kg bataattia

suolaa

100 g piparjuurituorejuustoa

1 tl raastettua piparjuurta tai wasabia

(tilkka kuumaa maitoa)

Haudutettu lampaanpotka

(Ohje kirjasta: Lauantaina lautasella - herkuttelua ystävien kanssa)

  1. Ruskista lampaanpotkat voissa. Mausta suolalla ja pippurilla. Nostele potkat pataan.
  2. Kaada vesi paistinpannulle ja anna sen kiehahtaa. Lisää joukkoon lihafondi ja punaviini, ja kaada neste pataan. Lisää rosmariininoksat, laakerinlehdet ja kuivatut sienet.
  3. Peitä pata kannella ja anna potkien hautua 150-asteisessa uunissa tunnin verran.
  4. Kuori ja paloittele kasvikset. Pikkusipulit ja valkosipulinkynnet voi panna pataan kokonaisina.
  5. Lisää kasvikset pataan ja jatka kypsentämistä vielä noin 1 ½ tuntia tai kunnes liha irtoaa luusta. Mikäli kypsennät padan matalammassa lämpötilassa eli 125 asteessa, pata viihtyy uunissa mainiosti 3-4 tuntia.
  6. Nosta potkat reikäkauhalla vadille kasvisten kanssa. Suurusta liemestä kastike. Tarkista suola.

Bataatti-piparjuurisose

  1. Soseuta kuoritut ja suolavedessä pehmeäksi keitetyt bataatit. Lisää joukkoon tuorejuusto ja piparjuuriraaste. Mikäli sose on liian paksua, lisää joukkoon tilkka keitinlientä tai kuumennettua maitoa. Tarkista suola.

Valmista alkupalaksi vielä Mustikkagraavattua siikaa cocktailpiirakalla ja jälkiruoaksi Karpaloinen Gin & Tonic -vaahto!

Tiina Rantanen

Tiina Rantanen

Kotilieden Himahella-blogista tunnettu Tiina Rantanen vinkkaa nyt Viinipostilaisille itsenäisyyspäivän menun. Inspiroidu kokonaisesta menusta tai nappaa yksittäisiä reseptejä – Tiinan resepteistä löytyy kaikkea kaikille!

“Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.”

Tutustu Tiinan Himahella-blogiin Kotiliedessä!

Resepti ja kuvat: Tiina Rantanen

Suositukset

El Coto Crianza

El Coto Crianza

Upea keskitäyteläinen ja pehmeätanniininen Riojan crianza kuuluisalta El Cotolta, joka on Espanjan suosituin Rioja-viinien tuottaja. Helposti lähestyttävä viini, joka sopii haudutetulle lampaanpotkalle kuin nenä päähän!

Espanja 13,49€
Zenato Ripassa Valpolicella Superiore

Zenato Ripassa Valpolicella Superiore

Upen täyteläinen ja mehevä viini, joka on valmistettu perinteisellä Ripasso-mentelmällä, jolloin viini käy uudelleen puristettujen Amarone-rypäleiden kanssa. Täyteläistä makua ja makean mausteisia sävyjä tukee kirsikkainen hapokkuus ja pehmeät tanniinit. Laadukas viini  on voittanut  lukuisia kilpailuja ja sopii hyvin niin arkeen kuin juhlaan, erityisesti liharuokien seuraan.

Italia 20,98€