Crostini resepti

crostini resepti
Crostini rossi eli toscanalaiset tomaattileivät

AINEKSET:

1 pieni patonki

2 rkl oliiviöljyä

PINNALLE:

250 g kirsikkatomaatteja tai tomaatteja

2 rkl silputtua sipulia

2 rkl silputtua basilikaa

1-2 valkosipulinkynttä

1 rkl neitsytoliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

Mozzarella-sardelli-crostini

AINEKSET:

1/2 patonki tai maalaisleipä

2 rkl oliiviöljyä

PÄÄLLE:

250 g Mozzarella di Bufalaa

8 sardelli- tai anjovisfileitä

raastettua (luomu)sitruunankuorta

hyvää neitsytoliiviöljyä

Crostini di fegatini eli toscanalaiset kananmaksaleivät

AINEKSET:

1 iso patonki

3-4 rkl oliiviöljyä

BROILERINMAKSATAHNA:

300 g broilerinmaksaa (pakaste)

1 sipuli (pieni)

2 rkl voita

1 dl valkoviiniä

2 anjovis- tai sardellifileetä

2 rkl kapriksia

1 dl kanalientä tai valkoviiniä

2 tl tomaattipyreetä

suolaa

ripaus mustapippuria

KORISTEEKSI

rucolaa tai parmesaaniraastetta

Nämä crostini reseptit vievät kielen mennessään!

Crostini rossi eli toscanalaiset tomaattileivät

  1. Viipaloi patonki ja paahda viipaleet öljytyssä pannussa molemmin puolin. Anna jäähtyä.
  2. Jos käytät kirsikkatomaatteja, voit kuutioida ne kuorineen, mutta poista niistäkin siemenet. Jos taas käytät isoja tomaatteja, kalttaa ne. Kasta tomaatit yksitellen kiehuvaan veteen noin kymmeneksi sekunniksi. Vedä tomaateista kuori pois. Poista myös siemenet.
  3. Leikkaa malto pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Silppua basilika ja valkosipuli. Sekoita tomaatit, sipulisilppu, valkosipuli ja basilika sekä oliiviöljy. Mausta suolalla ja pippurilla. Nostele ruokalusikallinen seosta patonkipaloille vähän ennen tarjolle tuontia.

Mozzarella-sardelli-crostini

  1. Viipaloi patonki ja paahda viipaleet öljytyssä pannussa molemmin puolin. Anna jäähtyä.
  2. Pese (luomu)situuna hyvin. Viipaloi valutettu mozzarella ja asettele viipaleet patonkipalojhen päälle. Pane jokaiselle leivälle sardellifilee tai puolitettu anjovisfilee. Koristele leivät raastetulla sitruunankuorella ja lorauta lopuksi pinnalle tilkka hyvää neitsytoliiviöljyä.

Crostini di fegatini eli toscanalaiset kananmaksaleivät

  1. Sulata broilerinmaksa ja valuta ja kuivaa se hyvin.
  2. Silppua sipuli ja hienonna se. Hienonna anjovisfileet.
  3. Kuullota sipulisilppu pannulla voissa. Lisää broilerinmaksa ja paista kunnes maksa on harmaantunut joka puolelta. Lisää pannulle valkoviini ja anna sen kiehahtaa.
  4. Lisää pannulle kaprikset, hienonnettu anjovis, kaprikset ja kanaliemi. Voit myös käyttää nesteenä valkoviiniä. Hauduta seosta noin 15 minuuttia. Lisää haudutuksen loppuvaiheessa tomaattipyree.
  5. Anna seoksen jäähtyä hieman ja soseuta se monitoimikoneessa tahnaksi. Italiassa näkee, että seos on myös vain hakattu tartarmaisiksi kuutioiksi.
  6. Mausta tahna suolalla ja pippurilla. Anna tahnan jäähtyä ennen käyttöä.
  7. Paahda patonkiviipaleet öljyllä sipaistulla pannulla. Anna jäähtyä ja levitä niiden päälle broilerinmaksatahnaa.
  8. Koristele crostinit joko rucolanlehdellä tai parmesaaniraasteella. Tarjoa alkupalana

Eikös crostinien kaverina maistuisi aika kivasti kuohuvat? Testaa näitä kuohuvia!

Tiina Rantanen

Crostini resepti Tiina Rantanen

Kotilieden Himahella-blogista tunnettu Tiina Rantanen vinkkaa nyt Viinipostilaisille itsenäisyyspäivän menun. Inspiroidu kokonaisesta menusta tai nappaa yksittäisiä reseptejä – Tiinan resepteistä löytyy kaikkea kaikille!

“Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.”

Tutustu Tiinan Himahella-blogiin Kotiliedessä!

Resepti ja kuvat: Tiina Rantanen

Suositukset

Villa Conchi Impérial Reserva Extra Brut

Villa Conchi Impérial Reserva Extra Brut

Villa Conchin cavat edustavat Välimeren ilmaston raikkaampaa tyyliä ja viinitarhojen sijainnilla on suuri merkitys viineille ja cava-talon menestykselle. Viinitarhat sijaitsevat Katalonian alueella Montserrat-vuorien suojassa. Tarhojen korkeus sekä yön viileämpi lämpötila auttavat säilyttämään rypäleiden miellyttävän hapokkuuden. Chardonnayn hyödyntäminen talon cava blendeissä tuo viineihin paljon hedelmäisyyttä ja hienostuneita piirteitä. Villa Conchin cavat ovat kunnianosoitus Javierin edesmenneelle äidille, joka toimi viinien tyylin inspiroijana ja jonka mukaan talo on nimetty.

Espanja 21,49€
Engel Crémant d'Alsace Chardonnay Brut Organic

Engel Crémant d'Alsace Chardonnay Brut Organic

Keskisyvän sitruunankeltainen, tuoksultaan runsas ja kypsän hedelmäinen. Aistittavissa mm. keltaista omenaa, persikkaa, greippiä, briossia ja alkavaa pähkinäisyyttä. Suussa kuiva ja runsaan hapokas, mousseltaan suuntäyttävä, mutta pehmeä kokonaisuus täydentää aromien kirjoaan keltaisella luumulla ja makeilla mausteilla. Jälkimaku tuntuu pitkänä ja eloisana sitrushedelmien, kypsien makeiden hedelmien ja miedon paahteisten aromien tanssina. Erinomainen sellaisenaan, mutta upea pari myös ruoille. Viinilehden valitsema vuoden kuohuviini 2018!

Ranska 19,89€

Impérial Brut on harmoninen kolmen rypälelajikkeen – Pinot Noir, Meunier, Chardonnay – sekoite, joka ilmentää hienosti Möet & Chandonin raikkaan eleganttia tyyliä. Täyteläinen, runsas ja dynaaminen Impérial Brut on maailman suosituin samppanja. Sen moniulotteisessa aromimaailmassa on tuoreita hedelmiä, valkeita kukkia sekä herkullista briossia.

Ranska