Viini ravuille

viini ravuille

Asiantuntijat vinkkaavat, millainen viini ravuille kannattaa valita

Tiedätkö sinä, millainen viini ravuille kannattaisi hankkia? Rapujuhlissa suosittelemme tarjoilemaan ryhdikkäitä, raikkaan hedelmäisiä ja vivahteikkaita valkoviinejä. Klassiset rapuviinit tulevat Ranskasta, esimerkiksi Sancerre- ja Pouilly-Fumé -viinit ovat parhaasta päästä! Myös Alsacesta löytyy mallikkaita mineraalisia ja aromikkaita rapuviinejä. Klassinen saksalainen Riesling ja uuden maailman Sauvignon Blanc taipuvat myös kauniisti rapujen kylkeen.

Viinit rapujuhliin kannattaa valita tarkoin

Jos rapujen kanssa on tapana nauttia snapseja, vaativat makusensorit riittävästi voimaa myös valkoviiniltä. Ilman snapseja myös herkän aromikkaat, hapokkaat mutta hedelmäiset valkoviinit kruunaavat juhlaillan! Alta löytyvissä viinisuosituksissa on moneen makuun sopivia viinejä rapujuhlien punaisille herkuille. 

Muut rapujuomat ja rapuviinit

Viiniä vai olutta? No, snapsia kuitenkin! Monet nauttivat rapujen kanssa mieluiten olutta, jotkut raikasta, hedelmäistä valkoviiniä. Alla muutamia huomioita rapujuhlien juomista:

 • Snapsi – ryypyksi sopii kossu, akvaviitti tai muu maustettu viina – kukin valitsee juoman makunsa mukaan.
 • Viini – klassisia rapuviinejä ovat sauvignon blanc – ja riesling – rypäleistä valmistetut viinit. Ranskan Sancerre- ja Pouilly-Fumé – viinit ovat parhaasta päästä. Ranskan Alsacen, Saksan ja uuden maailman rieslingeistä löytyy mallikkaita rapuviinejä. Myös chardonnay – rypäleestä valmistettu raikas chablis on tunnetusti hyvä äyriäisviini, mutta saman rypäleen vahvasti tammitettuja versioita kannattaa välttää.
 • Olut – vaalea lager tai pilsner ovat varmoja rapuoluita. Kannattaa kokeilla myös vehnäolutta tai jopa stoutia.

Milloin rapujuhlia vietetään?

Rapukausi alkaa heinäkuun 21. päivänä kello 12.00 ja jatkuu aina lokakuun loppuun saakka. Punaposkisten kesäherkkujen aika on parhaimmillaan, kun elokuun kuutamot lupaavat erityistä lumoa rapukestien lisämausteeksi.

Mistä rapuja voi ostaa?

Viiniposti on kerännyt eripuolilta kauppoja, jotka myyvät erinomaisia rapuja. Kurkkaa rapukaupat!

Miten rapuja syödään?

Tässä pikaohjeet:

 1. Tartu kiinni rapuun ja imaise vatsapuolelta tillin makuista keitinvettä suuhusi
 2. Irrota sakset tyvestä ja poista saksen pienempi nivel
 3. Ime saksessa oleva mehu tyveen syntyneestä reiästä
 4. Halkaise saksi rapuveitsen avulla ja irrota liha syötäväksi
 5. Irrota selkäpanssari (hyvän otteen saa silmien takaa) ja kaavi panssarin sisällä oleva rapuvoi talteen, ime keskivartalosta maukas mehu
 6. Väännä ravun pyrstö irti keskiruumiista: ota luja ote pyrstöstä ja toisella kädellä ravun yläruumiista, kierrä pyrstöä kunnes se irtoaa
 7. Halkaise pyrstö alapuolelta rapuveitsen avulla (laita veitsi pyrstön ja lihan väliin, kierrä veistä), irrota liha ja poista siitä peräsuoli (pyrstön alapuolella melko pinnassa kulkeva mustahko juova)
 8. Parhaiten syömisen oppii käytännössä kokeneemman herkuttelijan opastuksella.
 9. Ravun lihan voi syödä sitä mukaa, kun lihaosat on irrotettu tai rakenna mehevä rapuleipä.
 10. Voitele paahtoleivän pala, ripottele päälle tilliä. Kokoa saksien ja pyrstön liha päälle.
 11. Nauti!

Mitä rapujen kanssa tarjotaan?

Ravuissa on hyvin vähän varsinaista syötävää. Niiden kanssa puuhasteleminen on suurempi anti, kuin niiden vatsan täyttöarvo. Hintavuutensa vuoksi rapuja on harvoin vara syödä niin paljon, että siitä olisi koko ateriaksi. Vatsan täytteeksi ennen rapuoperaatiota voi tervetulomaljan kanssa tarjota vaikkapa pieniä cocktailpaloja, karjalanpiirakoita tai pieniä voileipiä vaikkapa graavilohella ja tillillä päällystettyinä, oliiveja, pähkinöitä tai muuta vastaavaa pientä naposteltavaa. Keittokin voi olla yksi vaihtoehto.

Rapujen jälkeen on tapana tarjota jokin lämmin ruoka. Sesongissa olevia raaka-aineita on viisasta hyödyntää; tarjoa esimerkiksi yksinkertaisesti kantarelli-pekonimuhennosta ja uusia perunoita tai sorsapaistia lisäkkeineen. Jonkun mielestä paras lämmin ruoka on reilu pihvi. Ja jälkiruuaksi tarjotaan jossain muodossa sesongin herkkuja, mehukkaita marjoja. Tärkeää! Joukossa voi aina olla joku joka ei voi syödä rapuja allergian vuoksi. Heille on kohteliasta varata rapurituaalin ajaksi muuta syötävää, mielellään sellaista jonka kanssa voi myös "puuhastella". Keitetyt latva-artisokat, maissintähkät tai keitetyt silpoherneen palot (apposet) voisulan kanssa tai dipattavat kasvikset ovat mukavia vaihtoehtoja.

Hae inspiraatiota K-Ruoan sivuilta!

Lue lisää rapujuhlien käytänteistä!

Suositukset

Plan B Sauvignon Blanc

Plan B Sauvignon Blanc

Tyylikäs ja gastronominen viini

Australian trendikkäältä Plan B! -viinitalolta tuleva Sauvignon Blanc on mitä mainioin pari ravuille! Tyylikäs ja gastronominen viini tuoksuu herukan- ja tomaatinlehdiltä, vastaleikatulta ruoholta ja karviaismarjoilta. Maku on kuiva, raikkaan hapokas, pureksittavan yrttishedelmäinen, keskitäyteläinen ja gastronominen.

Australia 14,68€
Nature de Roubié Picpoul de Pinet

Nature de Roubié Picpoul de Pinet

Pirteä ja sitruksinen, hedelmäinen Picpoul

Domaine de Petit Roubié -tuottajan raikkaan hedelmäinen, pirteän hapokas ja sitruksinen, orgaaninen Picpoul de Pinet, Etelä-Ranskasta, Languedocin sydämestä. Välimeren välitön läheisyys ja merituulet antavat Piquepoul-rypäleelle ainutlaatuisen suolaisen mineraalisen luonteensa. Täydellinen viinivalinta merenelävien sekä kalaruokien, kuten skagenin, cevichen ja graavilohen parina.

Ranska 14,99€
Nau Mai Sauvignon Blanc 1.5 l viinipussi

Nau Mai Sauvignon Blanc 1.5 l viinipussi

Kätevä viinipussi mökkirapujuhliin (saanut myös huippuarviot!!)

Kätevästi viinipussissa mökkirapujuhliin kulkeva Nau Mai Sauvignon Blanc on erinomainen valinta! Keskivaalean vihertävänkeltaisen viinin tuoksussa mustaherukanlehtiä, limeä, sitruunamelissaa ja vastaleikkattua ruohoa. Maku on kuiva, raikkaan hapokas, keskitäyteläinen, mineraalinen, herukanlehtinen ja yrttinen.

Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐, Harmoninen ja laadultaan erinomainen, Hinta-laatusuhde = LÖYTÖ!!

Uusi-Seelanti 24,98€
Franck Millet Sancerre

Franck Millet Sancerre

Tyylipuhdas Sancerre

Upean tyylikäs kokonaisuus paritettavaksi rapujen kanssa.

Vaalean sitruunankeltaisen viinin tuoksu on sancerrelle tyypillinen: runsas, mutta hienostuneen yrttinen. Kuiva ja runsaan hapokas, tiivis makumaailma täydentyy vielä limellä ja vihreällä omenalla. Viini sopii erinomaisesti ravuille sekä monille muille ruoille, jotka kaipaavat runsasta hapokkuutta. Rapujen suolaisuus ja viinin hapokkuus tasapainottavat toinen toistaan.

Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐, Harmoninen ja laadultaan erinomainen, ❤️ = Luonteikas viini

Ranska 28,90€
Cloudy Bay Sauvignon Blanc

Cloudy Bay Sauvignon Blanc

Klassinen rapuviini

Cloudy Bay Sauvignon Blanc tunnetaan ympäri maailmaa Marlborough’n valkoviinien perikuvana. Viinin raikas, puhtaan herukkainen maku kantaa intensiiviseen ja pitkään jälkimakuun, maistuen täydellisesti rapujuhlien viinilasissa.

Viinilehti: ⭐⭐⭐⭐⭐, Tyylikäs huippuviini, ❤️ = Luonteikas viini

Uusi-Seelanti 34,99€
Gustave Lorentz Riesling Grand Cru Kanzlerberg

Gustave Lorentz Riesling Grand Cru Kanzlerberg

Vivahteikas Alsacen luomu-riesling

Alsacen pienimmältä Grand Crultä, Kanzlerbergista tuleva, keltaisten hedelmien sävyttämä luomuriesling. Rikkaassa aromimaailmassa aistittavissa sitruksisuutta, aprikoosia ja kevään kukkia. Tasapainoinen sitrushedelmien täyttämä maku, jota elävöittävät raikas hapokkuus sekä mineraalisuus. Huikea kypsytyspotentiaali! Parhaimmillaan savustetun lohen, nieriän tai taimenen seurana.

Ranska 39,10€