Västerbotten piirakka kylmäsavulohella ja katkaravuilla
4-6 annosta
Torttupohja3 dl vehnäjauhoja
125 g huoneenlämpöistä voita kuutioina
ripaus suolaa
2 rkl kylmää vettä
Täyte3 munaa
2 dl creme fraiche
2 dl raastettua Västerbotten-juustoa
suolaa, mustapippuria
Koristelu200 g kylmäsavulohta viipaleina
500 g kuorittuja katkarapuja
yrttejä, esim. kirveliä tai tilliä
Västerbotten piirakka maistuu niin sellaisenaan, mutta sopii erinomaisesti esimerkiksi rapujuhlien rapujen kyljessä nautittavaksi.
Ohjeet:
- Nypi jauhot ja voi tasaiseksi. Mausta suolalla. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Taputtele piirasvuoan pohjalle ja reunoille jauhotetuin sormin ja laita kylmään puoleksi tunniksi.
- Sekoita munat, creme fraiche ja raastettu juusto. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Esipaista pohjaa noin 10 min, kunnes se on saanut hieman väriä. Ota vuoka uunista ja laske lämpö 175 asteeseen. Kaada munasekoitus pohjalle ja paista 20-25 min kunnes täyte on hyytynyt. Ota uunista ja anna jäähtyä. Piiraan voi hyvin tehdä pari päivää ennen tarjoamista, se vain paranee.
- Lämmitä piiras kevyesti ennen tarjoilua ja koristele lohiviipaleilla, katkaravuilla ja yrteillä.
Kokeile Västerbotten piirakan kanssa näitä viinejä, joita suosittelemme myös rapujen kanssa nautittavaksi.