Himahellan itsenäisyyspäivä: Haudutettua lampaanpotkaa

4 lampaan- tai karitsanpotkaa
voita tai öljyä
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
½ l vettä
4 rkl lihafondia
4–5 dl punaviiniä
2 oksaa tuoretta rosmariinia
1-2 laakerinlehteä
2 rkl kuivattuja sieniä
Lisäksi
pala palsternakkaa
8–10 pikkusipulia
2–3 porkkanaa (eri värisiä)
pala selleriä
4–5 valkosipulinkynttä
2–3 rkl tummaa kastikesuurusta
ripaus mustapippuria
Bataatti-piparjuurisose1 kg bataattia
suolaa
100 g piparjuurituorejuustoa
1 tl raastettua piparjuurta tai wasabia
(tilkka kuumaa maitoa)
Haudutettu lampaanpotka
(Ohje kirjasta: Lauantaina lautasella - herkuttelua ystävien kanssa)
- Ruskista lampaanpotkat voissa. Mausta suolalla ja pippurilla. Nostele potkat pataan.
- Kaada vesi paistinpannulle ja anna sen kiehahtaa. Lisää joukkoon lihafondi ja punaviini, ja kaada neste pataan. Lisää rosmariininoksat, laakerinlehdet ja kuivatut sienet.
- Peitä pata kannella ja anna potkien hautua 150-asteisessa uunissa tunnin verran.
- Kuori ja paloittele kasvikset. Pikkusipulit ja valkosipulinkynnet voi panna pataan kokonaisina.
- Lisää kasvikset pataan ja jatka kypsentämistä vielä noin 1 ½ tuntia tai kunnes liha irtoaa luusta. Mikäli kypsennät padan matalammassa lämpötilassa eli 125 asteessa, pata viihtyy uunissa mainiosti 3-4 tuntia.
- Nosta potkat reikäkauhalla vadille kasvisten kanssa. Suurusta liemestä kastike. Tarkista suola.
Bataatti-piparjuurisose
- Soseuta kuoritut ja suolavedessä pehmeäksi keitetyt bataatit. Lisää joukkoon tuorejuusto ja piparjuuriraaste. Mikäli sose on liian paksua, lisää joukkoon tilkka keitinlientä tai kuumennettua maitoa. Tarkista suola.
Valmista alkupalaksi vielä Mustikkagraavattua siikaa cocktailpiirakalla ja jälkiruoaksi Karpaloinen Gin & Tonic -vaahto!
Tiina Rantanen
Kotilieden Himahella-blogista tunnettu Tiina Rantanen vinkkaa nyt Viinipostilaisille itsenäisyyspäivän menun. Inspiroidu kokonaisesta menusta tai nappaa yksittäisiä reseptejä – Tiinan resepteistä löytyy kaikkea kaikille!
“Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.”
Tutustu Tiinan Himahella-blogiin Kotiliedessä!
Resepti ja kuvat: Tiina Rantanen
Suositukset
Zenato Ripassa Valpolicella Superiore
Upen täyteläinen ja mehevä viini, joka on valmistettu perinteisellä Ripasso-mentelmällä, jolloin viini käy uudelleen puristettujen Amarone-rypäleiden kanssa. Täyteläistä makua ja makean mausteisia sävyjä tukee kirsikkainen hapokkuus ja pehmeät tanniinit. Laadukas viini on voittanut lukuisia kilpailuja ja sopii hyvin niin arkeen kuin juhlaan, erityisesti liharuokien seuraan.


Zenato Ripassa Valpolicella Superiore
Upen täyteläinen ja mehevä viini, joka on valmistettu perinteisellä Ripasso-mentelmällä, jolloin viini käy uudelleen puristettujen Amarone-rypäleiden kanssa. Täyteläistä makua ja makean mausteisia sävyjä tukee kirsikkainen hapokkuus ja pehmeät tanniinit. Laadukas viini on voittanut lukuisia kilpailuja ja sopii hyvin niin arkeen kuin juhlaan, erityisesti liharuokien seuraan.