Mistä rapuja saa?
Rapukausi alkaa heinäkuussa ja jatkuu aina lokakuun loppuun saakka. Punaposkisten kesäherkkujen aika on parhaimmillaan, kun elokuun kuutamot lupaavat erityistä lumoa rapukestien lisämausteeksi.
Mistä rapuja saa hankittua?
Me Viinipostilla halusimme vinkata lempi rapukauppamme! Suosituksia löytyy niin Tammisaaren, Turun, Espoon kuin Helsingin alueelta. Varaa siis kalenteristasi aikaa rapujuhlille ja tilaa ravut näistä suosituksista!
Kaipaatko vinkkejä rapujuhlien järjestelyihin? Miten ne ravut nyt valmistettiinkaan? Lue vinkit rapujuhliisi täältä!
Millainen viini sopii ravuille? Klassisia rapuviinejä ovat sauvignon blanc- ja rieslingrypäleistä valmistetut viinit. Ranskan Sancerre- ja Pouilly-Fumé – viinit ovat parhaasta päästä. Ranskan Alsacen, Saksan ja Uuden maailman rieslingeistä löytyy mallikkaita rapuviinejä. Myös chardonnay – rypäleestä valmistettu raikas chablis on tunnetusti hyvä äyriäisviini, mutta saman rypäleen vahvasti tammitettuja versioita kannattaa välttää.
Helsinki: Äyriäistukku
“Yli 10 henkilöä työllistävä perheyritys Äyriäistukku on ollut edelläkävijä merenherkkujen tarjoamisessa suomalaiseen ruokapöytään jo vuodesta 1995. Laaja valikoimamme, pyyntituoreet pakasteet ja jatkuva tuotekehitys sekä luotettavat ja nopeat alihankkijamme kautta maailman merien ovat vakuuttaneet niin vähittäiskaupan ja ravintoloiden sisäänostajat kuin kalatiskeillä asioivat kuluttaja-asiakkaat.” (Teksti: Äyriäistukku)
Yhteystiedot:
Helsinki: Kari Kurppa, Rapupuoti Bulevardi
”Kaiken maailman rapuja, hummereita ja mereneläviä tarjoileva ammattikokki Helsingin Bulevardilla.” (Teksit: Kari Kurppa) Rapukaudella joki- ja täpärapuja tarjoileva Bulevardin Rapupuoti on ehdottomasti yksi keskustan helmistä. Valikoimassa myös hummereita, tasku- ja kuningasrapuja, tuoreita ja savustettuja katkarapuja, ostereita, simpukoita, skagenröraa…
Yhteystiedot:
Espoo: Maxin kala
“Maxin kalan huippusuositut ja laadukkaat kotimaiset täpläravut Päijänteeltä kätevästi ennakkotilaamalla.” Kannattaa seurata somessa, jotta ehtii saada omansa! (Teksti: Maxin kala)
Yhteystiedot:
Etelä-Suomi: Viltgården ravut
"Olemme pieni perheyritys Inkoossa, Uudellamaalla. Olemme noin kahdenkymmenen vuoden aikana erikoistuneet keittämään rapuja asiakkaan tilauksesta. Ravut ovat suomalaisia täplärapuja. Teemme yhteistyötä ammattikalastajien kanssa, jotta saisimme mahdollisimman hienoja ja hyvälaatuisia rapuja asiakkaillemme. Ravut kalastetaan kestävän kehityksen periaatteella. Pyrimme kaikessa huolehtimaan luonnosta sekä ympäristöstä ja suosimme paikallisia tuottajia toiminnassamme. Ravut käsitellään huolellisesti ja keitetään rakkaudella ja räätälöidysti aidolla kruunutillillä Landersin perheen salaisella reseptillä.” (Teksti: Viltgården ravut)
Yhteystiedot:
Turku: Rapukuningas
“Rapukuningas hallitsee täplärapujen tuotantoketjun alusta loppuun. Ravustamme ravut itse ja valmistamme ne asiakkaillemme huolellisesti ja suurella sydämellä. Keittoliemeen tulevat kruunutillit toimitetaan meille suoraan puutarhalta. Näin pystymme takaamaan korkeimman mahdollisen laadun ja kontrolloimaan kaikki vaiheet tarkasti. Pienissä erissä valmistamiemme rapujen ainutlaatuisuuden salaisuus on lähellä tuotetut puhtaat ja tuoreet raaka-aineet, huolellisesti käsin tehdyt toimintavaiheet, sekä rapujen reilu kohtelu.
Ravustamme puhtaalla Säkylän Pyhäjärvellä ja meiltä on tilattavissa sekä eläviä että keitettyjä rapuja noudettavaksi asiakkaan toivoman aikataulun mukaisesti. Rapukuninkaan kotisivuilta löydät yksinkertaisen tilauslomakkeen, josta sinun on helppo tehdä tilauksesi.” (Teksti: Rapukuningas)
Yhteystiedot:
Tammisaari/Hanko: Jannes
”30-vuoden ajan olen seissyt kattilan ääressä ja keittänyt asiakkailleni herkullisia rapuja. Kauppiaana keitin ravut kaupassani Raaseporintiellä Tammisaaressa. Viime vuodet olen keittänyt rapujani Hotel Sea Frontin keittiössä.
Salaisuus rapujen takana on monen vuoden kokemus, intohimo ja hyvät raaka-aineet. Tärkeintä minulle ovat aina olleet asiakkaat. Minun vankalla osaamisellani ja sormituntumalla pidän huolen siitä, että jokaisesta rapujuhlasta tulee ikimuistoinen kokemus. Yhdessä työtovereideni Henrikin, Simonin ja Theon kanssa pidämme huolen siitä, että vuosi vuodelta nautitte herkullisista kotimaisista ravuista.” (Teksti: Jannes Kräftos)
Yhteystiedot: